Del 9. Dagens Sverige

IX

Samhällsklimatet i Sverige hårdnar och de socioekonomiska klyftorna ökar. Flertalet röster menar att vi måste ”se om vårt eget hus” innan vi kan släppa in flyktingar. Fusk med asylpapper och extrema fall av invandrarlurendrejeri belyses gärna av ”mångkulturmotståndare”, där den enskilda invandraren beskylls för att vilja ta pengar från vanliga svenskar. Att ”skicka tillbaka” dem som fuskar eller inte fyller alla kriterier – eller helt enkelt stoppar all invandring verkar vara den enda lösningen för en del debattörer.

Vilka omständigheter skulle infinna sig för att Du skulle lämna fru och barn i Sverige? Åka till ett land med en annan religion, språk, kultur och samhällsuppbyggnad. Genomföra skenäktenskap och få godkänd asyl och medborgarskap. Sedan efter flera år så kanske du får återse din fru och dina barn – samtidigt som människor i det nya landet hånar dig för lättvindigt fusk. Människor som har byggt upp sitt land under lång tid och som fortfarande tjänar på att ditt land, som du är född i och känner som hemma, sitter kvar i ett ekonomiskt skruvstäd.

Att den rådande politiken inte fungerar kan vi svart på vitt se. De kostnader som segregation, utanförskap och främlingsfientlighet kostar kommer på sikt att bli mycket högre än integration, gemenskap och kunskap kommer att ge vår framtid. Krav på utbildning, fortbildning, verifiering av befintlig utbildning, arbetsmarknadsåtgärder och en reglering i bostadssegregation är nödvändig. För att lösa problemen måste vi se problemen – de som har en främlingsfientlig inställning ser varken problemen eller lösningarna. De ser symptomen. Av invandringens historia, av en dåligt fungerande integrationspolitik.  De ser ATT det är på ett speciellt sätt, inte varför. De vill bli av med människorna som de menar är problemet, inte lösa problemet i sig.

Annonser

4 thoughts on “Del 9. Dagens Sverige

 1. Hej Andreas
  ”Fusk med asylpapper och extrema fall av invandrarlurendrejeri” Det där sker nog i en betydligt större omfattning än man vill erkänna. När man i Norge började att åldersbestämma de ensamkommande så fann man att de allra flesta var 18 år och äldre och sedan dess så har de minskat i Norge och naturligtvis ökat i Sverige. Nu senast är det syrier som bor i Iran som kommer i skaror, alla med samma historia naturligtvis. 94% av de som söker asyl i Sverige har inga ID handlingar… Så jag tror att detta asylbedrägeriet är större än man vill erkänna. Allt detta har jag fått från f.d. flyktingombudsmanen (kvinnan) Merit Wager som i en del år låtit handläggare från migrationsverket skriva anonymt på hennes blogg. Gå med fördel in och läs vad som framförs där. Jag har dock slutat eftersom jag mår illa av alla dessa bedrägerier som ständigt uppdagas, samt myndigheternas nonchalans över det hela. Att sedan se mellan fingrarna på de som uppehåller sig här illegalt och mot gällande svensk lag (efter att ha fått avslag ett antal gånger) och numera ge dessa människor rätt att få socialbidrag och andra förmåner i samhället är stötande. Ja det kan tyckas hårt, men har vi en lag som säger att de som fått avslag skall lämna landet så skall den väl följas också? Annars kan man ju undra om vi alls behöver följa några lagar.

  Vänligen Matz

  • Hej Matz,

   Tack för kommentaren.

   Jo Wagers blogg går igenom mycket matnyttigt, vilket jag skrivit om tidigare:

   https://andreasmeijer.wordpress.com/2012/10/03/migrationsverket-aftonbladet-och-hela-myntet/

   Jag tror att en anledning till att papperslösa inte utvisas i så stor utsträckning som lagen tillåter är att de inte är en så stor kostnad för samhället. De kan inte äga något som kräver papper, har inte rätt till ekonomiskt stöd (enbart akutvård etc.). Samtidigt bidrar de ofta till informell strukturuppbyggnad (jag säger inte att jag tycker att det är bra, bara är det kan vara en anledning). En stor del av Europas byggen har haft hjälp av papperslösa eftersom de tar hårda och slitiga jobb utan att kunna får stöd i avtal. Jobben blir mao gjorda utan att arbetarens rättigheter behöver tillgodoses…

   Dock är jag mer av åsikten att lagen skall formas om, vilket är en politisk fråga. Är folket inte nöjda med lagen så är inte lösningen att bryta mot den, lösningen är att omforma den.

   Vänligen
   Andreas

 2. Hej Andreas

  Jag noterar att du inte med ett ord nämnde de ensamkommande eller det faktum att en hel del syrier som kommer har bott i Iran under en del år och är alltså då inte berörda av kriget vilket de påstår. Ej heller något om att 94 % av de som söker asyl inte har några ID handlingar på sig (På Arlanda noterar man ibland att det blir stopp i toaletterna pga. att man dumpar sina pass där) Konstigt nog så skriver Merit om att flyktingar som kommer oftast har ID handlingar med sig. Ja det är mycket att säga om detta, men att påstå att det är de människor som bäst behöver skydd också är de som kommer, då får man nog blunda och tumma på sanningen en hel del. Vilket man också gör i det offentliga Sverige, oklart varför. Men det är en stor industri som har byggts upp kring detta med invandring, så det är många som på olika sätt tjänar på att det fortsätter…

  Vänligen Mats

  • Hej Matz,

   Nej jag tycker inte att ensamkommande är ett gigantiskt problem. Jag förstår också att folk fuskar för att klara sig, det handlar inte om politik för dem, det handlar om deras liv. Vad som dock behöver göras är att ta fram riktlinjer för hur saker skall genomföras. Kan vi begära att alla som flyr har med sig pass? Nej. Således kan vi inte göra undantag bara för ett fåtal, från ett fåtal länder. Vad går att göra då? Kan vi ge asyl och låta folk få prova på det Svenska samhället? De som ingår i integrationsåtgärder och gör så gott de kan får stanna? Jag vet inte, men min tanke är väl: varför inte?

   Nej, de som bäst behöver hjälp tar sig förmodligen inte så långt som till Sverige. Därav behöver vi arbeta för en bättre global välfärd och jämnare global fördelningspolitik, vilket jag skriver om på flera ställen, ex:
   https://andreasmeijer.wordpress.com/2012/10/10/frihandel-fri-handel-och-imf/

   Det ska inte gå att tjäna pengar på invandring… Inte för privata investerare. Jag är emot vinstuttag inom välfärd (där migration ingår). Det är ETT sätt att komma åt de lokala problemen.

   Vänligen
   Andreas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s