Dyrt att förbjuda tiggeri

Det har ploppat upp diverse grupper och rörelser (där det till mångt och mycket är samma människor som rör sig) som går ut på att förbjuda en massa saker. Dessa saker kan vara:

– tiggeri

– invandring

– islam

– halalmat

och annat…

Min tanke är att det är känslor som svallar men att det kanske inte är helt genomtänkt. Jag vill ge exemplet genom detta med att tigga. Hur är det med tiggare idag och vad är det som skulle krävas för att då förbjuda detta?

Idag är det inte olagligt att tigga, vilket gör att en frivillig allmosa får ges till människor som av en eller annan anledning inte har rätt till socialförsäkringssystemet. Dessa människor får ta del av allmännyttan genom att sitta på våra trottoarer och har viss rätt till akutvård (i enlighet med internationella överenskommelser). I övrigt är det ingenting som skyddar dem rent lagligt. Detta innebär att de inte kostar samhället mer än att fattigdomen kommer närmare oss och vi numera ser fattiga runt oss i vår privilegierade värld.

Om vi skulle förbjuda tiggeriet (specifikt det som rör östeuropeiska immigranter) så behöver vi:

– lägga polisresurser för att se till att lagen upprätthålls

– betala återresor till hemländer för de som befinner sig här utan papper

– lägga resurser på inresekontroller och pappersexercis

Med andra ord skulle det kosta skattepengar, i mycket större utsträckning än idag, för att upprätthålla denna lag. De människor som stödjer detta lagförslag är inte bara ovilliga att låta fattiga människor be på sina bara knän för att få ihop pengar nog att överleva. De är till och med villiga att betala mer av sina skattepengar för att se till att dessa människor får det ännu svårare.

Även om känslorna finns där så är det inte så otroligt genomtänkt. Om jag inte kan få folk att känna med sina medmänniskor så kanske det är lättare att få dem att att förstå att detta uppviglande kostar mer än det smakar. Utan att lösa några problem… Konstigt tycker jag…

Det startades en motreaktion mot förslaget att förbjuda tiggeri, du hittar den på Facebook:

Fattigdom är inget brott – Motreaktion/Insamling

Jag valde att bidra med en summa…

nocrime

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s