Om SD, Östermalmstorg och laglighet

Tror att få människor har undgått att uppmärksamma SD.s briljanta kampanj i Östermalms tunnelbanestation. Diskussionen är igång och SD profiterar på både diskussionen om tiggare och på att folk använder våld för att tysta dem. Vad finns att göra då om det är så att SD vinner på detta hur de än gör?

För det första vill jag rikta mig till alla människor som inte tycker att folk ska reagera på att de sätter upp kampanjen, det sker ju på laglig väg… Det stämmer. SD gör inget olagligt och SL gör det inte heller. SL måste till och med tillåta det om de ska fortsätta vara opartiska för vilka budskap som politiska partier sätter upp. De kan liksom inte stoppa Mp om de vill sätta upp något kritiskt mot bilförare heller…

Men…

Våldet håller jag inte med om, även om jag förstår frustrationen. Det hade varit bättre att isf protestera mot kampanjen genom att polisanmäla (även om det inte är ett brott så går det ju att visa sitt missnöje mot att det inte är ett brott och anmäla). Eller som LUF (Folkpartiets ungdomsförbund) gjorde då de tryckte upp flyers som kritiserade SD.s kampanj. De människor som citerar Voltaire och menar att yttrandefriheten kommer först och att lagen måste upprätthållas behöver komma ihåg att lagen har tillkommit för att stävja oetiskt beteende.

Om ingen tycker att det är oetiskt att avhumanisera de människor (ja, vi glömmer ibland bort att det är människor det handlar om) som befinner sig på samhällets botten och tycker att det är ok att se dem som ”problem” att ”ta hand om” så kommer vi inte att få någon förändring. Den som däremot tycker att det är oetiskt gör rätt i att protestera mot detta.

När det gäller yttrandefriheten så måste även SD komma till tals. Dock är det relevant att fråga dem HUR det är tänkt att de skulle göra detta? På samma sätt som HUR de ska stoppa invandringen (jag skrev om det för något år sedan och Jimmie Åkesson vägrade svara på frågan: länk till det inlägget). Börja nysta i deras sakpolitik och de frågor som inte rör invandring. Det är enda sättet att få syn på vilka de är och vilken politik de vill föra.

När det gäller lagligheten så finns andra saker som skulle ha kunnat protesteras mot, vissa protesterades det mot och vissa saker förändrades, men lagliga var/är de likförbannat:

  • Hitlers maktövertagande i Tyskland med tillhörande krig
  • Valen i Nordkorea och tillhörande censur/förslavande av befolkningen
  • Rumäniens behandling av romer
  • Flertalet länder som har dödsstraff för homosexualitet

Lagen finns för att se till att människan handlar etiskt. När verkligheten förändras så måste lagen följa med och förändras. Denna valfilm har kritiserats men den var inte direkt ”olaglig”. Den är dock oetisk.

Länk till SD:s valfilm 2010

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s