Debatten om invandringens pris

Vi har i dagarna kunnat läsa ett utmärkt inlägg av Henrik Schyffert, där han talade till alla som tyckte att invandring var ”för dyrt”. Läs gärna texten här om du missat den.

Kritiken lät inte vänta på sig och det finns människor som (på riktigt) skrivit (sammantaget och med hårdare ord):

”Schyffert kan inte räkna, de arbetslösa, bidragstagarna, barnen och gamla betalar inte för detta så det är mycket dyrare för oss!”. Nå… Det första Schyffert gör är att ta den verkliga summan (de initiala kostnaderna, utan att lägga till det landet tjänar på skatter som inkommer när de som invandrat börjar kunna försörja sig) och 20-dubblar den…

Skulle vi hamna på de 12 miljarder han börjar på och att hälften (5 miljoner) av alla som bor här är med och betalar så landar vi på 2400:- per betalande (halva befolkningen) och år… Alltså kan de kritikerna stoppa upp sin kritik någonstans…

OECD menade att vi tjänar på att människor kommer hit och etablerar sina liv, inte så konstigt då det innebär att människor behöver köpa mat och saker – vilket är vad vår ekonomi baseras på (jag har kritiserat det rätt mycket så det får ni leta efter själva…).

Nu till det andra sidan av myntet. Vad kostar nu de svenskar som tagit del av det svenska skattesystemet från början.

Siffrorna är snitt för landet och källorna är SCB, SKL, Högskoleverket. Sammanställningen är från 2009 och länk till min källa hittar du här.

Grundskolan: 87 958:- per år

Gymnasiet: 100 249:- per år

Högskola (gäller inte alla): 69 029:- per år

Läkarstudent: Varierande siffror men runt 200 000:- per år

Det betyder egentligen ingenting och det är fler som gjort beräkningar (på fult friska barn utan behov av särskilt stöd), ex. Cornucopia som kommer fram till att en person som gått upp till högstadiet har kostat staten 2 503 200:- fram till nittonårsdagen…

Det gör att vi lägger ungefär: 5006 400 000 000/18 = 27 813 333 333 avrundat 28 miljarder per år för våra barn. I snitt… Och då ingår enbart barnomsorg och barnbidrag (beräknat på de 2 000 000 barn som finns i landet).

Det innebär att det tar ett par år innan ”svensken” har betalat tillbaks sin ”skuld”, ännu längre om den varit sjuk eller valt att studera på högskola/universitet.

Det finns också en beräkning där du kan se vad dina skattepengar används till, där går det snabbt att jämföra olika utgiftsposter. En snabb jämförelse (vid 25 000:- i lön) ger:

Migration, integration, jämställdhet 1500:- per år

Avgift till EU: 3000:- per år, Statsskuldsräntor: 1300:- per år, Lönebidrag och Samhall (ex. Fas 3): 1400:- per år

Och så vidare…

Jag har talat med en person som kom till Sverige för över 30 år sedan. Hen tyckte att det var riktigt dåligt att det inte talades om hur mycket hens generation har gett landet. Som högutbildad och talandes flytande engelska så flydde hen hit och började arbeta efter ett par månader. Tillsammans med många andra kunde de komma in i arbete snabbt och har utgjort en stor grundbult i vårt svenska välfärdssystem.

Så om det är kostnader som ska diskuteras så behöver en del jämförelser göras. Eller så kan vi bara inse att det är något annat som ligger bakom alla dessa röster om att vi måste ”stoppa den ansvarslösa massinvandringen”. En sak vi faktiskt behöver göra är att bättra på integrationen. Ja, det kostar mer. Initialt. Men om vi ska jämföra med vad vi lägger på de som föds in i vårt samhälle så är det en droppe i havet – och vi får igen väldigt mycket för den investeringen.

Kostnadsfrågan är svår att få bukt med och det beror på att det går att räkna på väldigt många olika sätt. Vi kan få fram hur mycket av våra skattepengar det är som läggs direkt på migration men inte hur mycket mer pengar som läggs på ökad infrastruktur eller ökade samhällskostnader. Vi kan se hur mycket pengar vi får in via skatter/moms etc. men inte vem det är som betalar in skatterna (är det första, andra, tredje, nittonde generationens invandrare…?). Vi kan inte se om företag skulle ha tappat kunder om invandringen inte fanns och vi kan inte veta om skatterna skulle ha kunnat sänkas om vi inte tog emot människor från andra länder. Det kanske är en vattendelare i landet men att ”stoppa/förbjuda/inskränka” brukar sällan vara en rimlig väg att gå. Att bjuda in/visa/inkludera kan vända nästan vilket fenomen som helst till näst intill odelat positiv. Vi behöver bjuda in men också våga ställa krav – krav som är rimliga (åtgärder som innebär att dra undan mattan för folk och sedan förvänta sig stordåd funkar dåligt) och som vi ger förutsättningarna att uppfylla.

Tidigare text om detta: Invandringens nettokostnader

Annonser

12 thoughts on “Debatten om invandringens pris

  • Hej Matz,

   Oj. Det låter lite med ca 30 miljoner… Med tanke på de 300 miljarder som florerar…

   Som jag skrev så är det ju ruggigt svårt att se ökade kostnader och vinster överlag eftersom vi inte vet om det är invandrade som antingen ”kostar mer” eller ”bidrar mer”. Det jag någonstans vill komma fram till är ju att det krävs en investering för att få ut något – därför är debatterna om initial kostnad relativt menlösa 🙂 (och ändå har jag flera inlägg om dem :)).

   Vänligen
   Andreas

 1. Hej Andreas

  Det skall vara miljarder och inte miljoner. Om du tittar på post ap 13 så räknar de med en kostnad på cirka 44 miljarder och exempelvis för år 2015, 4 746 000

  Totala utgifter för åren 2015-2019 är då cirka 193 miljarder

  Vänligen Matz

 2. Hej Andreas

  En som har tittat på det här med kostnader är ekonomen Tino Sanandaji och jag länkar till ett par artiklar från hans hemsida.

  http://www.tino.us/2014/08/magdalena-andersson-har-fel-som-kostnader-for-migration-i-budgeten/
  http://www.tino.us/2014/09/sorgebarnet-malmo/
  http://www.tino.us/2014/12/forskare-ger-mig-ratt-aven-den-har-gangen/

  Det finns andra om just denna fråga om man orkar plöja igenom arkivet. En annan orsak till att jag länkar till Tino är att han är invandrare enligt devisen endast svenskar kan vara rasister.

  Vänligen Matz

  • Hej Matz,

   Oj, det var länge sedan Tino (och Ekberg och Tullberg) var på min näthinna.

   Blåste igenom och kom ihåg att Tino menar att han menar ”nettokostnad”. Dock räknas människor som bott här nog länge till ”svenskar” efter ett tag och de blir då inte en del av ”vinsten”.

   Som jag tidigare skrev så är det svårt (om inte omöjligt) att göra en korrekt beräkning.

   Vi ska inte blunda för att kostnader uppstår, och att invandrade grupper ligger lägre i sysselsättning/försörjning.

   Där menar jag att vi behöver fokusera på integration så att vi får tillgång till kunskaper, arbetskraft och konsumtion.

   Jag försökte skriva en någotsånär konkret lösning men det är många faktorer som måste spela in: https://andreasmeijer.wordpress.com/min-tolkning-av-en-gron-ideologi/2-1-integrationsomstallningen/

   Jag tror verkligen inte att det enbart är svenskar som är rasister :). Har många i min närhet som inte är etniska svenskar men som delar åsikter om hur vissa folkgrupper är mindre värda…

   Klart att vi behöver ha koll på ”utgifter” men det finns väldigt mycket mer som skulle kunna göras för vår ekonomi – och som skulle få verkligt genomgående positiva förändringar att ske (se inlägget ”Invandring eller välfärd).

   Vänligen
   Andreas

 3. Hej Andreas

  Bara några tillägg: Schyffert räknade på en invandring av 40 000 förra året. Sanningen är ju att det var totalt 110 000 uppehållstillstånd 2014.

  Detta mässande om integration har hörts i 25 år och det går inte framåt. Nu är vi uppe i sådana volymer att det är fullständigt omöjligt att uppnå någon integration och dessutom vilka jobb ska man trolla fram. Ska man gå tillväga som nyliberalerna vill genom att skapa ett låglöneproletariat så de kan få sin skoputsare eller kanske den snygge poolkillen. Eller ska vi fortsätta som gjorts de senaste åren att staten betalar 80% av lönen. Var ska dessa människor bo för de vill ju inte bo i ödemarken utan söker sig till de redan befintliga utanförskapsområdena i landet.

  Och handen på hjärtat Andreas, om du flyr från krig hundratals mil härifrån hamnar du då i Sverige efter att ha betalat 70-100 tusen till smugglare och som av en händelse så har du inga idhandlingar med dig (90% saknar ID) eller hamnar du i flyktingläger i grannländerna. Jag har läst Merit Wagers blogg i flera år om denna asylcirkus som pågår och det är ingen munter läsning kan jag lova dig.

  Må gott

  Matz

  • Hallå igen,

   Ja… Det är alltid det där med definitioner. Kollade för ett tag sedan och godkända asylmottagningar var drygt 32000 förra året, sen är det UT, PUT etc.

   Jag tror att det handlar om att världen förändras. De som anser att assimilering är ett nödvändigt ont får svårt att se en lösning medan folk som jag anser att världen är en förändring plats ser andra lösningar.

   Det är alla som är här som utgör vår värld och jag anser att vi bör jobba på att få så många som möjligt att få det så bra som möjligt. Tänket ”vi/de” sätter käppar i hjulet. Vi måste komma överens om lagar och sedan se till att alla har förutsättningar att följa dessa.

   Jag skrev bland annat att det kanske inte är rimligt att nyanlända får bestämma var de hamnar etc. Någon form av mentorskap kan också vara rimligt…

   Men kostnaderna i faktiska pengar är sekundär. Speciellt när vi VET att 80-100 miljarder försvinner från välfärden, att ROT/RUT, skattesubventioner och ekonomiska fördelar för medel-, och överklassen kostar bra mycket mer. Initialt och i förlängningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s