Del 6. Kolonisering

VI

En av de stora katalysatorerna när det gäller utvecklingen och industrialiseringen var upptäckten (i alla fall insikten om att det falls en gigantisk kontinent som erbjöd möjligheter att expandera och få tillgång till resurser) av den Amerikanska kontinenten. Det lilla motstånd som fanns på plats var snabbt övervunnet vilket bäddade för att utnyttja alla godsaker som kontinenten hade att erbjuda. Nu skulle det bara skördas.

Det var en sak som inte var med i beräkningarna var dock att de som bodde där var rätt dålig arbetskraft. Inte för att de var svaga rent fysiskt utan för att de inte hade någon motståndskraft mot alla de sjukdomar som Européerna kom dragandes med. En beräkning brukar göras för den befolkning som befann sig på den Amerikanska kontinenten (främst i de södra delarna), som slutar i att det skall ha funnits ungefär 25 miljoner urinvånare på kontinenten. När utvecklingen var i full gång så avverkades både naturresurser och människor och efter några generationer (eftersom den uppblandning av gener, för dem som menar att genblandning är farligt, var ytterst minimal) så fanns det ca 1 miljon kvar av den arbetskraft som initialt kunde användas.

För att lösa problemet, utan att behöva hugga i själva, med att bygga det nya landet så krävdes människor som kunde göra allt grovarbete. Det fanns numera kolonier i andra delen av världen vilket gjorde att det fanns information som nu kom väl till hands. På den Afrikanska kontinenten fanns det en urbefolkning som inte var lika ömtålig för de Europeiska sjukdomarna som de var på den Amerikanska. Men det gällde ju att få dessa människor dit där arbetet behövdes göras. De behövde förflyttas. Via båt. Över Atlanten.

Den transatlantiska slavhandeln är ett rätt så känt begrepp och med den menas att slavar köptes och såldes, förflyttades och dog någonstans mellan den Afrikanska kontinenten och den Amerikanska. Under denna period började också tanken på nationalstaten och begreppet nationalism att bli allt viktigare då det var viktigt att veta var resurser skulle gå och vem som ägde vad och vart. Människor i kolonierna förminskades och frågan om de svarta slavarna överhuvudtaget var människor var något som debatterades. För att kunna utsätta andra människor för någonting hemskt så brukar ett eller flera kriterier behöva uppfyllas. Antingen demoniseras de (de äter barn till frukost och våldtar allt och alla) eller så görs de till lägre stående varelser (vi behandlar dem som boskap vilket gör att de måste vara boskap) som tydligt behöver särskiljas. Även kriteriet att ”vi vet bättre än dem och måste visa hur saker skall gå till” är en sak som kan innebära våldshandlingar (mycket av religionskrig har innehållit både demonisering och tanken på ”rätt” åsikt). Det finns flera saker som gör att människor gör hemska saker mot varandra, men i stor skala (krig, utnyttjande etc.) så är detta nödvändigt för att klara av att stänga av empatin.

Desto närmare slavägarna kom sina slavar desto mer insåg de att det faktiskt var människor. Detta var ju ett problem eftersom ekonomin skulle hotas om den billiga arbetskraften försvann. Det fanns ju, likt för boskap, vissa regler inom slavnäringen som ägarna var tvungna att förhålla sig till. Mat och sovplats skulle fortfarande hållas samt se till att de inte blev så sjuka att de inte kunde arbeta.

I Amerika, utbröt flertalet krig, både mellan olika kolonisatörer och mellan befolkningen i nyvunna områden. Inbördeskrig och oroligheter infann sig. Mot slutet av denna period så blev det internationellt förbjudet att handla med eller inneha slavar. Det var dock inte så att dessa människor (för nu började det bli allmänt känt att det var människor det handlade om) skulle få samma rättigheter och förutsättningar som de tidigare ägarna, det som nu kommer att benämnas som den vita befolkningen (DVB).

flera ställen i världen var mönstret detsamma, Amerika är dock lättast att använda som modell eftersom det är ett så tydligt mönster. Indien, stora områden i Afrika, Centraleuropa, Australien och vissa delar av Asien (Asien har inte erbjudit många fördelar för liten ansträngning eftersom Kina och Japan var starka sjöfararnationer med fungerande arméer) har i stor utsträckning varit koloniserade av Europa vilket har påverkat maktbalansen mellan dessa parter. I nästa kapitel sammankopplas koloniernas fall med dagens maktstrukturer.

Annonser

2 thoughts on “Del 6. Kolonisering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s