Sojabitar med dragonäs

Veganskt, glutenfritt (skippa bröd till bara).

OBS! kräver förberedelser – se i receptet!

Sojabitar:

Jag kör med dessa:

Sojabitar

Ca 3 dl torra bitar…

Börja med att förvälla dem (koka) i ca 10 min. Häll av vattnet och pressa ut så mycket vätska du kan – desto mer vätska som försvinner desto godare smakar de. Gör sedan en marinad och marinera i några timmar. Min marinad (passar även barn så inte starkt):

2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk Sambal olek
2 tsk Hoisin-sås
salt, peppar
1 dl rapsolja

När det börjar bli dags att äta så hettar du upp en panna som du steker detta i (eller på en stekhäll ute för maximal njutning) – ytterligare matfett behövs inte.

Grilla

Dragonäs:

Ja… Detta är alltså en majonäs med dragon (för att bli lite som en bearnaise). Tamari finns ofta i en välsorterad matbutik och näringsjäst finns i en välsorterad hälsokost.

Blötlägg ca 1,5 dl naturella cashewnötter. De ska ligga i blöt i minst 4 timmar (eller över natten). Häll av vattnet och skölj nötterna. Lägg i en mixer med:

2 msk citronsaft
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk tamari
3 msk olivolja
2 msk vatten
1½ tsk näringsjäst
1½ tsk torkad dragon
1-2 tsk gurkmeja (beror på hur gul du vill att den ska bli)
1 pressad/finhackad vitlöksklyfta
1 tsk agavesirap/socker
salt/peppar

Mixa allt till en slät sås/dragonäs. Servera direkt.

Till detta kan du ju äta vad du vill… Pommes, ris eller potatis. En schysst sallad är ju inte heller fel. Kanske en brödbit för den som vill ha det…

Sojastrips.JPG

 

En tanke på “Sojabitar med dragonäs

Lämna en kommentar