Hej,
Det finns ett recept längre ner. Det får ligga kvar MEN. En ny blogg, helt tillägnad snus, såg världen i slutet av januari 2017.
Där kommer fullständigt recept att ligga, nörderi och bättre uppdelat gällande frågor. Gå gärna in och kommentera med frågor om snustillverkning. Även om allt inte är uppe så finns ju kunskaperna där 🙂 Tips är att redan nu börja följa den bloggen för att hänga med när tillverkningsfilmerna kommer upp.
Under åren har jag pratat och experimenterat med snus och nu är mitt snus bättre än det som går att köpa (enligt mig). Jag kanske delger er det jag lärt mig men då skriver jag nog om stora delar av i lägget (har helt tagit bort Gummi Arabicum ex. till förmån för lång bearbetningstid).
Viktigt om konsistens
”När det gäller konsistensen så är temperaturen väldigt viktig. Se till att du knådar snuset så att det är rumstempererat. Om du slutar när snuset är kallt så kommer Stabilisatorn och Gummi Arabicum inte reagera som det ska. Snuset kommer kännas torrt och du kommer förmodligen lägga i mer stabilisator tills du är nöjd. Du lägger glad i hågen in det i kylen och tror att snuset är finfint. Tyvärr funkar det inte så. När snuset blir varmt så kommer det att kännas lite ”halt” och bli ganska kladdigt. Du måste alltså bli nöjd med den temperatur du ska ha på snuset när du använder det – är du inte ca 8 grader varm i munnen så kan det vara bra att jobba med ett varmare snus…” – Läs hela inlägget här
Snusmajoren håller också på att göra en instruktionsfilm baserat på min blogg, vilken jag naturligtvis ska kolla igenom innan den släpps. När filmen finns så lägger jag en länk här.
Den senaste satsen innebar en del experiment som jag tycker fungerade bra. Gick hur bra som helst. Främst ökade jag mängden salt till 150g (1 kg råtobak) och mängden vatten under fermenteringen (1-2 dl tillfördes dagligen). Det gjorde att smakerna kom fram bättre och känslan av ”mesighet” försvann. Ser nu när jag uppdaterat att WordPress inte tycker att sidan ska vara så fin… Det ser inte ut på samma sätt när jag redigerar. Dock orkar jag inte lägga mer tid på att försöka få sidan fin… Ha överseende med en riktig kass layout…
Jag blev intervjuad av TT om att göra snus, samt fotad av Metro, läs artikeln här. Sen blev jag intervjuad av lokaltidningen…I vanlig ordning blir allt förenklat i tidningarna, ni som läser här vet att det inte är att ”bara kladda lite” (eller jo om det bara är snus, men inte om det är ett gott snus med fin konsistens som gäller =)). Fredagen den 4:e april (2014) var jag med i Nyhetsmorgon för att prata om snus (råkade säga natriumbikarbonat istället för natriumkarbonat.. klantigt=). Klippet från Nyhetsmorgon hittar du här.
Tack för att du läser!
/
Andreas
Nyhet: Odla tobak hemma. Från frö till råtobak.
OBS! Detta inlägg får ganska många unika besökare per dag och jag kan utläsa att det finns många frågor om snus och tillverkning. En vanlig sökning handlar om natriumkarbonat/pottaska. Har du slarvat bort den (från satsen) eller på annat sätt är i behov av natriumkarbonat så kan du göra den själv. Köp natriumbikarbonat (bikarbonat/natron – samma sak), lägg i något ugnsfast och värm i 10 min, minst 200 grader. Nu har du eget natriumkarbonat som du kan använda i ditt snus (för den som vill ha starkare snus går det ju att göra lite mer natriumkarbonat, för lite mer ”tryck” i prillan). Hittar du inte det du söker så går det bra att skriva en fråga i kommentarsfältet (så att andra kan få svar på frågan) eller maila mig om du inte vill skriva offentligt (meijer@grona-partiet.se). Trevlig läsning.
Då jag har gjort detta ett tag och det är så lätt så tänker jag nu dela med mig av mina kunskaper. Det finns många sätt att göra snus på och med andra material. Jag har testat lite olika sätt och varianter och tycker att detta är det enklaste och mest effektiva. Det finns en debatt gällande att göra snus i riskokare som handlar om att det kan vara förhöjda värden av TSNA (cancerogena ämnen), vilket det inte ens finns något belägg för (vad jag har sett) att snusning skall medföra. Temperaturen kan ge en mycket kraftig tobakssmak om tobaken inte blir helt fermenterad, så det är väldigt viktigt att den är färdig. Se också till att allt är rent och använd puderfria vinylhandskar när Du tar i snuset (annars kan du tillföra bakterier som förstör Ditt guld). Jag lägger också på en tyngd på kokaren, vilket jag inbillar mig, ökar trycket och då värmen. För mig funkar det och snuset blir gott. Är det möjligt så är det bra att förvara snus fruset om det inte skall snusas inom kort (någon/några veckor).
Mer om temperatur:
Det är ju alltid en debatt. Om det ens skulle vara möjligt att göra snus i riskokare eller inte. Vanligtvis får du väl upp ca 60 grader i en kokare. Det blir mer ju tätare den är (tejpat hål och tyngder är ett bra knep). Ugnar kan skilja sig och över 100 grader kan innebära att en viss smak av bränt smyger sig in, det hände mig första gången jag gjorde i ugn. Så någonstans runt 60-70 grader tycker jag funkar bra. Viktigt att tobaken är fuktig genom hela fermenteringen, annars torkar du den bara, vilket inte ger den önskade effekten (om det inte är rökning du skall ägna dig åt). Så ha koll på fukthalt och se till att kokaren är tät. Den tobak jag har använt mig av skall fermenteras i 36 timmar (24-12) men jag gör på mitt sätt, som tar längre tid men är enklare och luktar mindre (trots att doften är oundviklig).
Material (engångskostnad):
Riskokare med övertejpat lufthål (silvertejp är bra) – ca 200-300:-
En stor kastrull – den blir inte förstörd så det kanske Du har hemma.
Värmetåliga byttor (jag har Smartstore som kostar ca 40:-/st), mängd beroende på hur många olika smaker Du vill ha – 80:-. Jag har också dessa eftersom de är mindre än de som tobaken kommer i och kan fungera som förvaring i kylen när jag inte har portionerat det.
Engångshandskar.
Om inköp av snusmaterial:
Det finns många sidor som säljer snussatser, för den som aldrig gjort snus kan jag rekommendera Prillan, då den tar upp fukt lätt och är svår att misslyckas med. Allt jag använder finns att köpa hos: Snusmajoren.se. Priser där (2013-11-26) är:
- Snussats Prillan orginal 1 kg – 275:-
- Prillan portionspåsar 200 st – 49:-
- Prillan snusspruta 15:-
För den som gör lössnus kan jag rekommendera att ta någon/några påsar extra med Glycerol, för att hålla fukten längre. Sen har de också smakessenser (för den som känner sig osäker på egen kryddning) för 15-19:- styck (jag gillar mycket smak så jag brukar köra en flaska per halvsats…
Att handla på nätet innebär alltid frakt. Snusmajoren tar 69:- för att frakta hem prylarna, vilket är rätt vanligt. Kom ihåg att köpa på dig portionspåsar (om du portionerar), jag brukar köpa 10 påsar (á 200 st) åt gången.
Detta är de saker jag använder. Ni kanske tycker om något helt annat, och då köper ni det. Produkterna är dock en bra stark för att skaffa sig en god referensram. Det är dock som att jag skulle rekommendera General som ett bra snus, fast Du föredrar Grov… Så har du aldrig gjort så är det en billig och lättarbetad start, sen får Du utveckla din tillverkning efter smak.
Vad snussatsen behöver innehålla:
Råtobak
salt
Natriumkarbonat (eller något annat som är väldigt basiskt, typ pottaska eller kaliumkarbonat. Även natriumbikarbonat går, men det är mycket svagare)
Glycerol Propylenglykol (fuktighetsbevarande medel)
Smak (valfritt och följer inte med någon sats, den får du köpa separat. Det finns färdiga smaker som liknar kända märken)
Stärkelse (följer det inte med så kan potatismjöl fungera, det behövs inte men jag tycker att det blir en bättre konsistens)
Fler tips och trix har samlats på en egen sida: Snus hemma – tips och trix.
Så här gör du:
Fas 1:
Detta behöver du i denna fas:
1 kg råtobak
Natriumklorid (saltpåsen som medföljer satsen) OBS! Jag ökade från ca 110g till 150g!!
Kastrull
Riskokare (med igentejpat lufthål)
Handskar
1. Kasta instruktionen som följer med satsen.
2. Koka upp 10 dl vatten, låt svalna lite och lös ut saltet från påsarna (ca 110g – 120g). Uppkoket gör att bakterier dör.
3. Dela upp tobaken i 2 byttor.
4. Häll hälften av saltvattnet över innehållet i en burk (innehållande 500g tobakspulver) och blanda noga. Jag gör det med händerna. Det viktiga är att all tobak blir fuktig. Gör sedan detsamma med resten av vattnet och i den andra burken. Detta helt enkelt för att det är lättare att blanda när det är uppdelat.
5. Lägg den fuktade tobaken i riskokaren (som har ett igentejpat luftningshål) och pressa ihop tobaken så att den får plats och är packad. Sätt på varmhållning OBS! EJ på kokning – enbart varmhållning! Mycket viktigt
Detta har jag gjort idag 2012-11-10, fler bilder under gång.
6. Kontrollera tobaken med jämna mellanrum genom att hälla ut i byttorna och röra runt (typ en gång per dag, kanske oftare på slutet). Kolla så att det inte finns torra klumpar (ta i sådana fall isär klumparna och blanda in med resten). Se till att det fortfarande finns fukt i tobaken. Är det för torrt så är det bara att hälla i lite vatten, ungefär ½ dl i taget, inte mer.
Efter 24 timmar ser denna sats ut såhär
Jag delar upp tobaken i de två byttorna för att kontrollera fukt, trycka ut klumpar och se till att det inte finns några sjok som är torra (då blir de bara torkade och inte fermenterade. Jag valde att tillsätta 0,25 dl vatten (kallt och genomrunnet ifrån kranen) till varje bytta, totalt 0,5 dl. Sen tillbaka i riskokaren och i med sladden. Här är jag nu 2012-11-11, imorgon har det förmodligen mörknat något.
Och efter 72 timmar anser jag (denna gång) att fermenteringen är färdig.
– Hur vet Du att det är färdigt? Eftersom det skiljer ganska mycket mellan olika tobakssorter så är det svårt att säga en generell tid. Jag har fått det klart (det är inte klart men processen som kallas fermentering är nu färdig) på 2 dagar och några gånger har det tagit 6 dagar. En huvudregel är att färgen skall ha skiftat från brunt till mörkbrunt/svart. Är det något som är torrt så kommer det inte att fermenteras, vilket gör att snuset kan bli förstört, främst genom att snusmögel bildas (vilket Du kan förhindra genom att lösa lite askorbinsyra i vatten och tillsätta innan fermenteringen men se hellre till att tobaken får lite kärlek så ska det gå bra). Så när tobaken är svart, eller näst intill så är det dags för fas 2.
Fas 2:
7. Koka upp ca 3 dl vatten och låt svalna (än en gång för bakterierna) till ca 40-50 grader. Lös sedan ut natruimkarbonaten (ca 60 g) i vattnet.
8. Se till att dina smaker (om du vill ha några) är i ordning. Denna gång har jag:
2 x 8 ml ”Rapp” snusarom
1½ msk torkad mortlad lavendel
julmix (1½ msk vardera av kanel och kardemumma, 0,75 msk vardera av mald ingefära och nejlika).
9. Lägg hälften av tobaken i ena byttan och hälften i den andra. Jag använder en hushållsvåg för att ha koll. Blanda ner 1 ½ dl av natriumkarbonatlösningen i varje bytta och blanda NOGA. Inget slarv. Rent natriumkarbonat i munnen är varken roligt eller trevligt, se till att allt är ordentligt inblandat (jag blandar, som sagt, allt med handskbeklädda händer).
Det blir ett vitt kladd (jag har aldrig lyckats utan att detta kladd har uppstått). OBS!! Jag testade att mixa natriumkarbonatet med en stavmixer och fick ett mycket bättre resultat (bilden är från förra gången). Så vatten och karbonat i en bunke, mixa med stavmixer, funkar bättre!
Men det går att blanda in. Är det riktigt tungt så tillsätt lite vatten, max 0,25 dl i taget (jag vill att snuset ska vara ganska torrt eftersom jag portionerar).
10. Blanda ca 30-40g Glycerol Propylenglykol i varje bytta och blanda igen. Är det en stor påse så är det hälften i varje bytta.
11. Tillsätt smak om så önskas. Köpt eller egen (sprit, kryddor eller egen smaksatt olja.)
12. Tillsätt stärkelse om du vill. Jag tycker att 1½-2 msk (då potatismjöl) till varje bytta ger en trevlig konsistens.
13. Låt mogna i lämpliga kärl. Du kan snusa det på en gång, vilket brukar vara en spännande upplevelse med det färska ljumna snuset, men det mår bra av att få stå i kylen i någon vecka (du kan frysa det direkt när det svalnat också).
14. Portionera. Det finns portionspåsar att köpa, på samma sidor som säljer snussatser, med tillhörande snusspruta (då en liten och inte den gamla klassikern Pricemaster el. dyl.). Jag har plockat bort innerdelen och ersatt med en vagnbult M8, som jag har modifierat för ändamålet med eltejp.
Klipper du de långa påsarna i 2 delar så får du lagom stora prillor. Fyll upp röret och ”bryt av” snuset i lagom portioner.
Så får du ut några prillor per fyllning.
De försluts med hjälp av en plattång (jag har en minivariant som kostar runt 100:-), strykjärn eller något annat varmt. Är snuset för fuktigt så kommer limningen/förslutningen att gå upp lätt. Ta då det som skall portioneras, blanda samtidigt som Du blåser med en hårtork (på rätt långt avstånd, annars riskerar du att blåsa bort en massa snus) tills fuktigheten minskar till en som passar dig, portion skall gärna vara lite torrare än lös. Använd grytlappar eftersom det är väldigt varmt och det krävs ett visst tryck för att påsen skall förslutas.
Du kan nu njuta av ditt hemgjorda portionssnus!
Tips och trix:
Jag ändrar inte det som ligger här men har samlat några saker på en egen sida, den är främst till för er som redan har gjort snus hemma: Snus hemma – tips och trix.
Här går väl att fylla på med hur mycket som helst men det finns några saker som jag har lärt mig.
Portioneringen kan vara dryg. Fyll hela röret och ”bryt” av, då kan du fylla 3-5 prillor per fyllning (beroende på storlek).
Pröva Dig fram med fukten. Är det för fuktigt så kan Du köra med hårtorken och är det för torrt (vilket mest är ett bekymmer för de som snusar lös) så kan Du tillsätta lite vatten, gärna uppkokt och sedan avsvalnat. För mer kramvänlighet så kan mer stärkelse tillsättas, eller mer fuktighetsbevarande medel (vissa aromer består till stor del av Glycerol Propylenglykol vilket gör att snuset blir fuktigare.
Sen då
Om det är något Du undrar så är det bara att fråga så ska jag göra vad jag kan för att svara. Om Du testar så skulle jag vara glad för feedback, det gäller även om Du modiferar detta recept till något bättre.
Här har ni tidigare sett bilder på min hemodling. Den har flyttat och finns nu på en egen sida: Odla tobak hemma
Lycka till med snuset!
Andreas
Härligt att se att McKay kommer till användning utanför historieområdet! Själv använder jag den som ett vapen ifall det kommer några ogärningsmän.
Ja, det är en bok med många användningsområden :).
Detta är nog det mest bekväma… Att läsa den under press var väl lite sisådär.
Är själv snusare och ska läsa detta noga och med tacksamhet. Detta måste testas!!!
Hej Putte,
Ja, det är en höjdare. Lite meck men fasen vad gott, kul och billigt. Julsnuset blev så bra att jag tror att jag snusar lite för mycket (visste inte att det gick) nu…
Vänligen
Andreas
Jag sa kolla in ditt recept senare…
Verkar intressant så att jag vill kanske låna lite av den till min tobakssida (om jag får för dig). Annars kan jag kanske bara länka till din sida 🙂
//Hasse
hasse_sork25@hotmail.com
Hej Hasse,
Låna på men länka gärna :).
Vänligen
Andreas
Vad är det för adress till din tobakssida?
Jag Har faktiskt 2 sidor men jobbar hårdast med Den här just nu:
Odla Tobak: – Hasses TobaksfröOdling
http://www.infoom.se/mysite/index.php?user=20319
Givetvis kommer jag att Länka till din Sida Andreas. Riskokare och plattång Låter spännande ju. Jag är dessvärre ingen ”portionare” Men frugan vill väl att jag blir det (så att varför inte testa).
-Dessvärre är den mesta av min tobak Mörk redan innan ugnen. Så att jag kan inte gå så mycket på färg utan mer på känn.. Jag gör mitt snus i ugn i garaget 24+12h i 85-90 grader. Har hört att det ska vara bästa sättet att bli av med oönskade rester och gifter..
Jag löser upp mitt natriumkarbonat i lite varmt vatten under omrörning (med gaffel), Tills dess att det nästan är som Glycerol/Propylenglykol i utseende och känsla..
Det finns många vägar att gå när det gäller fermentering. Men du har nog känslan för när det är färdigt. Efter ett tag blir doft och konsistens lika viktiga som färg. Lägre temp (jag har ca 70 grader) ger längre fermentering.
Men har du inget fuktighetsbevarande medel?
För lös så krävs mer vatten, jag tycker att några matskedar potatismjöl gör susen för att få bra sammanhållning. Vid portionering är snuset inte lika känsligt för konsistens, så länge det är hyfsat torrt (det jag gör nu är ”för” torrt för lössnusning).
Tänkte faktiskt odla själv nästa år. Såg din sida när jag letade ekologiska fröer som lämpade sig för Sverige :).
Utöver saltet och ibland Glycerolen, nej.
Grov salt verkar binda vattnet bättre än finkornigt..
Jaha men i princip all tobak funkar att odla i sverige. Till Snus är dock Small stalk vanligaste (för utom Alida/ Åhus). Har du fortfarande odlings planer??
Jag läste att Sthlm var nordliga gränsen?
Men ja, jag kommer försöka odla nästa säsong, bör väl gro i maj eller så? Så jag har ett tag på mig att se vad jag ska ha :). Men nu vet jag varifrån jag ska köpa iaf…
Stockholm?? Vart läste du det? Tidigare Dvs fram till 1915 odlades det tobak i liten skala över näst intill hela sverige. Dock inte i norrland. Kan kolla i mina mail vart det nordligaste kända stället i sverige var (om du är intresserad av den typen av historia)..
Låter strålande. Finns några intressanta sidor med frö. Vill du bara prova kan jag skicka frö annars. Ha det gott Andreas
Kan man odla en liten planta inomhus? Typ 500g torkad räcker för att testa… Då vore det guld. Räkna med frågor dock 😛
Ja, ska ta mig till Svenskt Snus (butik med utbildning i Sthlm) när jag hinner :). Kuriosa är lika intressant som själva produkten, tycker jag iaf.
Kände mig tvungen att kolla upp lite:
I Haparanda fanns under en tid 2Tobaks fabriker;
1.
L.G. Liljebäck drev under en period tobaksfabrikation i Haparanda. Det finns fortfarande oklarheter kring omfattningen och tiden för tobakstillverkningen.
Liljebäck finns upptagen i Svensk Handelskalender 1895.
2.
Carl Gottlieb Rampeltin som tidigare drivit cigarrfabrikation i Stockholm flyttade 1880 till Haparanda där han drev en obetydlig cigarrfabrikation till 1883. Återflyttade senare till Stockholm.
Se vidare Rampeltin, Stockholm.
-Jag har svårt att tro att någon fabrikör ens skulle testa att starta fabriker där om ingen odling fanns. Nog för att inporten kan varit hög men…
-Absolut kan man det. Du bör ha minst ett 20L spann per planta. Normalt ger en planta ca 100g tobak men i spann kan det bli mindre.. Har själv odlat i spann i år så jag vet hur plantornas avkastning kan variera..
Dom kräver dock mycket ljus och vattnas i perioder. Ca 1/3-1liter per vattning. Man ser på bladen när det är dags.
Du bör dock ha aska som gödnings bas.. Och gödsla inte för mycket eller för ofta.
-Jag gödslade med kanin skit och Aska. Alidan var mindre tålig visade det sig för mig. Plantorna växte bra men tappade sina blommor.. Övriga sorter växte och blommade fint.
Finns dock en sort Havana Som är seciellt bra på att växa trångt men jag har inte fått tag på den här. säljaren säljer inte till serige (tyvärr). Just nu är efterfrågan för liten för att jag ens ska engagera mig allt för mycket i frågan. Men trillar fröerna framför fötterna på mig så tar jag tacksamt emot dom.. För att sorter som växer lika bra trångt som fritt vore något för oss svenska amatörer… Dock delar inte Cuthof min åsikt (dom kan nämligen köpa fröerna) men vägrar av någon anledning. Komiskt nog säger dom att svenska marknaden är för liten…
Tack för info! Är väl inte så troligt med fabrik utan tillgång på tobak. Men under den tiden så fanns ju energin i norrland, kan vara lättare att frakta tobak än energi. Ska se om jag hittar länk till den info jag hade (det är inte jag som säger detta, jag har aldrig odlat tobak =)).
Jag testar gärna. Ska läsa tipsen på din hemsida också.
Har du lust att skicka några fröer så mailar jag dig adressen? Så kan jag göra en ”nybörjarodlarens dagbok” kopplat till snusreceptet.
-Absolut Maila adressen du
Först och främst, tack för den fina guiden Andreas som gjort att jag numera snusar mitt eget fin snus.
Jag bifogar mitt eget recept som jag nu gjort två grr och det har blivit riktigt bra.
Alltid kan det glädja nån 🙂
Prillan stark
Vad du behöver: Riskokare Jula 199:-, Elvisp Jula 199:-, Slev, kastrull, dl mått, 10 l hink för blandning (blanda inte i riskoks behållaren, TEFLON)
Allt vatten kokas, alla tillbehör diskas nogrannt mellan varje moment
Snuset ar klart ner det ar mörkbrunt/svartbrunt, tar ca 4-5dygn
1: Hall i tobaken i hinken och blanda med 12dl vatten i 5-10 min, hall over i riskokaren och satt på locket, (lockets hal ska vara igentejpat) och
pressa ner tobaken som om den lag i en dosa.
Satt på riskokaren och lat den sta på varme.
Sen är det bara att venta 24 h tills steg 2.
2: Efter 24h , hell over i hinken och vispa 5 min, sedan tillbaks i riskokaren och till nesta steg
3: 36h vispa runt 5-10min
4: 48h vispa runt 5-10min
5: 60h 1dl vatten vispa 10min
6: 84h vispa runt
7: 110-120h (4,5-5dygn) vispa runt snabbt.
Hall i 3dl vatten med natriumkarbot,vispa 5 min
Hall i 1dl vatten i en separat skål blanda i arom: 1 rokarom och 1halv Bergamotte & 1 halv rapp.
1 pase glycerin, 2 msk potatis mjol vispa runt i 5 min.
Tom over i burkarna,svalna av
8: Venta 7 dgr, njut!!
Hvor stort volum på riskokeren behøver du for 1 kg råtobakk?
Hej Thomas,
Min rymmer 1,5 liter. Mindre går inte för det är precis att det funkar (lätt sammanpressat).
Kul att få reda på hur det går för dig när du är klar :).
Vänligen
Andreas
Takk for svar, Andreas! Jeg har laget masse snus hjemme, men i ovnen. Nå skal jeg kjøpe en riskoker og bruke den:-)
Hej igen Thomas,
Jo, jag har också gjort det men det tog ugnen i anspråk och sedan var jag orolig för att det skulle skapa en lukt som inte försvann.
Det tar lite längre tid och det tar ett tag innan det blir ”snus” eftersom det basiska (karbonatet) tillsätts efter att det är färdigfermenterat, så låt det mogna i minst en vecka i kylen (för att nikotinet ska hinna reagera som det ska).
Vänligen
Andreas
Hej Andreas! Hur skulle ditt snusande påverkas om Gröna Partiet kom till makten?
Hej davvvebjorkhem (kul att du fortfarande läser bloggen =)).
Jag misstänker att det inte är mitt personliga snusande du menar (jag håller på att odla egen tobak och blir rätt oberörd). Gröna partiet vill bredda skattebasen så att saker får sitt verkliga pris (utan att vissa saker skall subventioneras genom skattesedeln, som kött, elektronik etc.). Snus är billigt att tillverka och inte extremt miljövidrigt. Däremot behöver vi få fram de hälsorisker som finns med snusande och väga det mot de faktiska kostnader som snus har för ex. sjukvården.
Sen ska jag väl inte sticka under stolen med att jag inte är den som kommer att stå på barrikaden och hävda en prishöjning av snus (det har ökat från 19:- till drygt 50:- per dosa sedan jag började snusa).
Vänligen
Andreas
Hejsan Andreas!
Tack för en mkt trevlig guide! Läst med stor behållning.
Jag har gjort flera satser Prillans Stark, enligt medföljande beskrivning, med goda resultat. Var faktiskt inte beredd på ett så bra resultat och enkelheten för att uppnå det!
Vad jag dessvärre inte heller var förberedd på var…Doften/Odören från kokvrån i min lilla etta! Som snusare sedan 30 år tillbaka kan inte ens jag säga att det luktar Jordgubbe vid fermentering i ugn, så:
Hur är det med odören om man använder en riskokare? Verkar ju kunna eliminera en del doft, eller?
Ha det gott,
Heidi
Hej Heidi,
Kul att det funkat att göra snus hemma =). Det är en fråga som jag inte vet om jag är rätt person att svara på. Jag har bara gjort i ugn en enda gång och det var den första. Då gjorde jag inte snuset hemma hos mig utan hos en bekant (som bor själv i en stor lägenhet). Kommentaren jag fick var ”luktar rätt mycket det där…”.
Då var jag inte beredd på hur mycket det skulle lukta och höll nog på att kräkas (jag kom ju två gånger och när jag skulle tillsätta natriumkarbonatet så fick jag tobaksöverdos av doften). Så mitt minne av hur det var i ugn var att det var förjävligt… Den som gjort båda, flera gånger kan nog svara bättre…
Hur är det i riskokare då? Jo det doftar. Fermenteringen är rätt långsam och det känns att det är något som luktar (luktar varm tobak). Jag har kokaren stående i köket (standardkök á la miljonprogrammet) på en bänk och har fått behålla både fru och barn… Om du ser på bilderna så ser du att jag har tunga böcker på (de är till för att ingen värme ska sippra ut men håller rätt mycket doft i behållaren) på riskokaren. När dessa tas bort och jag kollar fukthalt/fermenteringsprocess så luktar det mycket starkare. Jag är lite pedant med mitt snus och snurrar ungefär var 12.e timme mot slutet (efter 3 dagar), men om jag sätter på locket och vädrar så brukar det vara ok efter en stund.
Det kan ju också vara så att jag vant mig, men jag tycker att det luktar ganska gott nuförtiden… Lite hemtrevligt =). En viktig sak är ju att det inte finns något basiskt i mitt snus när det är på varmhållning utan hela processen är långsammare, även frigörelsen av nikotin (i ugn sker detta under 12 timmar i värme medan det tar någon vecka, minst, innan mitt snus har ”mognat”). Är snuset omoget så finns inget ”riv” i det och det behöver stå till sig ett par dagar till, gärna med omrörning även i kylen. Jag har inte skrivit med detta eftersom det har varierat mellan snussorter och vilken basisk tillsats jag använt (har till och med testat natriumBIkarbonat, nästan bakpulver med OK resultat – lite milt och jag skulle kunna ha haft i mer, jag valde att köra natriumkarbonat fortsättningsvis).
Så… Långsammare, mjukare och ingen mognad i värme. Med tryck i sluten behållare. Jag kommer, som sagt, inte ihåg hur det var i ugn och det var första gången så referensramen är rätt dålig. Det kanske finns någon läsare som vill svara?
Tack för kommentaren. Trevligt att folk läser detta recept.
Jag har fått frön från Hasses tobaksfröodlig (http://www.infoom.se/mysite/?user=20319) som jag håller på att odla upp. De är några centimeter höga och jag kan förhoppningsvis döpa om detta till ”Från frö till prilla” =).
Har du tips på bra smaksättning så är jag idel öra…
Ha det bra du också!
Vänligen
Andreas
Tips är att använda 2st stekpåsar att ha burkarna i. Då slipper du lukten!
Bor själv i en liten etta, dock så stör jag mig inte direkt på lukten utan nästan gillar den nu hah 🙂
Hade gott!
/J
Hej Jonas,
Då gör du i ugnen misstänker jag? Bra tips om inte annat. Tack!
Vänligen
Andreas
Precis, men tipset var mer till Heidi Larsen som skrev att hon inte direkt tyckte om lukten när hon preparerade snuset i ugnen 🙂
Hade gott!
/J
Ah =).
Jag brukar inte ha så många konversationer på min blogg som inte innefattar mig.
Ha det gott!
Väntar otåligt på fler guider!
Hej Kristoffer,
Jag gör gärna fler guider, om det är något som intresserar. Som det ser ut nu så är snuset färdigt och nästa blir tobaksberedning. Men jag måste vänta på mina plantor :).
Vänligen
Andreas
Stort tack för denna sida med tips och råd!
Ska inom snar framtid för första gången testa att göra mitt egna snus! Denna sida inspirerademig oerhört. Keep up the good work!
Tack så mycket. Jag uppskattar orden!
Vänligen
Andreas
Japp Joel den här sidan är allt bra..
Jag tycker absolut att du ska testa. Till en början kanske du blir besviken men innan du vet ordet av så inser du nog viket skit snus du snusat innan.. Det egna snuset kan till en början ”duga” men när du sen köper ditt vanliga snus så inser du nog hur gott ditt egna var..
Dessutom så kan det vara en trygghet att kunna göra eget snus så som EU håller på.. Först smakerna och nu ämnen som frigör Nikotinet (i snusets fall Natriumkarbont)…
-Jag undrar just hur länge till En svensk tiger blir en riktig Tiger??
Man kan ju hoppas att våra söta folkvalda lyfter på sina feta rövar och öppnar välling intaget på riktigt (snart är det inte snack om någon löjlig dispens för svenskt snus i sverige utan en rättighet)
Hej Hasse,
Det största problemet är påsarna, eller en liten (men irriterande) bismak då påsarna värms för förslutning. Snusas det ”lös” så är det riktigt riktigt bra 🙂
Vänligen
Andreas
-Jo det var sant fina plantor Andreas för tillfället finare än mina. Men sniglarna gick hårt åt mina finaste och största plantor när jag satte ut dom.. Har några kvar dessbättre (mindre men dom kommer)..
Nu är plantorna jättestora :). Kortet är från maj och med lite kärlek och tomatnäring tog det skruv. Bladen är lika stora som två händer. Bilder kommer sedan, när jag berett tobaken.
Vänligen
Andreas
Misstänkte att dom är större nu. såg bilden för ett tag sedan och då var mina ungefär som dom. Men sniglarna gick hårt på dom och nästan alla dog.. så att nu har jag bara mindre kvar.. och någon enstaka större med endast dr övre bladen kvar.. Men så länge det finns liv så finns det hopp..
Lade upp lite nya bilder =)
Hej . Förstod inte riktigt när du lade i potatismjölet var de det sista du gjorde eller var de andra ”etappen”
Hej Daniel,
Potatismjöl behöver inte användas om du ska portionera. Ska du ha lössnus så har du i potatismjöl (stärkelse) för att få snuset smidigare (mjukare) utan att vara vattnigt. Jag har i det sist. Jag har tagit torrare snus (för portionering), haft i lite mer vatten och potatismjöl för att få ett trevligt lössnus, några månader efter att snuset var färdigt.
Stärkelsen har enbart med konsistens att göra, inget som påverkar smak, nikotin eller hållbarhet.
Så… Gör klart snuset och experimentera med fukt och stärkelse tills du får DITT favvosnus.
Lycka till!
Vänligen
Andreas
Jävligt intressant ,funderar själv på odla tobak om ja får tag på frön ,intreerad av fortsättningen:-)
Hej Mattias,
Vad roligt!
Jag hoppas innerligt att det går bra med plantorna. Är på semester nu och de tas omhand av en granne. Men jag tror att det börjar närma sig skördedags (de är dryga metern). Då jag odlat inne så har jag inte haft några problem med skadedjur, vilket tydligen är ett stort problem.
När jag gjort det jag ska så kommer jag att göra en ny sida som inriktar sig på odlingen. Du får kolla då =).
Vänligen
Andreas
Mattias, att få tag på frön är inga problem.
-Vet man vad man vill ha så fixar sig det mesta..
Vill du att tobaken ska passa till Cigaretter, Piptobak eller Cigarrer??
-Snus och tuggtobak brukar vara Cigarr alt Piptobak. Vill man höja nikotin styrkan kan man ha Rustica och/eller Burley tobak också..
Hasse,
Var inne och bläddrade på din sida. Ville veta hur det ska se ut när jag ska skörda men fann inget :(. Please help…
öö,Jasså då har jag missat något med andra ord..
-Ska jag rätta till när tid och ork sammanfaller!
Vissa sorter gulnar nere när tobaken är mogen medan andra bara ser allmänt hängiga ut. Ska du skörda blad för blad så börja alltid nere.
Alt:1:Ta antingen ett tag ombladet intill stammen och böj ner Låter det ”Knix” är bladet moget, annars låt det sitta.
Alt2: Ta blad spettsen mellan tummen och pekfingret och böj bladet mot stammen, låter det ”knix” är det moget.
-Sen kan du stapla bladen på hög Nersida mot nersida ovansida mot ovansida..
Sen staplar du om dagligen (så att inte det ruttnar, Möglar. Sen hänger du upp bladen på tork (kan även göras utan stapling). Blad för blad med stjälken upp. Häng då så att inget blad nuddar ett annat (rygg mot rygg, rät mot rät).Sen flyttar du bara bladen närmre varann vart efter de torkar, tills de blir som buketter.
Eller så gör du buketter av bladen från början och hänger upp (men då behöver buketterna synas 1-2ggr om dagen så att de inte möglar.
Sätten är många och det viktigaste är att dom knixar och inte möglar eller blir kompost..
Tack! Ska kolla plantorna imorgon när jag kommer hem =)
Hej!
Jag snusar portion och köpte nu en påse Kapten Hansson. Helt okej smak faktiskt… Men jag skulle vilja smaksätta. Köpte en arom (currant, samma som man kan blanda med sprit för att få currant vodka) på flaska tillsammans med snuset. Hur gör jag nu. Har portionerat ut påsarna i dosor. Ska jag hälla nån droppe i varje dosa, ska jag tillsätta ngt vatten eller hur gör jag? Har alltid köpt färdig-smaksatt eller vit portion.
Hej Petra,
Jag vet faktiskt inte då jag aldrig köpt portionssats eller smaksatt portion. Jag kan tänka mig att det behöver bli fuktigt men då försvinner förmodligen ”white-känslan”.
Jag lade upp din fråga längst upp i receptet och förhoppningsvis får du svar.
Själv har jag kört Liquid Smoke, Mandel, Rape, Julkryddor och naturell (alla dessa finns i kyl och frys). Jag har ca 1 1/2 kg naturell kvar som jag ska testa lite smaker med, det är så billigt att det inte gör så mycket om någon blir dålig :).
Du har sett att jag portionerar va? Lite meckigt i början men nu går det riktigt snabbt, kan kolla tv eller lyssna på ljudbok medan jag fyller frysen med portionssnus (det jobbiga är att diska polarnas snusdosor som jag tigger, plastpåsar känns så fel när jag lagt så mycket kärlek i snuset).
Lycka till så håller vi tummarna att någon vet hur du ska göra.
Vänligen
Andreas
Hej,första gången på din sida,den e kanon!
Har ett litet problem.Jag har ”fuskat” o köpt en sats pulver som jag bara tillsatt vatten till,behövs ingen fermentering. 4 dagar i kylskåp o den ska vara snusklar.
Nu blev den dock för torr och kornig,vill ha lite mer snuskonsistens.
Såg att du rekommenderade vatten och stärkelse(potatismjöj)
Hur gör man det rent praktiskt? jag har 2 kilo snus,blandar jag potatismjöl med vatten o blandar i eller strör jag mjälet,blandar i o tillsätter sedan vatten?
tack för en bra sida!!
Håkan
Hej Håkan,
Jag hoppas att det är tänkt att du ska göra på det sättet med satsen (att det är torrt färdigt snus). Kolla gärna upp TSNA i annat fall. Jag vill inte moralisera men om det går att undvika direkt skadliga saker så kan det vara lämpligt…
Ta lite (typ 300-500 g) i ett kärl. Slå på lite vatten (1/3 dl). Häll i någon matsked pot. mjöl och blanda. Mer mjöl tills du känner sig nöjd. Kan vara lämpligt att ha i lite mer glycerol också.
Jag har lite tips om konsistens mot slutet av receptet :).
Hör gärna av dig om hur det funkar.
Vänligen
Andreas
Va Jag trodde att Dinosaurierna var ut döda. Men inte..
-Här sitter man och kollar på Recept från 1801 och försöker fatta vad dom menar. Under tiden bakar ni ihop satser och pillar in i kylen…
Hum…
Jag vet!
Sen finns det folk som KÖPER snus. i DOSOR. Färdigt från början… =)
Helt galet…
Hej o tack för svar.
Jag har gjort 2 kilo snus som jag tycker blev för kornig o för torr.
Jag vet inte om de e ok att länka ,men jag gör det så att du vet vad det är för snus jag menar,har svårt att förklara.Ta du gärna bort länken om det inte är passande.
Men tror jag fattar hur du menar nu,jag har 2 kilo så jag använder dina tips gånger 4,eller så delar jag upp det i 4 ggr.
Tack väldigt mycket,gött med expertis när man själv är novis,TACK !
http://www.swedsnus.nu/-c-31_46.html
Ah! Dåså, då verkar den vara fermenterad och klar (så du inte blir förgiftad).
Haha, jag kanske ska se om swedsnus vill skicka ett provex så får jag se om det är något som ska stå kvar… Får väl isf lägga till fler länkar, så jag blir ”opartisk”. Får ligga så länge… (borde ju få något med tanke på att det är en massa folk som läser här varje dag…).
Precis. Delar du upp så kan du experimentera lite friare utan att riskera hela satsen. Börjar du göra själv så kan du bestämma ännu mer. Som att du har en micro-lasagne… Det finns ett ganska begränsat utrymme för handling, typ jättevarm med extra ost etc. Skillnaden att göra från grunden är att du kan få gott snus. Riktigt gott. Nu har jag ju odlat/skördat Hasses frön och ska göra på egen tobak nästa gång…
Hoppas det funkar!
PS. Blir det för blött så går det att ta lite i taget och blåsa med hårtorken, från avstånd, blanda försiktigt och känn dig fram.
Vänligen
Andreas
Ja,ta kontakt med Swedsnus.nu o tala om att du har en sida som handlar om snus,du lan säkert få massa prover om du skickar med en länk till din hemsida.
Värt att pröva.
Jag misstänker att det var dessa du menade i ditt förra inlägg?
Förhoppningsvis får jag lite snurr på odlingen och får så mycket att jag kan göra på egen tobak, vore kalas.
Nja… Spam och spam… Blir det för mycket så ryker alla… Nu finns några kvar och så får alla vara kvar. Jag tjänar inte på något av företagen och ser det mest som snustips.
/
A
Jag vet inte om någon beställer från dessa,men OM ni gör det kan ni få en liten gåva av mej. Skriver ni volv13 i rutan för rabatter får ni 50 spänn rabatt om ni handlar för över 150 spänn.
Tycker du detta e spam Andreas så ta bort det,men delad glädje e dubbel glädje 🙂
Jag menar,ni kanske beställer aromer,påsar etc etc,jag vet inte,men kan ni tjäna 50 spänn blir jag glad,jag har redan använt min kod,dock kan andra använda samma av någon konstig anledning.
Håkan Jag tycker att din länk är underbar!
-Dock inget för mig då jag själv odlar 40-50% av mitt snus.
Dock är sidan intressant och något jag kan förmedla vidare till folk som besöker min sida
men inte känner att eget snus är något för dem idag.
-Hoppas att Andreas låter länken ligga
//Hasse
Du menar att jag har ett val nu, utan att bli förknippad med ”surgubbe”… =)
Fan,helt underbar sida detta 🙂 .
Jag älskar vänlighet !
Jag har varit iväg o köpt potatismjöl o Glycerol nu.återkommer med resultat.
Tack tack !!
Apropå smak o snus så var jag en Ljunglöfs-man sedan 15 års ålder,för att sedan bli Gustavusman och på senare tid X2man. Men när priset höjs och innehållet i dosor minskar (37 g nu) så måste man söka alternativa vägar.
jag hade gärna gjort allt från början,har dock fått ett ultimatum från min fru efter första o enda gången jag använt vår ugn till snus, -JAG eller snuset……..
Jaja,jag återkommer,tack igen 🙂
Vad trevligt =).
Hoppas det går bra för dig.
Jag har inte heller vågat använda ugnen hemma… Därav riskokaren som fick OK av min fru (kanske inte från början men nu kan hon till och med tycka att det är lite roligt – fast lukten tror jag att hon kan avstå, som tur var luktar det inte så mycket när locket är på).
Vänligen
Andreas
Jävlar i min pöse,blev mycket bättre !! Tack för hjälpen Kamrat !
Härligt!
Scha Mejer!
Din f.d kollega här, Senior Hellström.
Gjord en sats som blev klar nu, för att temperaturen i riskokaren skall uppnå 90-95 grader så la jag en handduk över apparaten vilket då uppenbarligen hjälpte kokaren att behålla en del värme.
Vet dock inte om detta skulle vara någon fördel annat än tidsmässig och miljömässig?
hare!
Senior Hellström
Tjena Magistern!
Hm, bra tips. Ska se om det blir någon skillnad nästa gång. Jag tycker att tyngderna gör ganska mycket…
Nu är jag ju lite petig så jag öppnar varje dag för att se att det inte bränns, vilket såklart gör att det tar längre tid (måste värmas upp flera gånger).
Blev det bra?
Kan tipsa om att smaksätta med Liquid Smoke =).
Meijer
Jag öppnade även också ofta, och såg inga tendenser av att det brändes.
Dock, tycker jag att mitt snus vart alldeles för vått denna gång, frågan är om det finns några fler alternativ än att stå med torken ett dygn?
Jag körde med rökarom denna gång, är det samma som Liquid Smoke?
Lena PH
Morrn morrn,
Jag kollar ju också fukt då det är lättare att tillsätta fukt än att bli av med.
Ja, är det en hel sats så skulle jag testa ugnen… Typ 50 grader på en plåt. Borde räcka med någon/några timmar.
Men att lägga på tidningspapper är inte ett alternativ här, med småbarn. Vet inte om det funkar för dig. Har du haft i karbonatet så är kokaren tydligen ett dåligt alt. (Aluminium reagerar).
Kolla fukten är viktig genom hela processen, ibland kan mitt vara för fuktigt men då låter jag satsen stå i riskokaren tills fukten är bra (numera är detta inte ett problem). Det beror också på vilken tobak du använt…
Hahaha, kollade mailadressen nu och trodde du var en jag studerade med :).
Nu såg jag att det var du :).
Nåväl, är satsen fuktig så bränns den inte, däremot kan den som sagt bli för fuktig… Då måste den torka. Det går att lägga på tidningspapper (utspritt) i några dagar. Minst jobb men mest plats…
Ja, det är som rökarom fast lite mindre ”brända bildäck”:)
Är det så smart med vanlig stärkelse i snus? Var väl det som Onico råkade ut för innan de tvingades göra om sin produkt helt. Det omvandlas till socker och pajjar hela käften på ett par år. Näe, gummi arabicum skall jag själv testa för att få bra sammanhållning på mitt snus.
Hej Kalle,
Skönt att se att någon är vaken… =).
Ja, Onico hade problem med detta, stämmer. De hade dock sin bas i fibrer som omvandlades till socker, vilket frätte på tänderna (havre har jag för mig). I mitt snus är det tobak som är bas och för 2,5 kg så är innehållet ca 5-10 gram stärkelse.
Finns ett problem så anser jag att det inte är så stort att tänderna ska ta mer stryk än utan stärkelsen (men jag har inga bevis för detta så jag får väl återkomma om ett par år…).
Vänligen
Andreas
Stämmer riktigt riktigt bra Andreas, Dessutom så borde dom ha varit medvetna om att Havre bildar socker (det är lixom ingen nyhet) Även tobak bildar socker om du aktiverar en jäsnings process. Jag gör det själv med mina REDLEAF:s då jag kramar nästan helt torr tobak till bollar som får ligga några dagar innan jag klipper och torkar den så att den kan malas (denna metod kallas ”Bulkning” och lurar fram tobakens naturliga socker). Den metoden gör att tobaks smaken blir mycket godare ( Minskar eller tar helt bort den höiga smaken och doften som ibland kommer).
Kalle; När det gäller ”gummi arabicum” ska du även passa dig för att dela med dig av ditt snus till folk som är över känsliga för nötter eller ärtor/bönor. Dom kan få andnings bekymmer…
Så att tänk på att dom som inte tål Jordnötter absolut ska avstå ditt snus!
Tack för infon Hasse,
Hmmm… Går det att göra med Small stalken?
Nästa år kommer jag odla mer, riktigt roligt faktiskt (kommer nog behöva hålla till någon annanstans dock, Small stalken blir också runt 120 cm).
Har du något tips på malning? Bladen är för mjuka för kvarnen, kanske ”Bulking” skulle funka…? Sen mala.
Det vanligaste sättet att mala på är nog gammal hederlig handvevad kött kvarn. Jag kör med mixern på vår förra matberedare. Funkar utmärkt (sen siktar jag tobaken).
”Bulkning” funkerar absolut på Small Stalk Black Mammoth oxå. Gör det ibland när/om Jag råkar få blad grön torkade.
Ah, såklart. Kanske får köpa en billig hackare… Vet var de finns =).
Då kanske jag testar det då vissa blad är lite ”sega” (förmodligen fukt kvar trots att de verkade torra).
Tack Hasse!
In med dom några minuter i ugnen så blir dom snart knastrande torra
Mmmm… Ugnen, tobak och min fru är tre mycket trevliga saker. De bör dock inte interagera samtidigt för bästa resultat… =)
Fniss vet hur de är,
-samma sak här!
Hej Andreas,
Gillar din guide i snustillverkning skarpt. Har dock en fråga; varifrån köper du portionspåsar till ditt snus?
Robert Jag har aldrig gjort portion utan bara löst.. Men jag ska dela länkar som kan vara till nytta för dig:
http://www.snusbolaget.se/gora-eget-snus/tillbehor.html
http://www.tilbudet.nu/stillbeh.htm
http://www.snus2.se/tillbehor/snustillbehor.html
-Det kan löna sig att kolla runt innan man köper något. Förr kunde man köpa påsar i metervara men nu mer verkar dom vara klippta, vilket jag personligen inte ser som en bra sak.. Vill gärna välja storlek själv..
När det gäller smaksättning så lägger en arbetskompis till mig de färdiga påsarna i en dosa och droppar i lite arom och skakar runt dom, låter sedan påsarna ligga 4-5dagar innan han börjar använda dom..
Tjena Hasse,
Visst finns det en mängd sidor (jag tror jag handlat av alla du nämner).
Jag brukar smaksätta det lösa snuset (nu har jag ca 1 kg kvar som inte är smaksatt, så kan jag smaksätta ett par dosor i taget så jag inte ledsnar på smaken) för att låta fukten få tränga in innan jag portionerar.
Ha det gött!
Hej Robert,
Precis som Hasse skriver så finns de på lite olika sidor. Jag brukar kolla hur jag får samma sak så billigt som möjligt (påsarna kan kosta mellan 39-79 kronor). Är tobakssatsen billig men påsarna dyra så väljer jag billiga påsar då jag brukar köpa 10 påsar (á 200 st) åt gången. Jag klipper dem i två och får 400 prillor per påse.
Vänligen
Andreas
Tack för länkarna och svaren 🙂 Ska kolla runt!
Har en fundering i Fas 2 också bara så jag förstår det rätt; mixar du natriumkarbonat och vatten tills det blir en smet som du häller över snuset? Eller ska man bara späda ut karbonatet i vatten och sen baka in i snuset?
Hälsningar
Robert
Hej Robert,
Jag mixar karbonat och vatten till karbonatet är löst (i stort sett) sen bakar jag in det. Jag har kokt, avkylt (ca 50-60 grader) vatten.
Vänligen
Andreas
Ok tack!
Men vad består den vita geggan av, som du hällt över snuset från kastrullen?
På bilden är det karbonat och vatten, utan att det var mixat. Gången efter mixade jag och då blev det bättre. Det vita är karbonat.
Hej
Ingen som har recept på snuset utan ” fermentering” Swedish Match fermenterar inte snuset pga att det utvecklas skadliga ämnen vid fermentering. Jag har själv gjort snus och lyckats ganska bra med det, men skulle vilja undvika fermentering
Zoran vet inte riktigt hur jag ska förklara lättast men vad du verkar söka är ett recept där man inte värmer upp tobaken? När du säger att inte Swedish match inte gör det har du fel. Däremot går inte tobaken igenom värme behandling innan snus baket (om du/ni förstår). -Kan bara råda dig att köra vidare på samma recept som du redan gör. Ändra gärna lite små saker och få det mer personligt anpassat.
Jag vet inte om det är tobaken som finns i en kommentar högre upp…? Där fermenteringen är färdig och snuset är torkat. Då är det ju vatten, smak och att få snuset moget som gäller.
Jag tror inte att tobak till snus behöver fermenteras direkt efter skörd… Gäller väl främst röktobak?
/
A
Hej Zoran,
Jag kan tyvärr inte hjälpa dig men kanske att någon annan vet..?
Som jag har förstått det hela så är det genom fermentering tobaken görs brukbar. Underfermenterad tobak lör vara riktigt farligt, varför processen med riskokare har diskuteras i flera år… Jag poängterar vikten av väl fermenterad tobak av främst den anledningen (den som tycker om smaken av våt råtobak får absolut göra det, även om jag föredrar snus).
Huruvida Swedish Match har ofermenterat snus eller inte kan jag inte uttala mig om men jag tycker att det låter besynnerligt.
Läs gärna Hasses kommentar (han kan tobak).
Vänligen
Andreas
Tack för svaret. Jag älskar snus och älskar att tillverka den själv, har inte testat med riskokare men ska göra det, då tanten hemma klagar när jag ockuperar ugnen i 36 timmar 🙂
Andreas Man vill gärna bara svara ja på den frågan, men då är man inte riktigt ärlig. Det finns en jäklar massa olika varianter vissa behöver hög fuktighet för att torka och mogna så bra som möjligt medan andra inte alls är lika känsliga (dessa torkar nästan lika bra hur man än gör). Ni kan läsa en massa om tobak här:
Klicka för att komma åt Fermentering.pdf
Tack Hasse!
Nu är jag ju ingen odlare, mer är mina små hobbyplantor och jag tror knappast att min familj är så sugna på att jag snöar in på ännu en hobby… =).
Men kunskap är alltid bra att ha.
Andreas jag tror inte någon klandrar dig. Ämnet är för brett för att någon ska veta allt.
Zoran när jag bakar/bereder min hemodlade tobak brukar snuset bli lika bra när jag kortar ner tiden från 36h till 24h. Går mer på syn och känsla än klocka (om jag ska vara ärlig). När jag kortar ner tiden gör jag på följande sätt:
I med 9dl vatten per 1kg torr mald/mixad tobak. Blanda ut 40-60g salt (vissa har upp till 90g) i lite av vattnet (saltet och karbonatet löser sig lättare och fortare i 1dl än i 9dl). blanda noga ner det i tobaken med elvisp och knåda gärna en stund efter. Fördela det jämt i burkarna och in i en 80-90 grader varm ugn. låt det stå i ugnen minst 12h och koka upp 4-5dl vatten som du sedan löser upp 20-40 Bikarbonat (natriumkarbonat/Natriumbikarbonat) Alt Bakpulver i en skvätt av vattnet som sedan blandas med övriga vattnet Vill du ha i arom kan du även ha i lite av den redan nu också. Tag ut burkarna ur ugnen och ställ dig ute med dom och öppna locken (undvik att stå med näsan precis över), sprätt runt med en gaffel i tobaken och lös upp den så bra du kan fördela sedan rätt mängd vatten i varje burk alt ha en större hink med all tobak i. Rör ner vattnet och blanda så noga du kan (har du ett par tunna tygvantar under gummivantar så kan du knåda den heta massan lite). Fördela sedan rätt mängd i burkarna igen och platta till massan innan du trycker på locket och kör tobaken resterande del av tiden. Tag ut burkarna och låt dom svalna innan du har i Glycerol eller annan mjukgörare (om sådant önskas).
Ta mängden Salt och karbonat med en nypa salt, Det är väldigt individuellt och hänger dessutom lite på vilken sorts tobak som tobaken bygger på. Du kan även byta ut natriumkarbonatet mot salmiak (gjorde det själv av misstag och det blev riktigt gott).
-Stefan Sundströms beskriver hur han gör sitt snus utan karbonat i ”Stefans lilla gröna”
för den som vill läsa en lättläst bok med lite grundtips om tobaksodling och snus tillverkning.
Hahaha du kommer ta över detta hörn av min blogg :).
Är salmiak basiskt? Testade med bikarbonat en gång och det blev rätt mesigt så jag återgick till karbonat… Men det är väl en smaksak, förmodligen mindre skadligt med bikarbonat.
Känslan är superviktig. Dock har jag råkat bränna snuset i ugnen en gång, vilket aldrig händer i riskokaren…
/
A
Hur vida det är basiskt vet jag inte. Vet bara att det bev gott (och att en granne nog blev paff när han fick pottaska och inte salmiak). Kanske någon annan vet om det är basiskt?
Nej ta över vill jag rakt inte, har aldrig verken använt riskokare eller gjort portion så att det vore helt fel. Jag gillar dock sidan och tycker att vissa frågor är riktigt bra
Som jag förstått det så är det det basiska i karbonaten som löser ut nikotinet, vilket skulle göra det till en ganska viktig ingrediens =).
Jag skojade bara Hasse, det är jätteroligt att du skriver och bidrar med din kunskap – ovärderligt. Tack!
Vänligen
Andreas
Hej igen Andreas o ni andra.
har haft lite dåligt med tid men nu e de lugnare.
Kan rapportera att min snus blev jävligt bra till slut,TACK Andreas !!!
Och den blir godare o godare,verkar som den ”mognar”.
Konsistensen blev perfekt med potatismjöl o glycerol,för detta är jag dej evigt tacksam Andreas.
Ska nu sätta igång med en ny sats.
Hur får jag den så lik Ettan och X2 som möjligt? Kanske bara en halv flaska anisarom? Nu har jag en flaska anis o en flaska rökarom i 2 kilo färdig snus.
Eller finns det någon annan arom jag kan tillsätta?
Obs,är absolut ingen vän av general,grov,rape-smaker utan Ljunglöfs,X2 o gamla Gustavus 1:a kvalitet.
Tack igen Andreas o en jävligt bra hemsida du har,något för alla !!
Hej Håkan,
kul att det funkar =).
När det gäller smaker så vet jag inte hur du ska få fram ”din smak”. Jag brukar experimentera rätt friskt numera. Har testat Liquid Smoke, Irish Cream, Mandel och icke smaksatt. Liquid smoke är bäst hittills… Men det är en smaksak. Nu börjar det bli dags för julsnuset som behöver mogna lite (2 delar vardera av kanel och kardemunna + 1 del vardera av nejlika och ingefära – ”lagom” mängd till ”lagom” mängd snus).
Du länkade ju till ett fall när det gäller smaker så jag bör väl inte råda dig att köpa färdiga smakessenser =).
Vänligen
Andreas
Ty M8 !
Nu e du ju världsberömd i Sverige med 🙂
Kul att se din nuna när man bläddrade igenom Metro idag,du är ansiktet utåt för hemmagjort snus nu !!
Må väl.
Hahaha! Precis. Fäjmös!!
Det går nog över snart 🙂
Intressant !
http://www.notisum.se/rnp/domar/md/MD005012.htm
Hejsan Adreas…!!
Tycker denna sida verkar helt suverän..
Bra tips och grundligt hur man gör snuset.
Ska göra detta första gången nu i veckan, har tidigare köpt av en vän som gjort detta men var tvungen att sluta.
Jag har köpt Cut Hofs snuspack 0,5 kg.
Det jag undrar över är hur mycket vatten skall jag tillsätta under den första fermenteringen.
Det står att jag ska blanda med 0,5 l..men eftersom jag skall använda riskokare samt ha lös snus och du brukar använda 0,6 l i ditt snus..
Då bör jag väl ha lite mera ändå..
Tackar på förhand och gratulerar till en jättefin sida.!!
Hej Zippo,
Jag vet inte hur det blir med 0,5 kg eftersom jag enbart gjort med 1 kg. Det är viktigt att packa tobaken så att luft försvinner – 1 kg blir perfekt =).
Gällande mängden vatten så får du nog prova dig fram. Jag skulle köra 5,5 dl till din ”halvsats” (jag kör ca 10-11 till 1 kg). Det viktigaste är att tobaken inte blir torr (då sker ingen fermentering). Kolla efter 24 timmar. Är det fuktigt så behöver du inte tillsätta mer vatten, är det torrt så slänger du i lite till (typ 0,5 dl). I ditt recept misstänker jag att du ska använda 1,5 eller 2 dl vatten i samband med att natriumkarbonatet ska i? Där går det utmärkt att minska på vattnet – speciellt om du mixar med stavmixer (ta precis så mycket vatten som krävs för att karbonatet ska lösas ut, allt kanske inte löser sig men det går att arbeta in senare).
Sen är inte fukten ett jätteproblem. Är det för torrt så går det att ha i mer vatten efteråt (med lite potatismjöl för kramvänlighet). Är det för blött så kan du blåsa försiktigt med en hårtork (från avstånd och låg effekt).
Tack för berömmet! Det värmer. Lycka till med snuset.
Vänligen
Andreas
Hej igen..!
Har nu börgat med fermenteringen och måste ju tyvärr säga att jag gjorde lite fel i början.
Jag glömde blanda saltet med vatten så jag hällde i 3 dl till efter att jag blandade vatten och snuset med en elvisp..
Nu har fermenteringen pågått i (startade torsdags 21.00) 67 h
Är fortfarande lite mörkbrunt men inte åt det svarta hållet, konsistensen är fin, fuktig.
Jag fortsätter att fermentera tills det blir svart så får vi hoppas..
Har en bild om du vill se men vet inte hur man lägger upp den..(hahah)
Cheers Håkan
Hallå,
Det blir ändå svårt att hjälpa dig via en bild.
Var tobaken ljus från början så är det inte säkert att den blir svart (ska bli mörkbrunt, mot svart – men det är generellt).
En indikator är doften. När du får en tung tobaksdoft så sker fermentering. Du märker skillnaden…
Du kan skicka till min mail om du är osäker: meijer@gronapartiet.se
Vänligen
Andreas
Hej!
Såg att det fanns lite länktips i kommentarerna, så jag tänkte bara komplettera med en länk till oss: http://www.snusmajoren.se. I skrivande stund har vi bäst priser på nätet mig veterligen 🙂
Ha en go helg!
Tjenare,alltid intressant snusmajoren. Jag får dock inte använda ugnen hemma,har ni snus som man kan göra i kylen med,som dom har jag länkade till? jag såg inte det på er sida. Om ni inte har,planerar ni att börja med det? För mej är det bättre även om jag HELST skulle vilja köra ugnen o forska mej fram själv,nu får jag experimentera med olika aromer mest +de tips jag fått här med potatismjöl,glycerol etc o rätta mängder mm.
Tjena Håkan,
Riskokare då? :).
Jag skulle aldrig använda ugnen hemma, dock kostar en kokare någon hundring… Där du kan ha miniugn kan du ha kokare.
/
A
Hej Andreas igen.. 😉
Jag har nu fermenterat i närmare 80 timmar..nu är det mer åt svarta hållet så jag chansade att ta fas 2..
Fast jag är tveksam ändå, det har inte luktat någonting om snuset när det har fermenterat.
Kollade nyss och tempen var 50 grader så känns att jag slänger detta.
Ingen ammoniak lukt eller tung snus doft..lite stark luktade det när jag blandade ner natriumet/stärkelsen..kärringen klagade men det var ju bara en stund.
Snuset luktade som ettan när jag blandade i stärkelsen.
Nu lär den få stå i 50 timmar till innan det sista blandningen..hehehe
Men jag tror min riskokare från Andersson är kass så tror jag ska handla en mini ugn och ha på balkongen istället nu till vintern.
Morsning korsning..!
Hmmm… Det var låg temp.
Lägg tyngder på (jag har tunga böcker).
Jag vet inte hur det funkar med aluminium och karbonat, kanhända att du får en otrevlig reaktion…
Men tyngder är nog nödvändiga. Utan doft verkar det lite lurt…
Testa tyngder innan du köper ugn, det gör susen.
Vänligen
Andreas
50grader?! Borde ta ca en och en halv vecka.. Kan du få upp tempen till minst 60 tror du?
Har för mig att någon tipsade om metallkärl i en bastu… Skulle ta ca 7 dagar, men det gick att göra typ 100 kg i stöten…
Försök med tyngder (Zippo) tror du får upp temperaturen rejält. Snuset är inte fördärvat men du behöver fermentera det, annars kan det vara onödigt giftigt (och smaka illa).
Enligt recept från 1801, 1915, 1922 och 1960 så räknar dom 70grader 1vecka var på snuset kryddas och lagras.
Ok..har satt tyngder på kokarn så nu har jag fått upp den till 63 grader…visserligen har den stått länge nu men skall röra om ikväll och sen får den stå några dagar till kanske..hahha sedan Torsdags kväll kl.21.00..
Vi försöker ändå..!!
Tack för tipsen..
Vänligen Hogge
Tycker att du gör rätt i att köra vidare. 60 grader och uppåt vet jag funkar, bara man ökar på tiden lite. Är mer rädd att tobaken tar skada av formen och tvärt om.
Men skulle något mot förmodan hända/gå fel kan någon säkert ett knep att rädda det.
Hasse W, du verkar ha en gedigen kunskap om snus och dess tillverkning, vad får du allt ifrån ?! Har du recepten från dom årtalen i din ägo ?
Nu är läget det att jag hade PDF-filer på en nu mer icke fungerande dator. Ska finnas några böcker eller filer i min mail men jag kan inte öppna dom med mobilen.
Skansen har en sammanfattning dom delar ut om man ber dom. Annars ligger en på min sida, den förklarar vad vissa saker är oxå. Dock så tar den inte upp blandningen av olika tobakssorter. Vilket de äldre böckerna gör. De äldre recepten har oren typ av pottaska och ska därför ge bättre snus. Ju mer skit ju bättre är allt.. Kommer jag bara åt filerna kan jag översätta dom till modern svenska på en sida och skicka länk om andreas vill.
Vore kul Hasse. Misstänker att du lägger på din sida. Jag kan lägga upp länk på ”huvudsidan” (snus och tobak) och längst ner i receptet.
Jag har inget emot att folk bidrar till sidan.
Recepten från 1915, 1922 och 1960 hade varit guld att få läsa, tänkte att man kunde köra någon av köpesatserna enligt någon av dessa recept. Tar 1960 receptet upp något om ”kryddningen” ? 1960 är ju dessutom modern tid så man kan tyda det utan problem, vilket gör den ännu mer intressant. Plocka ur hårddisken och sätt den i en fungerande dator, eller det kanske är den som pajat ?
Andreas : Tackar för en kanonsida för oss snusgubbar !
Är rädd att jag gör en annan med recept som jag sedan länkar vidare till, den är lite stor redan nu nämligen. Och då jag minns att pottaska har 4 olika namn beroende på i vilken fas den tas i. Tyvärr så kommer även myten om vårt kära svenska snus krossas då dom första recepten är från Holland.
Ah. Skicka länk när din receptsida är klar. Kul med olika ingångar och tankar.
Nix har mobilen som dator nu mer (som så många andra). Jag tror att det här någon delede en länk om tvister. Så att exakta kryddningar kommer jag inte skriva. Men du kan få en rätt bra hint om dom. Lavendel, citron, cederolja och pepparmynta.
Dessför innan var det någon växt man kokade ihop med vattnet. Själva processen är väldigt lik kungs-snus eller andra snussatser