1.2 Samhällsomställning – ekonomin som ett problem

Den ekonomi vi har idag, marknadsekonomin, innehåller ett par variabler av betydande karaktär. Fler saker ingår, vilka är till för att stimulera huvudvariablerna. För att ekonomin i systemet ska fungera så krävs:

  • Tillväxt
  • Konsumtion (som ökar för att stimulera tillväxten)
  • Skuldsättning
  • Spekulativ ekonomi (investeringar)

Som sagt finns fler saker som påverkar, som banker, räntor inflation etc. men jag håller mig till dessa nu eftersom de är de övergripande och fundamentala.

Vi kan se att välinformerade ekonomer (både internationellt och svenska) är oroade över den ekonomiska utvecklingen. För att vi ska ha råd att driva på vår ekonomi så måste vi låna pengar. Privata lån för att trissa upp priser (exempelvis för bostäder) är en av de saker som driver på ekonomin. Vi tar lån för att kunna bo (det är ju dyrt för alla…) eller för att kunna konsumera. Vi riskerar snart att ha mer lån än vad våra bostäder och saker är värda. Vi kommer då inte att kunna sälja utan att gå med brakförlust.

Tänk dig att du kom över en bostad till ”vrakpris”. Din centrala 4:a kostade bara 3,2 miljoner kronor. Med full vetskap att du kommer att få tillbaks dessa pengar och kanske göra lite vinst vid försäljning så tar du lån på detta. Om det som inte får inträffa faktiskt inträffar så kommer du, och många andra att ha skulder i miljonklassen till en finanssektor som gjort stora pengar på att se till att priserna går upp. Om ingen har råd att betala det du behöver få in så kommer du inte kunna sälja, inte utan att bli ekonomiskt ruinerad.

Det är ett problem som inte tas upp så ofta i media. Vilket inte är så konstigt. Det vill väl ingen tänka på…?

När det gäller tillväxt så är det rätt orimligt att ha en tillväxt på 3% årligen för hela samhället. Jag har tidigare skrivit om detta.

Frågan är också varför vi är så benägna att konsumera? Vi konsumerar väldigt mycket saker som vi inte behöver, för att vi kan (även om vi ligger på gränsen till att få skulder i miljonklassen…). Det finns ingen eftertänksamhet, inte från styrande håll i alla fall. Det enda som är viktigt är att marknaden stimuleras (att ekonomin fortfarande växer och att tillväxten inte är hotad) för att vi ska klara den ekonomiska krisen. Bankerna hamnar i kris för att de lånar ut pengar som tar lång tid att få tillbaka, om det mot förmodan skulle vara någon som vill ta ut de pengar de har på banken… ja då blir det problem. Det märkliga är att Svenskt näringsliv, ett år efter krisens start (2008) skrev att ”Vi konsumerar för lite”. Lösningen skulle alltså inte vara att dra i bromsen och lösa problemen utan att köra på i ännu hårdare tempo.

När det gäller den spekulativa ekonomin så har jag berört ämnet tidigare men kommer med några tillägg.

Jag ska gå emot mina principer och skriva ut siffror som jag inte har tillgång till källan på (hittar jag den så återkommer jag). Under en kurs i globalisering fick jag höra att 95 % av den handel som sker är med kapital (inte varor och tjänster). I denna procentsats (som kan vara felaktig men som med säkerhet står för den absolut största delen av handeln) ingår valutatransaktioner – kortsiktiga spekulationer i utländska valutor. För att stävja detta och stabilisera valutor så har ett förslag som kallas Tobinskatt framarbetats, i syfte att stävja spekulationen i denna viktiga ekonomiska del.

Dessa aspekter av ekonomin är direkt ohållbara och jag kommer att återkomma till hur det skulle gå att göra istället.

När vi pratar om att det inte finns pengar att investera i välfärd eller i landet så ställer jag mig frågande till hur dessa saker kan ha blivit finansierade under de senaste 6 åren av blått styre:

  • ROT/RUT-avdrag har ökat (har skrivit om det tidigare)
  • Sänkning av restaurangmoms
  • Högre kreditvärde på hus (möjligt att belåna upp till det spekulerade värdet)
  • Kollen på skattepengarna som utlovades har ersatts med ökat svinn:

Inför valet 2006 kritiserade ­alliansen Socialdemokraterna för slöseri med skattepengar på en rad områden. ’Regeringskansliet har expanderat avsevärt under de senaste åren. Vi anser att det finns skäl att hålla tillbaka Regeringskansliets expansion’ hette det i Moderaternas budgetmotion.

Facit efter sex år med Fredrik Reinfeldt som statsminister är tvärtom. I stället för den utlovade besparingen på 560 miljoner kronor har utgifterna ökat med 667 miljoner kronor. Snabbast ökning har skett på statsrådsberedningen, som blivit 100 procent dyrare sedan 2006.” – Länk

Så det styre vi har nu är bland det sämsta som kan inträffa. Ur ekonomiska synpunkt. Till och med SD vill satsa på välfärd, men det vill ju V också (fast på ett mer humant sätt).

Tillbaks till grön ideologi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s