Vad betyder det politiska ordet?

Det kan vara svårt att förstå vad politiker egentligen säger när de slänger sig med en massa ord. Ord är dock något som måste ha ett innehåll om de ska ha några verkan så det räcker inte med att uttrycka sig som en politiker för att verkligen vilja förbättra samhället. Jag ska nu gå igenom några av de vanligaste orden, av de vi finner i den politiska debatten. Det fetmarkerade ordet är länkat till en mer allmängiltig förklaring, som ex. Wikipedias.

Ansvar: Det finns många olika definitioner av ansvar men i politiken handlar det om att ta ansvar. Eller att någon ska ta ansvar för något, och det är väldigt viktigt att visa att ingen annan tar ansvar för någonting förutom det egna partiet. Men det är ingen som tar ansvar för något. Moderaterna menar att de tar ansvar för Sveriges finanser – men det berättar inte att de gör det på bekostnad av vårt socialförsäkringssystem och den offentliga sektorn. SD menar att de tar ansvar för ”invandringspolitiken” men de har blandat ihop begreppet med att förbjuda något. Det är inte samma sak. Mp säger att de tar ansvar för en hållbar framtid men svänger sig bara med begreppet ”Grön tillväxt” – vilket är en självmotsägelse i sig. V menar att de tar ansvar för välfärden men inte hur de ska få ihop det genom att förhärliga arbetslinjen i nästan samma utsträckning som Alliansen. Fp har tydligen tagit ansvar för skolan, känner att jag inte behöver säga mer… Vad C och KD tar ansvar för är det ingen som vet. Bönderna och landsbygden har ju ingen som för deras talan och statlig kristendom tillhör en verklighet som förpassades i takt med tvångssteriliseringar och homosexualitet som ett sjukdomstillstånd.

Arbete: Vad vi alla bör sträva att ha. Gärna så mycket att vi håller folk utanför den sk. ”arbetsmarknaden”. Desto mer arbete vi utför desto bättre ses vi i samhällets ögon. Detta är vad som ska skapa vårat samhälles trygghet. Den om inte arbetar hamnar i ”utanförskap”, vilket innebär att staten ser på dig som en svulst som kan piskas in i sysselsättning. Tanken att fördela arbetet lite mer jämt över befolkningen är ingen kioskvältare i dagens debatt.

Ekonomi: Ett begrepp som har gått från att behandla hur vi hushåller med befintliga resurser till förslag på hur vi vinstmaximerar alla verksamheter. Allt ska bedrivas i syfte att göra ekonomisk vinst, oavsett om det sker på bekostnad av allas våran hälsa.

Hållbar utveckling: Ett floskelbegrepp som gärna slängs runt även om det inte finns någon ambition att skapa hållbarhet inom något område. Egentligen går det ut på att vi ska hushålla med de resurser vi har för att de ska räcka även i framtiden. Vi har däremot kommit på att vi kan låna pengar av varandra (och skapa krediterna lite som vi vill) och så länge vi har pengar så spelar resten ingen roll…

Integration: Detta är något som det inte talas om i den politiska sfären. Det skulle kräva ett långsiktigt arbete, precis som det är att se till att de som föds här faktiskt blir förberedda på att förstå samhället och kunna verka i det. Vi lägger ett par miljoner per infödd individ men så fort människor utifrån får så mycket som en svensk ordbok och en praktikplats på ett bygge så stormar det i det politiska vattenglaset.

Invandring: Ett begrepp som behandlar hur många människor som flyttar in i Sverige eller som söker asyl. Siffrorna är väldigt viktiga, liksom den initiala kostnaden för denna invandring. Vissa partier menar att vi kan ta emot hur många som helst utan att det är ett problem. Andra partier menar att svaret på alla frågor är om vi skriver av detta från politiken och stoppar alla att komma in i landet.

Skatt: En hemsk företeelse som inte har någon samhällsnytta. Den bör tas bort så fort som möjligt. Enligt rådande politik är alla ansvariga att klara sig själva, så länge de har pengar i plånboken. Möjligtvis kan skatter användas för att bygga upp verksamheter som går att tjäna pengar på (se vinstuttag).

Sysselsättning: Tanken är att alla som gör något är sysselsatta. Det är inte lönen som definierar sysselsättningsgraden utan tvånget. En arbetssökande som blir tvingad till arbetsmarknadsåtgärder är ”sysselsatt” och det är något att skryta med. Begreppet används gärna synonymt med ”arbetande” även om det inte finns någon egentlig relation.

Tillväxt (ekonomisk): Även här finns många definitioner men det handlar inte om den tillväxt som vi får genom att så frön och sedan odla. Det är frågan om en tillväxt som inte har något slut och som växer procentuellt varje år. Det finns en del problem med detta men det är inget vi hör från från politiskt håll. Det enda vi vanliga ska bry oss om är hur vi säkrar tillväxten. Det bästa vi kan göra är att konsumera mer – då löser sig allt. Att vi har en begränsad mängd naturresurser och att vårt avfall håller på att skapa otroliga miljökatastrofer är inget som våra politiker lägger tonvikt vid. Så länge tillväxten håller i sig hela mandatperioden. Klaras detta inte av sig den sittande regeringen skapat en ”kris”.

Trygghet: Detta är något som vi skapar själva. Det innebär att vi inte är oroliga för vår samhällssituation. De flesta partier är överens om att vi enbart kan få trygghet genom att jobba. Så mycket som möjligt. För så lite pengar som möjligt. Företagen vi jobbar för måste nämligen gå med vinst (se nedan) för att öka tryggheten i samhället.

Utanförskap: Alla som inte har tjänat på den politik som förts de senaste 30 åren befinner sig i utanförskap. Alla som inte är etniska svenskar, som tjänar mindre än ca 20 000:- per månad, är arbetslösa, papperslösa, trygghetslösa, singlar, boende på landsbygden, bor i andrahand, är bostadslösa, ryggradslösa, omdömeslösa, rådlösa och brödlösa räknas också in i denna grupp. Vi ska få ur dessa ur gruppen genom att öka deras sysselsättningsgrad – det ser i alla fall fint ut på pappret då.

Vinst: Egentligen handlar det om att en verksamhet har pengar över efter verksamhetsåret. Dessa pengar kan investeras i verksamheten för att förbättra densamma. Dock har politiken börjat använda begreppet på ett annat sätt. Det är vad allt i samhället måste ”gå med”. Om det så handlar om att sälja elektronikkomponenter som att sälja mediciner eller utbilda barn. Så länge vinsten är med så spelar kvaliteten eller samhällsnyttan ingen roll. Ansvaret (se ovan) ligger i att skapa vinst – som sedan kan plockas ut som ex. aktieutdelning.

Vinstuttag (vinster i välfärden): Det är när våra skattepengar inte återinvesteras i verksamheten utan plockas ut av privata investerare, inte som lön (den är redan utplockad) utan bara plockar ut pengarna. Eftersom det numera är många privata aktörer som verkar i den offentliga sektorn så går det all välja om verksamhetens överskott skall gå till att förbättra verksamheten eller om den ska gå till alla som spekulerat i hur mycket pengar som går att krama ur våra sjuka, fattiga och gamla – samt hur mycket det går att tjäna på skolor som har få (men utarbetade) lärare och uråldriga läromedel. Vissa vill stoppa dessa vinstuttag men blir snabbt anklagade för att vilja stoppa vinster, vilket inte är samma sak. När dessa pengar väl plockats ut så finns inget ansvar (se ovan) för nästkommande år. Försvinner vinsten (vilket den gör när det bara är kortsiktiga investeringar som ger god och snabb avkastning) så är det idag legitimt att lägga ner verksamheten. Vilket enbart drabbar de anställa eller de som behöver ha hjälp av just denna del av den offentliga sektorn.

Vill du ha fler definitioner så skriv ner ordet i kommentarerna.

Annonser

2 thoughts on “Vad betyder det politiska ordet?

  1. Där var du elak… C vet vi väl alla tar sitt ansvar, dessutom för tre saker, Bönderna i stan (måste vara alla som har 3 hönor och ingen tupp i sin lgh). Egen företagarna (som cyklar runt till varann och städar). Och sist men inte minst fälla en tår och bli så ”berörda” av SDs prat om att hjälpa till där det behövs..
    -Blev C politiken klarare??

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s