Om insatserna mot extremism

I dagarna har en ”Strategi mot våldsbejakande extremism” sett dagens ljus. Det är Stockholms stad som tagit fram den.

Det är många som har reagerat på den, vilket är förståeligt. Den är inte helt tydlig i sin formulering och det är ganska enkelt att kritisera texten. Det är främst ett stycke som fått hård kritik:

”När det gäller personer som deltagit i strid är hälsoinsatser med största sannolikhet ett stort behov. Därför är det viktigt med samverkan mellan socialtjänstens socialpsykiatri och missbruksenheter, samt vårdcentraler och psykiatrin (PTSD, trauma etc.). När det gäller försörjning är det viktigt med samarbete mellan socialtjänstens försörjningsstöd, Jobbtorg och andra insatser vid arbetsmarknadsförvaltningen, samt länk till Arbetsförmedling. Stockholms stads strategi mot våldsbejakande extremism 6 (9) Slutligen, är boendefrågan en förutsättning som behöver fungera och därför bör även bostadsbolagen ingå i en samverkan under efterperspektivet.” – Punkt 2d i ovan nämnda dokument.

Jag förstår syftet i detta men formuleringen är rätt märkligt. Det KAN tolkas som att de som stridit för ex IS kan komma tillbaks och få hjälp med jobb/bostad/försörjningsstöd. Det kan vara något av det som krävs. Inte för att vara snäll utan för att bygga upp en grundtrygghet som gör att individen inte längre ser syftet med den tidigare organisationen. I detta arbete kommer dock frågan om individens psykiska hälsa först, vilket är det första stycket i citatet ovan.

Hur illa vi än tycker om detta så är det, oftast, svenska medborgare vi pratar om – vilket gör att utvisning inte är ett alternativ. Inte heller livstidsstraff i fängelse (då skulle det innefatta rätt mycket annat också). Sluten psykiatrisk vård…? Ja kanske. Förhoppningen är att personen kan återanpassas, men det är inte alla som kan det.

Varför säger jag detta då? Som jag ser det så innebär extremistiska rörelser en del ”hjärntvätt”. tas personen bort från detta så finns möjligheter att ge personen distans och perspektiv – vilket inte går med hat/straff. För att inte sväva ut för mycket så säger filmen ”American History X” ganska mycket i frågan, även om det är en annan typ av extremism.

Anledningen till att detta har fått fart är, som jag ser det, en kamp om makt. På samma sätt som korstågen gick för 1000 år sedan så målas en fruktansvärd bild upp av de stridande parterna. Dessa grupperingar tar fram västvärldens mest horribla sidor och gör till verklighet medan ”vi” tar fram islamismens värsta sidor för att visa bilden av fruktansvärda demoner (som äter småbarn till frukost). Nu vill dessa grupper skapa rädsla och fruktan, vilket gör att de filmar sina horribla dåd och spär på myten om sig själva. Ex. IS använder sig av religionen Islam för att få sin vilja fram.

Det säkraste sättet att få någon att agera i ens sak är att påverka deras värderingar, gärna genom skräck eller löften om en bättre värld. De som sitter i toppen behöver inte ens vara övertygade, så länge de får den makt som de strävar efter.

Det är inte första, och knappast sista, gången detta har hänt. Skillnaden är att vi nu nås av informationen och globaliseringen har gjort att allt på jorden har kommit mycket närmare.

  • Social bakgrund är viktigt, ja – men det är inte hela lösningen. Dessa människor lyssnar inte till logik i alla lägen och någon form av grundläggande trygghet MÅSTE upprättas innan vi kan börja prata om rehabilitering.
  • I detta får vi inte stigmatisera religiösa personer (muslimer, kristna, judar etc.). Extremismen måste särskiljas från sekulära/troende/offer etc.
  • Att sprida information som visar hur fel alla andra har hjälper inte – kommer ingen rimlig lösning så finns egentligen inget värde i det hela.

Alltså:

  • Hur/vilka insatser behövs för att skydda oss (för vi har väldigt lite makt ute i världen) mot våld i Sverige?
  • Hur ska vår grundtrygghet mot extremistiska rörelser (ex. IS) kunna upprätthållas utan att stigmatisera ex. muslimer överlag?
  • Vilka insatser är rimliga mot de människor som valt att ansluta sig till dessa grupper, avhoppare eller inte?
  • Behöver vi förnya vår straffskala för att tillmötesgå den värld vi nu befinner oss i?

Vad jag vet så finns inga rimliga svar på dessa frågor. Frågorna måste kunna debatteras, utan att kallas det ena och det andra. Vi måste alla vilja ha vettiga lösningar – inte kasta grus och mena att ”de andra” är dumma i huvudet…

Annonser

One thought on “Om insatserna mot extremism

  1. Ping: Åtgärder extremism | Världen, politiken och miljön

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s