Regeringens skattehöjningar

I svallvågorna av regeringens skattehöjningar så känner jag att jag behöver kommentera situationen.

Bensinskatten

Den första, och för många viktigaste, punkten: Bensinskatten.

Regeringen ska höja skatten med 44 öre. Den förra regeringen höjde inte skatten men vi fick en stor prishöjning då oljepriset gick upp i samma veva. Det är inte samma sak men för slutkonsument är det inte så relevant varför det är dyrare att tanka, det är fortfarande billigare nu än för något år sedan. Jag var en av dem som klagade på bensinpriset när det begav sig men jag har ändrat mig i frågan, om någon vill läsa hur jag propagerar för sänkt bensinpris så hittar du inlägget här.

Varför är det då rimligt att beskatta bensin/olja etc.? Detta går att överföra på allt som handlar om fossilt bränsle så häng med.

Vi börjar med kolatomen. Vi har haft perioder då koldioxidhalten varit mycket högre än idag, det fanns inte så många människor, eller djur, men halterna var höga… Över tid så har kolatomerna lagrats i växter och djur för att hamna långt under marknivå, där det organiska materialet har brutits ner och kolatomerna legat kvar i marken (utan kolatomer, ingen koldioxid). De senaste 200 åren har vi gjort allt vi kan för att plocka upp kolatomer så att de kan förbrännas och då regera med syre (koldioxid bildas). För den som inte hängde med så finns en rätt enkel film här:

Med detta som bakgrund så finns flera instanser som går ut med att 97 % av klimatforskare är överens om att den globala uppvärmningen är ett resultat av människans aktivitet – och då förbränning av fossila bränslen. Länk till Nasa här. Sedan finns forskare som säger emot, men vad jag sett så är det inte klimat/miljöforskare utan ekonomer/näringslivets forskare etc.

En lösning på detta är att bränna mindre fossila bränslen, öka forskningen för alternativa drivmedel och energislag samt se till att fler växter får chans att genomföra fotosyntes (det som ”rensar” luften på koldioxid). Just nu gör vi tvärtom.

Jag har tidigare skrivit om att enbart den ”bestraffande” typen av miljöpolitik sällan funkar utan att vi behöver få med oss en ekologisk modernisering där företag och näringsliv kan skapa ekonomisk vinst genom att arbeta för hållbarhet och långsiktiga miljömål. Det inlägget hittar du här: Traditionell miljöpolitik eller ekologisk modernisering. Detta är ett steg i rätt riktning men det kräver att vi får alternativ som är hållbara och att skattelättnader sker på de saker som faktiskt minskar koldioxidutsläppen.

Vi får inte glömma bort att det finns platser i landet där människor är helt beroende av bil för att kunna förflytta sig. Om det ska införas någon form av dispens eller om en skala i förhållande till befintlig kollektivtrafik är ju frågor vi kanske ska ta upp. Ska vi bredda ekonomin från de ekonomiska motorer som Stockholm, Göteborg och Malmö utgör, så kan vi inte segregera landsbygden i reformen. Helt krasst så behöver de använda bensin i större utsträckning än de som bor i städerna. När det gäller hur bensinpriserna och priset på varor hänger ihop så är det helt sant att priserna kommer gå upp. Samtidigt blir det en, förmodligen nödvändig, sporre att utveckla mer hållbara drivmedel och långsiktig energiförsörjning – det var inte så länge sedan vi insåg problemet och har inte haft så lång ställtid. Dock behöver vi jobba utifrån rådande förutsättningar, inte ”drömmen om en oändlig värld”.

ROT/RUT

Detta har jag skrivit om en del tidigare: Varför är jag emot ROT/RUT i dess nuvarande form?

En av anledningarna till mitt motstånd är att det är en orättvis fördelning eftersom varken pensionärer, arbetslösa/sjukskrivna etc. har rätt till detta. Inte heller de som bor i hyresrätter eftersom hyresvärden inte fick dra av för ROT – länk till skatteverkets krav för ROT.

Nu sänks procentandelen som skattebetalarna får ta när det gäller ROT men bestämmelserna breddas i alla fall till att hyresrätter innefattas, även om det vore rimligt att alla som kunde betala en del av arbetet får rätt till samma avdrag – om det nu är att få koll på svartarbete och stimulera byggmarknaden (det är hyresrätter som har fattats, inte altaner i villaförorterna…).

Också ett steg i rätt riktning.

Ökad skatt på sparande

Det är två saker som blir beskattade:

Investeringssparkonton – ”Tillgångar som förvaras på kontot schablonbeskattas. Det innebär att värdet på tillgångarna årligen kommer att beskattas, oavsett om du gör vinst eller förlust på tillgångarna på kontot. Du behöver inte redovisa kapitalvinst eller kapitalförlust i deklarationen. Inte heller beskattas ränta, utdelning eller annan avkastning som lämnas på de tillgångar som du förvarar på kontot. Du kan även ta ut  pengar från kontot helt fritt och de uttagna beloppen ska inte heller beskattas. Utgifter som avser tillgångar på ett investeringssparkonto är inte avdragsgilla.” – Se ovan för länk.

Kapitalförsäkring – ”Ditt sparande i en kapitalförsäkring sker i en försäkring, vilket innebär att andra skatteregler gäller än för vanligt sparande. I stället för att du betalar skatt på vinsten vid försäljning av exempelvis en fond så betalar du en årlig skatt. Skatten beräknas på värdet av ditt sparande och de inbetalningar du gjort under året.” – Se ovan för länk

Jag erkänner att jag inte är otroligt insatt i dessa investeringsformer men det kanske är tydligt att det inte är barnens sparkonton som får stryka på foten (kanske om det görs via kapitalförsäkringar iofs).

Slutsats

Jag röstade inte på S eller Mp men detta är steg i rätt riktning för att utjämna klassklyftor och faktiskt ta debatten om miljö och hållbarhet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s