Pride, hedersvåld och extremism – några funderingar

Jag var inne och kollade på Prideparaden i lördags. Det brukar jag vara när den går. Även om vi i Sverige anser att det inte är något märligt med att innefattas av HBTQ så finns det länder i världen där detta är ett brott, ett brott som kan innefatta dödsstraff. Pride för mig handlar helt enkelt om att alla ska få vara den de är, utan att behöva kränkas, straffas eller dödas för detta.

Det finns de som tycker att det är ett jippo och/eller att det bara är människor som vill ha uppmärksamhet – alternativt att det är ett aktivt val som vissa kan välja eller välja bort. Det är inte min uppfattning. Bara genom att se på hur mycket lättare det är för människor som är heteronormativa (blir ex. inte dödade i Saudiarabien) så borde det vara självklart att inse att det inte är ett val som någon gör bara ”för att det är lite roligt”.

I detta så valde ju några att genomföra ett Pride-tåg på egen hand i Stockholms förorter. Problemet med detta är inte att uppmärksamma att människor med rötter i länder med hårda straff för homosexualitet också tar med sig detta till Sverige – det måste uppmärksammas för att kunna motverkas. Problemet med Pride Järva var vilka som stod för arrangemanget, inte att arrangemanget genomfördes. Fokus försvann från homofobi i förorten (ja den är verklig och helt fruktansvärd) och lades på arrangörernas agenda. Var det verkligen så att Jan Sjunnesson – medarbetare på Avpixlat och kompis med Mats Dagerlind, verkligen oroar sig för homosexuella muslimer i förorten eller fanns en agenda som gick ut på att vilja visa hur intoleranta människor i förorten är. Jag ser inte så mycket mer framåtsyftande än att de som bor i Rinkeby/Tensta ska klä skott för det som händer i Saudi eller hur islamister agerar runt om i världen. Du kan ju kolla på hans tal och bedöma själv. Även Expo uppmärksammade planerna kring detta tåg.

Dagerlind stöttar ju Sjunnesson i Pride Järva – några saxningar från hans Twitterkonto kan du se i detta inlägg av IRM. Några som jobbar för detta året runt är ju GAPF, vilka deltog i vanliga Pride. Hade de gått ut och gjort detta i Rinkeby så hade genomslagskraften varit större – med Sara Mohammad som frontfigur. De var med i Prideparaden i centrum eftersom det handlar om att inte peka ut vissa människor som mer intoleranta – de som ville förstöra paraden var ju människor som knappast var muslimer.

Däremot finns en stor intolerans hos fundamentalistiska religiösa – speciellt inom Abrahamitiska religioner och inom vissa kulturer/länder (Ryssland, Indien etc.). Sjunnesson har helt rätt i att detta blir ett problem när människor tar med sig detta till Sverige. För att motverka detta så krävs ökat stöd för de som blir utsatta, hårdare lagstiftning mot hedersvåld, ökad vuxenstöd i dessa förorter – med människor som har olika bakgrund samt närpolis. Vågar vi inte lyfta frågan så sviker vi de som utsätts och det är inget som jag kan stötta.

Hedersvåldet är en verklighet som vi inte kan blunda för och vi kan inte skapa någon form av särlagstiftning för att ge maktstrukturer rätt. Lite som hijabuppropet för några år sedan. Oavsett vilken religion det gäller så är det svensk lag som måste gälla. Alltid. Du är fri att tro på vad du vill men du är inte fri att kliva över den demokratiska (nåja) lag som är stiftad i det land vi lever i. Tyvärr gäller samma sak om vi åker till Saudi… Ställer vi oss över lagen så blir vi straffade.

Som avslutning undrar jag hur det skulle av varit om det nazistläger som fanns på svensk mark istället skulle ha varit ett islamistläger…? Polisen är inte intresserade… för de anser att ”[…] åsikter, ideologier och religion är inte intressant för oss, säger Sirpa Franzén.” Länk till den artikeln.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s