Odla tobak hemma

Du har förmodligen letat dig hit för att du är intresserad av snus och tobak. Jag har ett nytt projekt på G där det finns länkar till mer rutinerade hemmaodlare… Men jag kommer ta upp processen med att göra snus hemma (det har börjat men görs under våren 2017):

Projektet Magister Snus

Som flera av er vet så har jag sidan ”Hemgjort snus – recept” där jag visar hur jag gör snus från tobakssats. I och med att jag lade upp sidan så fick jag besök av många trevliga hemmabakare. En av dessa var Hasse, som har en tobaksfrösida. Han frågade om jag ville ha några frön för att kanske odla lite själv. Då jag bor i lägenhet och inte har tillgång till trädgård så var jag lite tveksam, men ingen har gjort något genom att fega ur, så jag tackade ja till fröna. En liten påse prickar kom med posten några dagar senare:

FrönDe små, obetydliga prickarna var fröna. Nu började jag lite sent (jag fick fröna förra året) och började inte grodda förrän i april… Jag lade några frön (ca 20) i lite vatten i ett par dagar. Efter det lade jag 3 stycken i varje odlingskärl (jag vek egna av tidningspapper, annars funkar nog äggkartonger eller små blomkrukor). De låg ytligt och jag täckte med plastfilm. Vattningen skedde genom att jag sprayade in lite vatten med en blomspruta. Det var helt dött så länge att jag började ge upp. Jag hade satt ca 20 frön i 6 byttor, men inget liv.

Efter några veckor (!??) började det gro i 3 av byttorna. En dog tvärt medan två visade potential. När plantorna var ett par cm flyttade jag dem till lite större krukor. Jag trodde inte att det skulle bli något så jag tog inte några kort under den tiden… Ni får tänka er små taniga skott som verkligen inte mådde bra…

Min fru, som har betydligt grönare fingrar än mig, berättade att tobak är släkt med tomat. Med den informationen gick jag och köpte tomatnäring (Bio-bact tomat). Mina nu decemeterhöga plantor fick nu näringstillskott. I slutet av maj började de visa goda livstecken, efter ca 2 veckors liv med näring:

Planta 1De var väl inte jättepigga men såg ju faktiskt ut att kunna bli något…

Två veckor senare hade de skjutit i höjden och fått kraftigare stammar:

Planta 22013-06-14

Jag fortsatte att ge dem näring vid varje vattning och ytterligare två veckor senare såg de ut på detta sätt:

Planta 32013-06-27

Detta fortsatte jag med och det verkade fungera:

Planta 42013-07-18 i det fönster de stått i hela tiden

2013-07-27

Planta 52013-07-27 Dagen för första skörd, snusdosan som storleksreferens.

Jag hade ju inte riktigt räknat med att få skörda så jag hörde med Hasse, för att få reda på vad jag skulle tänka på. Han har svarat i kommentarerna på snusreceptet (för den som vill läsa). Jag började bryta försiktigt på de stora bladen. Ett krasande hördes och bladet klickade av. Inget att göra mer än att fortsätta:

Blad 1Bladen avplockade, snusdosan är med.

Blad 2Med hjälp av en stoppnål och nylontråd har jag hängt upp bladen för att torka

UpphängningJag var tvungen att fixa med lite eltejp för att inte tråden skulle glida in…

Blad 3Ett blad gick sönder så jag hängde upp det med en klädnypa, vi får väl se hur det går…

Planta 6Plantorna ser ju inte lika maffiga ut längre. De blad som sitter kvar är de som inte knakade, de kändes mjuka och får sitta till de verkar mogna, då plockar jag ner dem för att hänga dem på tork.

2013-09-05

Så mina damer och herrar, nu kommer fortsättningen på hemodlingen =).

Torkat

Efter en dryg månad på tork så har fukten äntligen försvunnit från några av bladen, de har hängt i ett fönster som är ljust större delen av dagen så bladen har blivit soltorkade.

Torkat påseBladen är inte så spröda utan håller ihop bra vilket gör att jag förvarar dem i en öppen plastpåse. Detta är inte alla blad utan bara de som är helt torra.

Nu går det inte att snusa blad, det skulle förmodligen inte bli så gott. Jag började med att mortla bladen i en vanlig mortel. Det fungerade mycket dåligt då bladen var så sega att de inte gick sönder. Jag gick vidare till plan B och testade en kaffekvarn. Jag har ingen elektrisk kvar så jag testade en handdriven (en gammal fyrkantig sak). Det hade kanske fungerat om bladen var hårdare men nu trycktes de bara igenom och gav ganska stora bitar. Skulle jag göra detta i större kvantitet så skulle jag nog torka först och sedan försöka pressa ihop tobaken så att den bildar hårdare bitar som kan köras i en elektrisk kvarn. Nu har jag inte så mycket tobak att det verkar rimligt utan jag körde på plan C:

HackatDet är inga konstigheter… Hackahackahackahackahacka… En tung kniv, en skärbräda som enbart ska användas till detta och en mittsträng som får stanna kvar i hacket. Detta hackades lite mer så att det blev riktigt fint.

Jag tar ett blad i taget och hackar så mycket jag orkar (min uppfattning är att snuset blir ”mjukare” om det är finkorningt). När jag hackat ner hela satsen så kommer jag att lägga upp en bild och info om hur mycket (vikt) jag fick ut av mina två plantor. Gör jag om detta så kommer jag att satsa på fler plantor, de är inte jobbiga att sköta om och det tar inte så mycket mer tid att vattna 6 plantor istället för 2…

Innan jag är färdig så ska de blad som vuxit under torkningen också få hänga upp och ner. Nu börjar plantan blomma så det får bli sista vändan. Såhär såg plantan ut när jag skördade sista gången (precis som innan så hängde jag upp dem, denna gång enbart med klädnypor):

Planta skördDe blad som var för små tidigare har vuxit till sig och mognat. Jag har under tiden fortsatt med tomatnäring så att plantan kunnat växa till sig ordentligt. Jag återkommer med info om det går att ta frön från plantan när den blommat färdigt.

19 tankar om “Odla tobak hemma

 1. Uppdatering? 🙂
  Gör själv eget snus och planerar att göra från frö nästa sommar så det är spännande att följa nån som odlar tobak för första gången.
  Mest intresserad av kureringingen och vad som passar att mala ner tobaken till lagom finkornigt ”mjöl”

  • Hej Storsnusarn,

   Uppdateringar kommer. De hänger dock där de hänger då det tar en j*vla tid för tobaken att torka =).

   Jag ska försöka få med lite bilder på hur den ser ut när jag tar ner den. Det är så lite så jag planerar att köra ner i zip-påsar (stora) och mala med händerna, sedan tar jag bort stjälkar etc. Är bitarna för stora så blir det nog mortel.

   Jag kände på bladen och de verkar rätt spröda så inköp av kvarn verkar onödigt (min kaffekvarn använder jag till kaffe=)).

   När jag kollade runt lite så verkar elektrisk kaffekvarn vara det bästa alternativet. En modell från Krups ska tydligen få ner stjälkar och mittsträng, men jag kommer bara ta de finaste bitarna denna gång – snus har jag kilovis så det behöver jag inte snåla med. Kvalitet framför kvantitet =).

   Jag återkommer om ett par veckor när allt torkat upp.

   Vänligen
   Andreas

   • Ser bra ut! Att hacka med kniv var ju en variant, haha! Alla sätt är ju bra utom de dåliga 😉
    Ska få lite torkade blad av en bekant, ska bli intressant att jämföra sen med den färdiga satsen jag har stående. Kul att göra snus helt klart! Ska nog införskaffa nån slags skyddsmask att andas igenom när jag vispar i kaliumkarbonaten i den varma snusmassan. Stinker ju helt otroligt och irriterar i näsa och hals..

    Skulle ju kunna prova riskokare med men jag gör 5kg snus i stöten nu, kommer få ha igång den 24/7 känns det som 😉

   • Jo, blir det mer så lär jag införskaffa en liten matberedare för ändamålet…

    Haha, ja att blanda i natriumkarbonat är inget för den känslige, det håller jag med om.

    Då gör du dubbel sats mot min (baserat på 2 kg råtobak kan jag gissa då jag använder 1 kg och får ca 2.5 kg färdigt snus). Alternativet är ju att köra i två omgångar, den torra tobaken håller ju också ganska länge. Jag tycker att smaken blir väldigt bra när tobaken körs i lite lägre temp., mindre risk för att bränna också =).

    Vänligen
    Andreas

 2. Tips! Jag har bara gjort ”köpta” satser, men blandat satsen i en gammaldags köksassistent ute på altanen. Perfekt när natriumkarbonaten ska i.

  • Hej Henrik,

   jag vet inte riktigt hur jag ska svara… Ja, det luktar en del. För min del är det inte ett problem eftersom jag tycker att det luktar gott… Jag har småbarn och luktkänslig fru men det är inget problem. Det luktar mest när jag lyfter på locket för att lufta och när jag tillsätter karbonatet (men det gör jag kvällstid och med god ventilation).

   När doften blir kraftigare så börjar snuset bli färdigt, så det är inte så länge det luktar…

   Hoppas du blev lite klokare.

   PS. Nu ska jag testa halvfabrikat som jag inte tror luktar något (http://www.snusmajoren.se/coobra-portionssnus-400g).

   Vänligen
   Andreas

 3. Ping: Tobaksodling | snushemma

 4. Hej!

  Till våren ska jag börja odla själv. Nu undrar jag om någon har testat eller har en idé om det går att göra långskuret snus? Typ ”WB Cut”. Minns ni den? ☺

  Mvh
  Andreas W

 5. Hej, gillar snussidorna skarpt. En fråga dock! Klicket eller knaket när det är dax för skörd. Är det vid stammen eller längre ut på bladet ?
  Tack för bra info.
  Lollo

 6. 300gram mald tobak blev årets skörd 😐 Dospriset kommer att närma sig köpesnus (50kr) om man räknar in timtid. Odlade 12 plantor i växthus i krukor. Kom igång sent. Fick vattna varannan dag med gödning för att få något att hända. Återkommer med omdöme, blir klart till jul. 👍

 7. Hej hittade dig brrecis, hargjort samma resa som du. Dock köpte jag fröna från impecta handels.
  och det krävs en viss volym för att kunna bli snus.
  men tricket förutom odlingsplats är nog att ta frö från odlingen, för volymen.
  sen ska man inte ta dom fina toppskotten till snus det funkar bra med resten av plantan.
  Mikael

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s