Rödvinsgryta (Vegansk)

En favorit att bjuda på när det kommer ”vegoskeptiska”.

Ingredienser:

250 g ostronskivling, i bitar

200 g färsk champinjon, i bitar

salt

peppar

 

3 st Scharlottenlökar, finhackade (eller 1 stor gul lök)

1 liten chilifrukt

1 liten grön paprika, strimlad

1 liten röd paprika, strimlad

ca 1-1½ msk buljongpulver/fond (jästfri om man skall vara helvegansk)

2 dl rödvin (riktigt vin, alkoholen kokar ju bort)

ca 2-3 dl vatten

kinesisk soja

olja

vegetabiliskt margarin (smör om man äter det, det blir godare)

2-3 msk vetemjöl (eller maizena – en redning helt enkelt)

lite vatten

syltlök efter smak

 

Gör så här:

Stek svampen i omgångar, så att den får lite färg – använda olja och margarin, salta och peppra (går att göra samtidigt som man gör det andra). Den färdiga svampen läggs åt sidan.

Fräs löken och chili i en annan panna, med lite olja, tills löken är genomskinlig. Lägg i paprikan och låt den bli något mjuk, ca 3-4 min. Häll i rödvin och buljong. Låt puttra ca 10 min, tills vinet reducerat något. Häll i vatten, lite i taget tills önskad mängd ”sås” finns i pannan. Färgsätt med lite soja. Smaka av med kryddor (salt, peppar, cayenne, chilipulver, paprikapulver etc.), jag gillar inte att ha örter i denna då det inte är en sådan tyd av gryta.

 

Redning: häll knappt 1 dl vatten i en stor bunke och tillsätt mjölet under kraftig vispning, man vill inte att det klumpar sig. Tag av grytan från plattan och vispa ner redningen. Ställ tillbaka grytan på plattan och låt den koka upp. Är den för lös så gör mer redning och upprepa, är den för tjock så tillsätt lite mer vatten – smaka av. Lägg i den färdigstekta svampen och låt allt bli varmt. Vill man ha i syltlök så är det nu man häller i det (eller på tallriken). Servera gärna med persiljekryddat potatismos, grönsallad och knäckebröd.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s