Debatt 3

Detta börjar med ett inlägg om Folkpartiet. Artikeln det grundar sig på handlar om att FP i Ängelholm vill skapa sommarjobb för de ensamkommande flyktingbarn som bor i kommunen.

Kommentaren från trådstartaren är:

”Ja se, är det inte rasism av folkpartiet att ställa en grupp ungdommar mot en annan och ge den ena gruppen fördelar gentemot den andra ENBART med grund av deras etniska ursprung? 

Debatten handlar alltså om det är rasism eller inte. 
Om inte? förklara varför. Förklara också varför det inte är rasism om det vore omvänt, eller varför det är rasism om det vore omvänt.”

Trådstartaren är inte med och diskuterar med mig utan det är två andra som ställer dig emot mig, jag kallar dem D1 och D2 (debattör 1 och 2). Mitt första inlägg är ett svar på huvudinlägget. Vi kör.

Diskussionen

Jag: ”Enbart etniskt ursprung? Du tror inte att det finns andra faktorer bakom? Varför isf bara ensamkommande flyktingbarn och inte alla med invandrarbakgrund? Jag skulle kunna tänka mig att premissen är en annan än etnicitet.”

D1: ”Kan det inte kallas diskriminering om det inte handlar om etnicitet?”

Jag: ”Vad menar du? Självklart finns den andra grunder för diskriminering. Trådstartaren menade att etnicitet var grunden och ignorerade alla andra faktorer, vilket jag inte anser är verklighetsförankrat.”

D1: ”Så särskilda jobb pga etniciter är inte diskriminering enkigt Andy?”

Jag: ”Jo självklart jag har inte påstått att det inte är det. Trådstartaren (TS) menar att den enda skillnaden mellan svenska ungdomar och ensamkommande flyktingbarn är etnicitet. Det ifrågasätter jag.”

D1: ”Vad? Ifrågasätter du etniciteten?”

Jag: ”Nej att etniciteten är den avgörande premissen för särbehandlingen.”

Här delar tråden upp i två delar där D2 svarar på ovanstående kommentar, jag fortsätter med de kommentarer som är kvar för D1.

D1: ”Och det gillade du i detta fall?”

Jag: ”Vad är det du tror att jag gillar?”

Här får jag inget svar. Jag fortsätter på den andra delen.

D2: ”Men det är ju precis just det det är i detta fallet, vad skulle det annars vara och som inte svenska ungdomar saknar i sammanhanget?”

Jag: ”Visst, det finns ingen skillnad i språkförståelse, social trygghet, utbildning, integrationsproblem etc.”

D2: Nope även svenska ungdomar har språkproblem, inte minst med sitt eget, även svenska ungdomar lever i social otrygghet och utanförskap, även svenska ungdomar saknar utbildning eller har svårt för att få någon, även svenska ungdomar har problem med integrationen vad gäller invandrade ungdomar, så jag förstår inte vari skillnaden ligger egentligen? Ärligt talat tror jag inte du gör det heller..

Så visst handlar det om särbehandling pga etnicitet, det är ju fan solklart!”

Jag: Hahahaha. Jadu…

Visst finns det svenska ungdomar som har det svårare än normen. Det säger jag ingenting om. Det finns också insatser (hur bra nu de är) för dessa, som diskriminerar äldre…

Att jämföra språkförståelse mellan en person som gått i svensk skola med en ungdom som befinner sig här utan vårdnadshavare och utan att kunna språket är bara makabert.

Samma sak gällande många faktorer. Att det enbart är etniciteten som är den avgörande faktorn stämmer inte.”

D2: Var det så roligt? Det är till att bli svarslös va?^^

Makabert är väl att särbehandla folk på det här viset, inte minst alltså ungdomar, men för såna som dig och dina gelikar kan jag ju förstå nöjet.

Det är ju bra då om ungdomen du vurmar för så mycket lär sig språket när de kommer hit, innan de påbörjar något arbete!”

Jag: ”Faktiskt. Sällan jag möter den utgångspunkten – riktigt underhållande.

Varför ska de lära sig språket mer än de svenska ungdomarna? Det var ju ingen skillnad enligt dig…”

 D1 (obs): Intressant hur liberal och vältolkande du kan vara om ursprunget är rätt på de vi diskuterar.
Du borde lära dig av skurt. En ärlig person som verkligen inte gör skillnad på folk.

Du sjönk precis rejält i trovärdighet.

Jag: ”Men du, självfallet var jag ironisk, mot D2:s (som jag är säker på förstod det) tidigare resonemang.

Skulle jag ha svarat dig så skulle jag ha skrivit:

Att få ta del av yrkeslivet kan vara ett bra sätt att hjälpa integrationen, både gällande språk, kultur och stabilitet. De som inte kan svenska, känner till Sverige och inte har en social kontext kan få mycket mer hjälp än de skulle få av att inte interagera med samhället.

Det har inget att göra med etniciteten på de vi diskuterar. Anser du att jag gjort skillnad, enbart baserat på etnicitet (bortsett andra faktorer) så får du gärna påvisa detta innan du kommer med lösryckta påståenden.”

Jag (obs): Om ni (D1 och D2) glömt bort vad jag invände mot så:

”Ja se, är det inte rasism av folkpartiet att ställa en grupp ungdommar mot en annan och ge den ena gruppen fördelar gentemot den andra ENBART med grund av deras etniska ursprung?” – TS

Svenska ungdomar mot ensamkommande flyktingbarn? Etnicitet den enda skillnaden? Kom igen nu…

Det skulle vara skillnad på svenskar med olika socioekonomisk status eller utbildningsnivå också. Jag skrev om arbetsmarknaden för några dagar sedan (oavsett etnicitet):

https://andreasmeijer.wordpress.com/2013/07/12/arbetsmar knadens-brister/

D1: ”Mycket sktisnack! Antingen skiljer man på folk eller inte. Du har precis erkänt att det skiljer på,folk.
Ändå tror du att du är bättre. Du bajsar ur dig menlösheter utan att skämmas. Du säger emot dig själv utan att skämmas. Vem fan tror du att du lurar? ( förutom en illetarat apa)”

Jag: Självfallet skiljer jag på folk. Det beror på i vilket sammanhang. En person med funktionsnedsättning har, enligt mig, rätt till saker som en utan samma funktionsnedsättning. Googla ”etiska principer”. Behandla lika lika och olika olika.

Var säger jag emot mig själv? Var gör jag en skillnad på folk, enbart med etnicitet som grund?

Bara för att du påstår en massa saker (som du sedan inte backar upp) så innebär det inte att de stämmer.

Synd att du blir arg, det är inte min mening. Har jag på något sätt behandlat dig (och inte dina åsikter) felaktigt så ber jag om ursäkt då detta verkligen inte varit min avsikt.”

Varför har jag skrivit detta?

Jag vet inte hur de som diskuterade med mig tänkte, utan jag får utgå från hur jag ser på saken. Detta är eller inte en ”debatt med SD” då jag inte vet vilket politiks tillhörighet dessa har och de är inte representanter för något politiskt parti.

Diskussionen dras gärna till helt ovidkommande saker där meningsmotståndaren vill få det till ”fel” när utgångspunkten inte är densamma. Ingenting att bemöda sig med då det är bättre att försöka få in samtalet på huvudspåret igen. Däremot är det intressant att se hur jag blir anklagad för att tala emot mig själv, att göra skillnad på folk baserat på den premiss som jag ifrågasätter (etnicitet) men att jag aldrig får svar när jag vill att de visar hur och var jag gör dessa felaktigheter. Jag ville bara visa hur en debatt kan  se ut, för de som ibland befinner sig i en hopplös debatt.

Meningslöst att tappa tålamodet eller brusa upp. Det är inget som hjälper ditt resonemang framåt.

Vi får se om jag får ytterligare svar, då fyller jag på denna tråd.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s