Vad är Klimat?

OBS!! Jag har en ny blogg där detta gås igenom mer omfattande genom en presentation, just denna genomgång heter ”Vad är klimat?”: Meijers presentationer.

Vi hör om klimat, eller klimatpåverkan nästan dagligen men det är inte så ofta vi får begreppet klimat definierat.

En vanlig definition är: ”Väder över tid”

Väder är det vi har ute. Just nu och en överskådlig tid framåt och bakåt. När vi gör jämförelser mellan hur vädret är nu och förra året så jämför vi väder, inte klimat. Klimatet kan analyseras genom att sammanställa väderdata för en längre tidsperiod, vanligtvis 30 år.

De vanligaste sakerna som mäts inom klimatforskning (det finns såklart flera men detta är grunden) är temperatur och nederbörd. Dessa är de som ligger till grund för indelning i klimatzoner, klimatdebatter och klimatforskning. Det finns fem delar som verkar och samverkar och det är dessa som kommer grundlägga hela resonemanget:

 

 

Delarna är: Solen, Atmosfären (luft), Hydrosfären (vatten), Litosfären (jord) och Biosfären (levande organismer).

När begrepp som ”antropogen påverkan” eller ”koldioxidutsläpp” kommer upp så är det inte själva klimatet utan snarare det som kan påverka klimatet, dvs. som kan påverka temperaturen och/eller nederbörden – över tid.

Förutom att det är ganska obehagligt att inte ha ett relativt pålitligt klimat (det har förändrats flera gånger, vilket ofta har lett till stora katastrofer, speciellt för människan) så påverkas vår matproduktion. Jordbruk är helt beroende av att sätta grödor som är lämpade för en viss temperatur och en viss nederbörd. Lika lite som oliver trivs i Norrtälje, trivs nypon i Kairo…

Är det nu så att vi är den stora påverkansfaktorn när det gäller klimatförändringar så kan det vara rimligt att försöka avbryta vidare negativ påverkan (nu går det inte att värdera klimatet i sig utan det är hur lämpligt klimatet är för människan som är det viktiga).

Vi ska försöka bena ut vad det är som påverkar väder och vind – och i förlängningen klimatet.

5 tankar om “Vad är Klimat?

 1. Något onödigt kanske att lägga så mycket tid och energi på klimatet. Jorden och dess klimat kommer att finnas kvar långt, långt efter vi har utrotat oss själva.

  Människan, som av alla anses vara den smartaste och mest framgångsrika art som någonsin har existerat, har visat sig vara allt annat än smart. Hon har nämligen totalt missat den grundläggande regeln till allt liv på jorden; att anpassa sig till naturen och följa dess lagar.

  Det är naturen som har skapat oss, inte tvärtom. Naturen kommer aldrig att anpassa sig efter våra önskemål. De arter som jobbar mot naturen blir inte långvariga.

  Själv tror jag att grunden till vårt destruktiva leverne började vid införandet av de, från mellanöstern tre stora religioner, vilkas lagar vi i stort sätt än idag lever efter. Hjärntvättas människan i tusentals år att en snubbe ovanför molnen skapade jorden och satte oss där för att härska över den, så blir utvecklingen där efter.

  Själv tror jag, samt flera av experterna i denna (mycket intressanta) svenska dokumentär, att vi hinner utrota oss själva innan naturen gör det. Märkligt bara hur ovetandes människor igentligen är.

  Mvh Söder.

  • Det är väl frågan om perspektiv. Den som vill ha en hållbar utveckling bör fundera över klimatfrågan.

   Men du har helt rätt. När människan försvunnit så kommer naturen att repa sig relativt snabbt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s