Del 8. Kopplat till dagens ekonomi

VIII

Hur ser det ut idag då? För dessa länder? För oss? För immigranter? Ja det har ju inte blivit mindre komplicerat och alla faktorer med migrationskohorter, reglementen, avtal, demografi, möjligheter och hot känner jag inte att jag har plats för här. Däremot vill jag avsluta med något om den internationella ekonomi som styr världens utveckling.

Triaden har jag gått igenom och vi som bor i Sverige vet att det är vissa avtal som gäller när handeln är inom EU och andra avtal utanför EU. Vissa länder och områden kan få dispens i avtalen eftersom deras ekonomi är så god att, i detta fall EU, har fördelar av att samarbeta med dem – även om de inte ingår i unionen. Avtal finns också mellan de andra medlemmarna av triaden så att de kan handla med varandra på samma premisser, en strävan mot frihandel. Kina börjar bli en viktig del av marknaden, liksom Indien, vilket medför att avtal mellan Triaden och dessa områden också börjar slutas för att de skall kunna närma sig varandra på ett ekonomiskt plan.

Ett exempel jag vill belysa är en tidigare koloni som är ganska lätt att använda, Jamaica. När det gäller Jamaicas ekonomiska förutsättningar så har jag tidigare berättat att de betalar en stor del av sina skatteintäkter till IMF (vilket går in i Världsbanken och tas ut som vinster i väst/nord). För att de skulle få nya lån, som till stor del behövdes för att återbetala tidigare lån och räntor, så var kraven mycket hårdare. De fick inte ta in tull på importvaror från USA. De var tvungna att devalvera sin dollar – vilket innebar att det som exporterades till USA inte såldes med samma vinst (det hade varit bra när det gällde import, men eftersom de inte fick ta tull så spelade det inte så stor roll). De fick inte inkräkta på USA:s bananproducering (Bill Clinton hade ett tal om hur Jamaica var ett hot mot USA:s ekonomi tack vara deras goda bananproduktion. Bananfrågan är ett exempel i sig som dock kommer att förflytta oss ännu längre ifrån den svenska invandringen) utan tilläts inte exportera bananer till samma ställen som USA. USA styr 95 % av bananmarknaden och det enda land som får köpa bananer är England, vilket de gör lite av goodwill för att det var de som hade Jamaica som koloni.

Nu är detta ett av alla de exempel på hur de gamla kolonierna blir marginaliserade av den etablerade världshandeln. På samma sätt ges många av de länder med fattig befolkning inte en rimlig chans att bygga upp sina egna nationer, för att nackdelarna i väst skulle vara ännu större. De vinster vi gör på dessa lån och denna ekonomiska exploatering av ”u-länderna” är grundpelarna till vår ekonomi. Kostnaderna för att avskriva, de sedan länge återbetalda lånen och upprätta humanitära insatser är vida högre än vad det är att ta emot de flyktingar som av olika skäl har tagit sig ifrån landet. I den hopplöshet och misär som är verklighet i de gamla kolonierna närs osäkerhet, rädsla och hat – vilket är en ypperlig grogrund för inbördeskrig. Förutom det pockar väst/nord fortfarande på dörren för att kunna utnyttja de resurser vi behöver för att kunna upprätthålla vår standard.

4 tankar om “Del 8. Kopplat till dagens ekonomi

 1. Skulle vilja ändra din uppfattning.
  Dom sk U-länderna hänger kvar i gamla religiösa stater. Ta tex Syrien & Irak som präglas av den islamistiska kulturen samt av oroligheter i dagsläget.
  Sen jämnför du mot ett valfritt kristet präglat land.Vilket du vill.
  Islam grundades ca 500e.k medans Kristendomen är 500år äldre.
  Hur såg Kristendomen ut för 500år sedan?
  Kyrkan höll ett stenhårt grepp om Europa, det var häxjakter och bålbränningar. Det som inte kunde förklaras var häxkraft. Av ondo! Eller det som bara motsa sig sjävla tron, tex att jorden är universums centrum, jorden är platt och dessa ignoranta påståenden. Kyrkan gav ju motvilligt med sig när kikaren uppfanns, och uppfinnaren riktade den mot stjärnorna och upptäckte andra planeter. Han fick husarrest resten av livet för denna upptäckt.

  Är det inte lite av samma tänk som präglar Syrien & Irak, menar inte att hela befolkningen blundar för vetenskapen. Menar att deras tro förblindar deras syn på omvärlden.
  ”Ins Allah”, Om gud vill.
  Det är ledordet inom Islam… Spelar ingen roll vad någon annan tycker och tänker, Allah har rätt oavsett! Säger du emot så ska du stenas, skändar du profeten så ska du dödas.

  Ser du likheten med kristendomens 1500tal?

  Nu råkar dessa mellanöstern länder ha rikt med olja. olja = pengar, Pengar = Välfärd.
  Sveriges statsbudget är ca 900milarder.
  För hur mycket olja säljer Saudiarabien tex per år?
  Förmodligen mer än vad den Svenska Statsbudgetten är. ska googla snabbt.
  10miljoner fat / dag producerar Saudi. i dagsläget kostar ett fat ca 50$, 1år sen 120$.
  snabbt ca räknat 1500miljarder DOLLAR per år…
  Har Saudi nån välfärd? Nä.
  Har Saudi Pengar? Ja.

  Men om dom har pengar, varför har dom ingen välfärd? Konstigt!!
  Kungen av Saudi, han som ser till att folket förblir trogna mot tron och systemet. Han tar dessa pengar. Om folket får pengar får dom ju frihet i samma veva.

  Så skulle inte påstå att Västs ekonomier skor sig efter kolonialtidens erövringar.
  I enstaka fall, tex i Afrika. Särskilt inom diamantindustrin.

  Men i övrigt så stämmer inte din hypotes angående varför U-länder är U-länder och västländer är västländer.
  Du har tyvärr fallit offer för den vänsterpopulistiska sk propagandan. ”tyck synd om U-länderna för att vi i väst har skapat vår stabilitet och välfärd genom fördelning av finanserna i den offentliga sektorn.”

  Med vänlig hälsning, En gammal bortglömd Vän.

  • Hej min bortglömda vän…? 😅,

   Jag håller med om att en demokratiseringsprocess är helt avgörande för att islam ska kunna frikopplas från staten i de länder där religion och stat är desamma. Kanhända att tid är vad som krävs. Möjligheter och vilja behöver dock komma inifrån.

   När det gäller det andra så håller jag inte med dig.

   Gällande Europas merkantilism och kolonisering så ser vi nu konsekvenser av detta. Påverkan av IMF och riktigt usla avtal gör att många fattiga länder behålls i fattigdom, vilket vi fortfarande utnyttjar för att skapa billig produktion till som håller uppe vår konsumtionsbaserade ekonomi.

   Vänligen
   Andreas

   • Många länder hade varit tacksamma ifall industri flyttat till deras land. Det innebär jobb och högre standard (oftast) samt mer i skatteintäkter samt större export. Sysselsättning har alltid varit något bra för ett land. Sen att vi som har en hög standard får produkten marginellt billigare är en konsekvens av att arbetskraften är billigare.
    Jag tror att det är lönlöst att ens försöka skapa en enad värld just nu, tex EU. För stora skillnader på lokala nivåer för att det ska fungera! Rumänen Adrian tjänar tex 2000kr/mån i Rumänien medans Finska Joni tjänar 24 000kr i Finland på att göra samma sak. Detta leder till folkvandring givetvis, det vi ser i dagens samhälle. Moneeeeeey Money!! Girighet kan ha en jäkla drivkraft om den tillämpas på rätt sätt!
    Väl mött och glöm aldrig en gammal vän! xD

   • Hallå,

    Det är väl en handfull av de jag känner som kopplar ihop dessa ”fingerade” namn :). Lite som en deckargåta…

    Nåja.

    Resonemanget påminner om det som Johan Norberg för i sin überkapitalistiska film ”Globalisation is good”. Det som liksom glöms bort är de avtal som klipper både skatteintäkter och tullavgifter för varor som ska förädlas i landet. Det blir bättre för personen som får jobba för skitlön men det är inte en självklarhet att landet får det bättre. Något som är vanligt i postkoloniala samhällen där orättvisa frihandelsavtal och IMF-skulder ser till att de fattiga hålls fattiga. Oavsett hur många företag det är som agerar i landet (frihandelszoner genererar inte så mycket skatteintäkter).

    Intressant att IMF:s chef har uttalat sig i frågan: http://www.politism.se/story/vansterpolitik-ar-smartare-helt-enkelt/#post-27902

    Allt gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s