Snus hemma – tips och trix

Jag kommer att föröska göra en mer omfattande FAQ på min nya blogg. Gå gärna dit och ställ frågor så ska jag se till att få upp din fråga även där:

Projektet Magister Snus

Inledning

Denna sida är främst avsedd för er som redan gjort snus hemma. För er som vill veta hur det går till att göra snus, besök receptsidan: Hemgjort snus – recept.

Länkarna i texten går fortfarande till Snusmajoren och det får de göra tills jag orkar flytta/fixa. Så ni vet…

Fråga 1: Mitt snus är för torrt, vad gör jag?

Svar: Det finns olika lösningar på detta, med lite olika resultat. Det första kan vara att droppa i lite vatten eller lägga i äpple/potatis. Problemet med detta är att snuset kan bli rinnigt och otrevligt både för lös-, och portionssnusare. Äpple och potatis innehåller också socker, vilket inte är så bra för tänderna. Det bästa rådet är istället att, i anslutning till inköp av snussats, köpa någon eller några flaskor Stabilisator. Och försiktigt blanda i lite i taget, knåda ordentligt och ta i lite mer om det behövs. För att få en fin krämighet så är det bra att ha i lite stärkelse (vi ska få in Gummi arabicum, vilket är absolut bäst, enligt mig, men det går att ha i lite potatismjöl så länge, se även fråga 3).

Fråga 2: Mitt snus är för blött, vad gör jag?

Svar: Det går att torka ur snus på många olika sätt. Är det bara lite för blött så brukar jag blanda ut med lite av det torrare grundsnuset, se Snus i riskokare – gör såhär. Det mest effektiva är dock att lägga det snus som skall torkas ut i en bytta/skål med höga kanter och blåsa med en hårtork samtidigt som du blandar om snuset. När snuset börjar torka upp så flyger det lätt iväg så håll hårtorken en bit ifrån. Blir det för torrt så kan du kolla på frågan över denna.

Fråga 3: Mitt lössnus är fuktigt, men känns ”smuligt” under läppen (och går sönder när jag lägger ut prillan), vad gör jag?

Svar: Du har förmodligen för mycket vatten i snuset, men vatten binder inte ihop snuset så bra. Om du använde en tobak som inte var så finmalen så kan detta lätt uppstå. Tycker du att fukten är bra, men vill ha det mer ”kletigt” så kan du ha i stärkelse (vi kommer ta in Gummi arabicum inom kort, till dess kan du använda potatismjöl – gör på små mängder, max 500 gram snus i taget, annars torkar snuset och blir hårt) och baka in i snuset. Börja försiktigt med ca 0,5 -1 tsk per 300 g snus. En vital del i detta är att arbeta med snuset. Knåda, vispa, kläm, mosa etc. tills det bli kletigt (börja med ganska torrt snus, se fråga 2).

Är snuset för fuktigt så kan du följa svaret i fråga 2 och sedan köra med stärkelse och/eller Stabilisator

Fråga 4: Mitt snus känns så svagt, kan jag göra något åt detta?

Svar: Absolut. En av de saker som går att göra är att ha i mer karbonat. Antingen likadant som medföljer satsen eller den Smakförstärkare som du kan köpa som tillbehör. Detta kommer inte att öka nikotinhalten eftersom nikotinet finns i tobaken, inte i karbonatet. Det kan dock hjälpa till att lösa ut nikotinet som finns i snuset och se till att det pirrar lite mer under läppen. Sen kan det vara så att smaken är för mesig, vilket kan hjälpas genom att tillsätta mer salt. Du kan, om du vill, salta direkt i snuset och blanda noga. Börja försiktigt med ca ½tsk per 100 g snus.

Fråga 5: Hur gör du när du smaksätter snus och vilken är din favoritsmak?

Svar: Det finns egentligen inga regler när det gäller smak eftersom det är den som snusar snuset som bör bestämma hur det ska smaka. När jag gör mitt snus så har jag alltid mitt grundsnus (se Snus i riskokare – gör såhär) så att jag kan späda ut och reglera hur mycket snuset ska smaka. I vanliga fall gör jag ca 500 gram varje gång jag gör en smak jag tycker om. När en ny smak ska testas så brukar jag hålla mig till ca 100 gram, så att jag kan kasta testet om det inte blir bra, jag får också fram ett grundmått som gäller för 100 gram snus. All typ av kryddning kan funka men det som innehåller socker inte så lämpligt då tänderna tar mer stryk än nödvändigt.

När det gäller mina egna favoriter så ska jag ge tre smaksättningar, alla baserar sig på ca 500 gram snus:

Julsnus: 1 msk kanel, 1 msk kardemumma, 2 tsk ingefära, 1-2 tsk nejlika – allt är torra och finmalda kryddor.

Rök: 1 msk havssalt (flingsalt), 2-3 msk Liquid Smoke (går att köpa i större mataffärer). Detta kan kompletteras med några skivor äpple i ett par dagar så kommer en calvadosliknande smak fram. Rivet citronskal (zest) eller citronarom ger en friskare smak och går bra ihop med hickoryröken.

Polly (godiset): 1-1½ msk arraksarom (finns i större mataffärer), 2-3 tsk vaniljpulver (inte vanilj-, eller vannilinsocker).

Fråga 6: Hur länge håller mitt snus?

Ett färdigfermenterat snus håller ca 6-9 månader i kylskåp. Hantera alltid snuset så rent du kan (använd handskar när du rör i det etc.) så håller det längre. Du kan frysa snuset utan problem, antingen i påsar (ca 500 g per påse är bra storlek), dosor eller burkar. jag brukar portionera och rulla in dosor i plastfolie, det ger mig snusstockar i frysen. Håller i upp till 1 år (har inte provat längre men det kanske är snusbart ännu längre).

Fråga 7: Du gör alltså portion hemma? Hur då?

På sidan Portionera så finns, mot slutet, en ganska utförlig guide till hur jag gör. Påsar och snussprutafinns här hos Snusmajoren medan de andra produkterna behöver köpas från annat håll. Är snuset för blött så kommer påsen inte hålla ihop, det är en av anledningarna till att jag gör ett ganska torrt portionssnus.

Fråga 8: Vad innehåller snus egentligen?

Svar: Snus innehåller vatten, tobak, salt, något basiskt och fuktighetsbevarande medel. Detta är grunden i snus. Vatten och tobak är inte så märkligt men jag listar övriga ingredienser nedan:

Salt: Inga egentliga konstigheter med salt men ett par ord om funktionen i snus. Saltet ger snuset mer smak och ”drar ut” fukt. När jag gör snus så har jag i extra salt redan från början då jag tycker att det ger en mer robust smak. Totalt använder jag ca 150 g salt för en sats, flingsalt ger även en god smak som inte är så sträv.

Något basiskt: Vanligtvis är det natriumkarbonat som används (E500). Syftet med detta är att lösa ut nikotinet som finns i tobaken, mer karbonat innebär inte mer nikotin i snuset – däremot kan du få ut mer nikotin (tänk det som att karbonatet är en hand som kramar en blöt tvättsvamp, mer karbonat = hårdare tryck, inte mer nikotin i snuset). Karbonatet fräter också på huden och kan ge känslan av ”starkare” snus. Den som tycker att snuset är svagt kan tillsätta natriumkarbonat i efterhand.Smakförstärkaren innehåller natriumkarbonat och ger lite mer ”tryck” i prillan.

Fuktighetsbevarande medel: Detta kan vara ett problem för många, speciellt då de inte vet var det går att hitta i vanliga butiker. Självfallet går det att köpa mer redan från början (helt klart ett bra köp för de som gör lössnus). Om du, som jag, vill smaksätta och fukta ditt snus i etapper (bra när du växlar mellan lös och portion då portionen gärna får vara torrare) så finns en Stabilisator i återförslutningsbar flaska.

Fråga 9: Varför gör du inte snus i ugnen, det går ju snabbare?

Svar: Det stämmer att det går snabbare. I ugn tar det mellan 24-36 timmar att göra en snussats. Däremot har jag misslyckats i ugn genom att snuset blev något bränt (det blev inte så gott). Termostater på ugnar är inte så exakta och det kräver ett konstant passande, termometrar och lite tur. Sedan finns skräckexempel på vad som kan hända om ugnen glöms bort eller har felinställd termostat. Det tar upp ugnen i ett par dagar och det luktar väldigt mycket tobak. Jag har inte provat stekpåsar, vilket skulle kunna hjälpa mot doften – jag har ingen erfarenhet av detta själv men har fått det berättat för mig.

I riskokaren bränns inte snuset, den kan stå i köket utan att bli så varm att det är någon fara för barn etc. Värmen överstiger inte 90 grader så snuset bränns inte. Temperaturen är något lägre vilket gör att fermenteringen tar längre tid (3-5 dagar) men jag kan ha bra koll på fukt och att all tobak verkligen fermenteras (jag kontrollerar snuset minst en gång per dag genom att hälla ut det i byttor, blanda och trycka ut ”kockor”. Då får jag också chans att tillsätta lite vatten om det behövs.). För mig fungerar det väldigt bra och snustillverkningen blir inte ett ”jobbigt projekt” utan har kunnat bli en del av vardagen. Det luktar en del precis när snuset slår över och blir färdigfermenterat men inte så kraftigt som i ugn.

Det är nog så att jag vill ha total kontroll över mitt snus så att jag slipper ”hoppas” att satsen inte blir förstörd. I riskokaren är det lättare att lyckas, i alla fall när en gjort snus på det sättet några gånger.

Fråga 10: Mitt snus smakar konstigt och väldigt ”rått”, ska det vara så?

Svar: Om snuset smakar gammal råtobak så kan det vara så att det inte har fermenterats ordentligt. Detta är ett riktigt problem då du egentligen behöver värma upp det och fortsätta fermenteringen. Icke-färdigfermenterat snus kan vara farligt då TSNA:er kan finnas i stor omfattning. Min rekommendation är att slänga denna tobak och göra om hela satsen. Gör du i riskokare så kan du låta tobaken stå ett par timmar efter att du anser att den är färdig så är du på den säkra sidan.

52 tankar om “Snus hemma – tips och trix

 1. Tack för bra information. Kommer nog inte köpa ”köpesnus” nåt mer. Ett jävla laborerande men roligt samtidigt. Tack igen. (har du nå förslag på essenser/smaker om man gillar Ettan?).

  • Hej Jimmy,

   Det är ganska roligt =).

   Nej jag har rätt dålig koll på smaker som ”liknar” de vanliga märkena, det är inte så viktigt längre. Däremot så har ju Ettan sin speciella konsistens vilket kräver mer bearbetning (knåda eller kör i bakmaskin). Det behöver vara luftigt men ändå ”lent”, vilket är ganska speciellt.

   Kanske att du kör lite rök, men inte så mycket – för att tobakssmaken ska kunna bryta igenom…

   Lycka till!

   Vänligen
   Andreas

  • hej jag brukar göra eget lösnus prillan orginal å jag undrar hur mycket salt man kan tillsätta själv sist jag gjorde snus tillsate jag 40g salt

   • Hallå,

    Jag har haft upp emot 80 G men då var det flingsalt… Det är inte lika strävt som bergssalt…

    Det är en smakfråga men lite salt behövs. 40g är nog i underkant för mig men det funkar ju 🙂

    Vänligen
    Andreas

 2. Hej o tack för en bra sida, jag som är på min första sats, letar efter tips o trix. ikväll kl 23.30 tar jag ut min sats o tänker stoppa en första smaksnus direkt i munnen, Normalt så snusar jag kronan lös o försöker febril efter arom just för den smaken av snus, har du något tips på smakarom o kan jag blanda i aromen efter att det har svalnar ??

  • Hej Peter,

   När det gäller Kronan så kan jag nog inte hjälpa dig… :(. Den tillhör inte mina favoriter och jag har aldrig gjort den.. Jag har en del texter om smak uppe hos snusmajoren.se men jag tror att Kronan är ganska lik Grov i smaksättning (något parfymerad). Kanske med en skvätt ros eller citrus för ökad sötma…?

   Men jag gissar bara, om någon annan har bättre koll så bör du lyssna på denne..

   Ledsen för dåligt svar…

   Vänligen
   Andreas

   • Jag tycker Kronan och General är rätt lika i smak. Ettan smakar mer neutralt. Men det är MINA smaklökar som säger det 🙂

 3. Hej. Har gjort en del vanliga snussatser(prillan ”ettan”, prillan stark m.m.) och jag testade coobra stark. Jag följde receptet men tycker att det blev för mycket natriumkarbonat i satsen, den blev för frätande. Finns det nått sätt nu efteråt att minska detta eller är det att försent. Ska numera minska dosen natriumkarbonat hädanefter och hålla mig till prillan.

  • Hallå,

   Jag har också gått på den niten, med Prillan stark dock. Tyvärr har jag inget sätt att rädda det förutom att möjligen göra en ny sats där du har i mindre karbonat och sedan blandar dessa…

   Men jag tror att det bästa är att bara köpa vanliga satser och en flaska smakförstärkare som du kan ha för att ge lite mer tryck – lite i taget.

   Tyvärr…

   Vänligen
   Andreas

 4. Hej

  Det er jag, som fik aldeles for mycke natriumkarbonat i sista batchen. Det har tills vidare gåt bra at blanda ut. Jag har en fråga: Går det at vænta med natriumkarbonatet tills slutet (tilsætte det efter tobakken har fermenteret to gångar och alt annat er klart?) Det skulle gøre det lettare at hitta ret natriumkarbonat-mængde i den tobakken, som jag blandar ut med.
  Tack

 5. Andreas, såg dig på fyran och blev äntligen inspirerad att göra eget snus. Har köpt prillan snussats portion och har det i kylen på jäsning har även tillsatt utvalda aromer. En dag kvar på jäsningen men det stinker verkligen amoniak från snuset, varför? Och det kommer säkert göra det när det är klart. Känns inte okej, vad kan man göra åt detta? Tillsätta något så att det slipper stinka?

 6. Hej.
  Jag håller på att kolla upp hur man gör snus hemma. Nu är det så att jag är heeelt torsk på granit lös. Det är helt enkelt det mest fantastiska snus som någonsin gjorts, säg fan inte något annat 😊
  Så, hur får jag till konsistensen till den perfekta prisen som granit är? Alltså, vill ha en snus som är lagom fuktig, bra kramvänlighet och sitter på plats under en längre tid. Sen är väl mellankornighet benämningen på snustypen misstänker jag. Skulle verkligen verkligen vilja ha tips och tricks på hur jag ska gå tillväga då jag tar det här seriöst. Är ute den den perfekta prillan så kom med tips om hur jag ska gå tillväga snälla.
  Trevlig helg.

  • Hallå Johan,

   Ledsen för sent svar, haft skoj i snön med familjen 😃.

   Jag har inte testat Granit lös 😳.

   Finns mycket kring konsistens, på min sida (under ”Tips och trix”) och på nätet.

   Mitt nästa steg är att köpa en degblandare (Bosch ska vara bäst har jag hört) och köra under längre tid i den. Enbart med Glycerol (köp stor flaska på Apoteket).

   Men jag kan nog bara ge tipset att testa dig fram. Olika malningar, olika mängd fukt/stärkelse och skriva ner mängd och vad du tyckte.

   Gör du 200-300 gram i stöten så är det ju ingen större förlust…

   Lycka till!
   Andreas

 7. Ej gjort snus tidigare.
  Men jag gjorde på ditt recept fast på Prillan norrland. Samma mängd salt. Hällde i 2dl vatten efter 24h. Dag 2 gjorde jag inget för det kändes nog så fuktigt och jag var så pass noga å röra om dag1 så jag rörde det aldrig nu.
  Dag 3 nästan som dig. Tog endast 2dl till natriumkarbonatet(70g) men jag fick inte det dära kletet som du fick. Undra om jag gjort nå galet i och med du aldrig gjort utan att få kletet?
  Snuset blev kanon ej lika mycke cigarettlukt som dom som gör på 90 grader.
  Själv låg jag på 65-72grader.

  Ser att på originalrecepten kör dom ju i ugnen 12h efter dom blandat i natriumkarbonatet. Vad är/blir skillnaden rent kemiskt ?

  • När det gäller att få det kletigt så är ju fuktighetsbevarande viktigt (glycerol som ex. går att köpa på Apoteket). Sedan gäller det att få ihop konsistensen ytterligare och då är det knåda som gäller, gärna i en assistent. Har en ingen assistent så går det att använda Gummi Arabicum (eller potatismjöl) för att binda snuset till ”klet”.

   Det ska finnas mer om konsistens här ovanför :).

   Lycka till!

   Vänligen
   Andreas

   • Det där med kletigt blev nog ett missförstånd.
    I din beskrivning med natriumkarbonatet skrev du att du fick natriumkarbonatet kletigt.
    Jag fick inte natriumkarbonatet kletigt när jag blandade det med vattnet

 8. Hej och tack för ett härligt forum för egentillverkare av snus =) jag är ganska ny inom själva tillverkningen men som användare desto mer erfaren. Har kört två ”kok” som kommer bli desto fler. Jag ”kokar” efter dina direktiv 24/12 för riskokare men använder en Crock-Pot 5,7L på program 1 low. Det blir helt kanon! så det är tips för detta forum. Sen när man kommer till det mindre roliga att rengöra gjorde jag en förbättring gång 2 genom att slå i 2 liter vatten i ”Crocken” samt köra den i 2 timmar, sen var det nästa bara att hälla ur och diska =))

  • Jag kontaktade tillverkaren innan och dom nämnde att programmet Low i deras maskiner håller 200 fahrenheit och de omvandlat till celsius blir 93,333 C

 9. Hej.
  Underbar sida
  Hat gjirt en sats tidigare i ugn och följde då receptet. Då lukten blev ohållbar införskaffade jag en ridkiksre.och är snart klar med andra satsen enligt ditt recept.
  Men på orginal receptet är det 12 h i ugn efter att påse 2 ska i. Vad blir skillnaden gentemot att inte ha det ?
  Mvh

 10. Hej typ en vecka sen jag fick färdigt min första lössnussatts. Det va en prillan Norrland och ville ju få den så nära ettan som möjligt. Hade inga aromer köpt så jag blandade i ca 3-4 matskedar lakrits pulver som min fru köpt på hälsokost för hon brukar göra olika smaker på glass. Snuset blev inte så kramvänligt men smaken blev väldigt lik en riktigt färsk ETTAN. Så lägger jag in lite mindre prillor nu så blir den blöt fort så njuter jag av smaken ettan färsk. Snuset blev kolsvart till färgen men det gör ju inget alls. Nästa gång jag gör hembakat så ska jag försöka mala ner tobaken till ett ännu finare pulver å hoppas på då natt få till ETTANS konsistens Å även köpa hem G.A å blanda i.

  • Hei Per-Anders. Jeg ser at det er lenge siden du skrev denne teksten, men når det gjelder 3-4 matskedar med lakrispulver, hvor mange gram tobakk blandet du det i?

 11. Hej snuseksperter!

  Jag har to frågor, som jag hoppas ni kan hjælpe med:

  1. Jag har tidligere anvænt stærkelse i min snussats, men tænker nu anvænda gummi arabicum.. Kan någon sige ungefær hur mycke man skal anvænda till 1 kg råtobak? (jag har ingen aning alls)

  2. Har någon eksperimenterat med at anvænda Tobacco Rustica i snusfremstælningen? Som jag forstår det, er der høg nikotinhalt. På dansk kaldes den også Bond Tobak. Någon erfarenheter eller tips till, var det kan skaffas?

  Tack

  Janus

  • Jag har inte provat själv ännu, tobaken håller på att fermenteras i riskokaren, men jag har köpt gummi arabicum och enligt en man som kallar sig ”lillhultarn” på yt (han har gjort eget snus under många år enligt egen uppgift), så är exakt 11 gram gummi arabicum lagom till en sådan där sats. Han gör lössnus.

   Vanessa

   • Hallå,

    Jag håller på med ett nytt snusprojekt som ska lanseras snart.

    Tips är inget alls utan bara massiv bearbetning i hushållsassistenten…

    Nya sidan med (snart, inom 2 mån) utförligt recept och videomanual finns här: magistersnus.com

    Vänligen
    Andreas

 12. Nån som har tips på hur man kan mala tobaken så den blir finare?mixer funkade inte🤔
  Jag kör med Cobra extra stark smoke.Mkt bra smak och styrka men vill få konsistensen mer åt Ettan.
  /Erik

   • Tjena, jag kör med en 600 watt stavmixer efter 24 timmar i samband med natruimkarbonaten. Viktigt med ett högt watt tal, brände en 200 ”wattare” vid första försöket, men nuvarande har hållt i snart ett år 🙂 Jag är också en gammal ettan snusare och tycker att stavmixern lyckas perfekt med att få rätt konsistens.

 13. Hej! Jag har för första gången blandat eget snus från prillan och en av smaksatserna. men nu är det så att jag glömde att ha i salt innan jag blandade det med protionerna. Hur illa är det? Går det att fixa salt till det i efterhand om det blev helt tokigt?

  • Halloj,

   Ingen aning om portion… salt är en smakförstärkare och konserverar. Om du inte behöver värma det så lär det nog gå bra att blanda i senare. Men förmodligen upplöst i vatten så frågan är om det blir för blött…

   Bättre att göra riktigt snus och sedan portionera…

   Vänligen
   Andreas

 14. Hej min arbetskompis byggde en sånhär, en tråkig arbetsdag nåt år sen.

  Fermenteringslådan. Han körde den efter receptet med 92 grader en gång och var inte nöjd med resultatet.

  Lånade lådan av honnom och tänkte göra ett försök

  Jag tänkte prova med lägre temperatur. och längre tid skulle 75-80 grader bli bra?

  Skall jag sätta i plastbyttårna i Fermenteringslådan eller hälla tobacken rakt i?

  Tänkte köra med stavimixer ett gång i dygnen. kan man köra den varm eller låta svalna för proceduren.

  Mer salt +40g

  Är det problem att Fermenteringslådan är för tät? måste tobacken få andas.

  Alla tips är önskvarda

  Jonas

   • Hej nu har jag fått ihop mitt första grundsnus och provsmakat det ar finemang. Fukthalten lemnade lite som ett frågetecken i kungsnus skulle vikten bli 2050 – 2200g men skulle minnas du i nåt video sa det vägde ca 800? Gram. Hittade inte vikten på kungsnus sidorna. Men villt räknat skulle det kunna vara 2500 – 2650g av ett kilo? Ligger nu på 2700. Måste väl få dunsta lite om jag ska smaksätta.

   • Hej,

    Förstår inte riktigt…

    Tobaken väger ca 800g innan processen.

    Slutvikt ska landa på 2050-2200g.

    2700 är på tok för blött!

    Du behöver blanda ut med torrt snus.

 15. Den tobak jag använde (prillan stark) vägde 1040g innan processen. Det jag frågar kan jag räkna att snuset ska bli omkring 2,55 – 2,75 ggr tyngre än vad tobaken vägde i början? 2050/800=2,56 osv. Så om jag skulle blanda en sats råtobak på 1200g skall färdiga snuset då landa på mellan 3075 – 3300g eller är det olika på tobaker? Pga malnings grovhet eller dyilikt?

  • Sorry denhär fortsättningen hoppade ur tråden. Jag har fått svar på min fråga. Det ska bli mellan 2,5 och 3kg färdigt av 1kg råtobak beror tydligen mycket på malningen och blandningen. Så får väl prova mig fram med konsistensen med försiktiga mängder vätskor.
   Övning ger träning.

   Läste i din blogg om din aktivitet i grön politik. Det var kommunalval i häljen på denhär sidan diket. Är själv med i partiet: Gröna förbundet men kom inte in. det blev en stark majoritet finskspråkiga i förvaltningen som kommer säkerligen att betyda att de 6 stängningshotade svenskspråkiga lågstadieskolorna kommer att stängas vilket inte är bra för barnen eller framtiden. Så sånt. Jonas från (Gamla)Karleby Finland

 16. Hej! Fråga, hur/vad ska jag häva i eller göra åt mitt snus då det kladdar av sig så mycket på fingrarna? Ligger som ett smäck under läppen så hårdheten är fin samt vill jag ej ha den nå blötare, vill bara få bort kladdigheten eller är det något jag fuskat med under knådningen/rörningen ? Knådar i en stor hin sedan rör upp med skruvdragare med en visp på.. Om och om igen. Tacksam för svar!!

 17. Tjena! Jag har precis gjort min första snussats. Jag hade min ugn på 85 garder i 24h + 12h. Tycker det ser grymt bra ut (står och svalnar nu). Temperaturen var runt 86 när jag mätte efetr de sista 12h. Fråga! I receptet stod det 90 grader på ugnen men är det farligt att jag bara körde 85 då jag tyckte att min iiugn var opålitlig vad gäller temperaturen runt 90.????

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s