Till Joakim Lamotte om könsneutralitet

Joakim Lamotte skriver i lördagens (2015-07-19) krönika om att inte göra barn könsneutrala. Texten påminner om Alf B Svenssons risiga text som nu har ett par år på nacken… Det är en klassisk halmdocka och jag ska nu visa varför. Men först, detta är en halmdocka:

”Halmdockan består i att debattören först bygger en nidbild av motståndarens åsikter och argument och sedan argumenterar mot denna nidbild. De förvrängda argumenten framstår på så sätt som absurda och blir lätta att bemöta. De verkliga argumenten låtsas debattören inte ha hört. Motståndaren tvingas då lägga sin energi på att förklara vad den egentligen menar, och hamnar därmed i ett defensivt läge. Halmdockor kan leda till att en debatts fokus fjärmar sig från kärnfrågan.”

Jag väljer att dela ta med hans ”poänger” och bemöter dessa.

Lamotte: ”Det som satte händelsen i annan dager var att pojken uppenbarligen inte kände sig bekväm med klänningen och påtalade detta gång efter annan till mamman. Hon försökte ignorera hans protester så gott det gick, men efter mer intensiva invändningar fick hon till slut lova att byta ut klänningen mot jeans och tröja när de kom hem.”

– Ja, det är såklart illa när vi tvingar våra barn att ha på sig saker som de inte är bekväma i. Det är lite beroende på åldern dock och jag är inte den som kan avgöra om denna förälder gjorde fel eller vad anledningen bakom kläderna var. Det framgår inte av texten. Men jag håller med. Barns röster ska göras hörda och de ska få ha inflytande i sitt eget identitetsskapande.

Lamotte: ”Det fick mig att tänka på de föräldrar som jag har stött på i olika sammanhang som i jämställdhetens namn ägnar en stor del av livet åt att experimentera med barnens könstillhörighet. På Facebook pågår intensiva och nervösa konversationer om när han och hon bör bytas ut mot hen i barnböcker, hur man gör för att få flickor att leka med bilar istället för dockor, och vad som är smidigaste sättet att förklara för sina döttrar att de inte får önska sig några prinsessleksaker när de fyller år, eftersom prinsessattiraljer och rosa tyll, i vissa kretsar, är djävulens påfund.”

– Detta kopplade du alltså denna förälders agerande till. Denna händelse som du såg på pendeltåget? Ja, det pågår diskussioner kring hur vi bryter normen och gör olika kön till norm eftersom den mansdominerade normen är så djupt rotad i mänskligheten att det är läskigt. Hur du kopplar dessa diskussioner till barnet på pendeln är dock helt utanför min begreppsförmåga. Du har ingen aning om vad det är som ligger bakom eller vilka diskussioner som föranleder händelsen. Vi föräldrar gör ofta saker som barnen inte tycker om. Mina barn väljer ibland kläder hemma och ångrar sig sedan på vägen till/från en plats. Har jag inte med ombyte så är det inte så mycket att göra…

Lamotte: ”Då jag själv har två döttrar som älskar dockor, färgen rosa och att klä ut sig till prinsessor är det svårt att inte reagera på all ängslig smörja som vissa försöker pracka på en i tid och otid. Samtidigt har jag själv gjort misstaget att försöka ge mina döttrar leksaker som de är helt ointresserade av, i något slags tafatt försök att vara genusmedveten. Ibland får jag känslan av att dessa experiment stjälper mer än vad de hjälper barnens utveckling.”

– Jaha… ? Det får liksom stå för dig…

Lamotte: ”Jag kallar mig feminist, men ställer inte upp på ambitionen att sudda ut allt som identifierar flickor och pojkar för att göra dem könsneutrala. Det är fanatiskt och gynnar inte barnens identitetsskapande. Låt dem utforska sin identitet, ge dem alternativ, men tvinga för Guds skull inte pojkar att bära klänning eller flickor att leka med bilar.”

– Nä, det är väl få, om någon, feminist som vill sudda ut barnens identitet. De flesta menar dock att det ska vara samma värde (människovärde och värde i samhället) oavsett kön. Därför bör vi inte värdera könstillhörighet på olika sätt. Grundkurs i genusvetenskap kan vara på sin plats för dig,  Herr Lamotte, då då målar upp en nidbild av feminismen för att plocka billiga poäng. Att låta barn utforska sin egen identitet och att öppna upp för att människor ska få bejaka vilken identitet som helst (med samma värde som sin nästa) är just vad feminism handlar om. Att inte döma.

Lamotte: ”Laborera gärna med er själva, men lämna de små, som inte kan bestämma själva, utanför.”

– Låter du dina barn äta godis när det vill, se på TV, leka med plattan, slå sönder saker etc.? Vår uppgift är att visa vägen för våra barn. Vi kan bara visa barnen hur vi vill att världen ska se ut. Jag hoppas att du inte berättar för dina barn om hur du ser på omvärlden för det kan ju påverka dem att ha åsikter om olika saker och att ifrågasätta samhället…

Lamotte: ”Missförstå mig inte. Det är inget fel att pojkar bär klänning. Det är heller inget fel att flickor leker med bilar. Däremot är det fel att inte lyssna på barnens egna önskemål. Sann feminism borde gå ut på att stärka tjejer och det som kallas för tjejigt, istället för att nedvärdera deras lekar och fantasier. Tro det eller ej, men det går att kalla sig feminist och samtidigt sjuda inombords av stolthet när ens fina döttrar klär ut sig till modiga prinsessor som jagar bort drakar, brottar ner fåniga prinsar och räddar världen med hjälp av magiska prinsesskrafter.”

– Jag missförstår inte. Jag håller med. Och det gör nog de flesta feminister också. Sluta få det till att feminister vill något annat bara för att det är lätt att bemöta detta.

Det verkar finnas ett gäng krönikörer som tar en isolerad händelse, generaliserar den och bygger upp en nidbild av meningsmotståndare. Det finns inte en chans att krönikören har koll på bakgrunden. Vi ser det här men allt oftare när det gäller ”bångstyriga barn” med sina ”mesiga föräldrar”. Vad fan vet dessa självutnämnda föräldraexperter om vad som hänt innan? Om det finns någon diagnos bakom eller om det faktiskt finns omständigheter bakom som gör att föräldern gör det absolut bästa om hänsyn till barnet ska tas?

I denna text har jag ett stycke som heter ”Ideologin och det könsneutrala samhället”: Hon, han och hen – hela texten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s