Vad gör de romska tiggarna här?

Då min iPad inte vill funka med wordpress så skriver jag ut länkadresserna istället för att göra länkar, ha överseende med detta…

Jag satt i samtal med min fru häromdagen och vi funderade kring romer och deras situation i världen och i Sverige. Hon läste precis boken ”Jag heter inte Miriam” av Maj-Gull Axelsson, vilket ger upphov till en del funderingar. När det gäller information om förföljelse/kränkningar av romer så finns en uppsjö på nätet men vi var mest intresserade av att ta reda på vad romerna själva vill i framtiden, om romer över huvudtaget är en homogen grupp och och det finns något långsiktigt mål? Sedan undrade vi kring integration i väst (typ Sverige) och om det var ointresse från de utsatta romerna som gjorde att de inte integrerades eller om det var något annat.

Jag började med att leta efter romska föreningar för att få en bild av framtid och mål. Det verkar finnas en hel del föreningar (http://arkiv.minoritet.se/romadelegationen/www.romadelegationen.se/extra/pod/index88b8.html) som ser till romska intressen, främst kultur och sociala frågor. Det finns dock flera olika romska grupper, även i Sverige (http://sv.m.wikipedia.org/wiki/Romer_i_Sverige) vilket gör att ett homogent mål kan vara svårt att föra talan eller sammanfatta alla romska gruppers vilja under en gemensam flagg – så har jag förstått det hela i alla fall.

Det vi undrade var främst varför det är så många romer som kommer till Sverige (och övriga väst) och tigger? Vad är målet för de som är här? Skulle det hjälpa med långsiktiga lösningar och integrationssatsningar.

De som kommer verkar främst komma från Rumänien, jag såg som högst siffran 90 % när det gäller ursprung på romer som tigger men det kan vara en svårkontrollerad siffra… Vi kan hålls oss vid: flertalet har ursprung i Rumänien. Anledningen till detta verkar vara att romerna i Rumänien inte tillåts vara en del av samhället. De segregeras och förflyttas till ghetton där utbildning, sanitära förnödenheter och värdigt boende inte finns. I Östeuropa beräknas antalet romer vara ca 10-12 miljoner men det är i Rumänien de har det som värst, utan utbildning/läskunnighet och helt utanför samhället. Ifrån dessa platser tar sig romer till väst för att tigga/jobba/stjäla/prostituera sig så att familjen eller personen får det bättre än i hemlandet. I och med den ökade rörligheten inom EU så har fler kunnat ta sig till väst (och Sverige) för att kunna skrapa ihop pengar för överlevnad, så mycket att det gör stor skillnad i hemlandet (http://www.arbetarbladet.se/gastrikland/gavle/tiggeri-i-sverige-foder-romsk-by-i-rumanien).

Efter Ceausescus fall 1989 så har situationen förvärrats avsevärt för romerna i Rumänien, då fanns det arbete att utföra men dessa har rationaliserats bort och större delen av romerna är arbetslösa (och utan utbildning). De får finna sig i sin situation eller åka iväg för att skrapa ihop pengar (http://www.dn.se/sthlm/livsvalen-tiggeri-eller-prostitution/) för att överleva.

De som är här verkar främst vilja leva som en del av samhället, hemma i Rumänien, men får inte – därför att de är romer, ta del av det Rumänska samhället. Från Rumänien åker människor för att göra längre eller kortare insatser och skrapa ihop lite pengar så att de kan försörja sig eller familjen.

I detta har många fattiga blivit utnyttjade, av andra fattiga, och det är ett riskabelt projekt att ta sig hit (och hem) (http://www.dn.se/sthlm/aklagaren-om-petrina-det-ar-inte-manniskohandel/), tigga och få de pengar som faktiskt tiggs ihop.

Vad blir då kontentan av detta?

Romernas situation är överjävlig i hela världen (det var långt bättre att vara jude än rom under andra världskriget) och det är väldigt få instanser som ser till romernas globala situation. Rumänien bär sitt ansvar i frågan men delar nu det med hela EU. Vi måste alltså ta tag i frågan på politisk nivå, som att se till att de öronmärkta pengar (32 miljarder från EU) som finns för att förbättra romernas situation faktiskt kommer till användning (https://andreasmeijer.wordpress.com/2014/05/25/ekonomi-kring-eus-romer/). Tills dess kan vi självfallet hjälp de som är här. Pengar kan ju vara svårt att ge, av etiska skäl för vissa, men kläder, mat etc. kan vara ett steg på vägen. Jag väljer att ge pengar då och då även fast jag vet att det inte är en långsiktig lösning och att jag hjälper väldigt få med den slanten. Sedan skriver jag texter som denna för att uppmärksamma andra på vad det är som sker och varför det ser ut som det gör. Att ”förbjuda tiggeri” eller på annat sätt försöka få bort problemet med att de fattigaste och mest utsatta i Europa gör vad de kan för att överleva är helt absurt om du frågar mig. Hellre ett arbete där vi värnar om de mänskliga rättigheterna och då inkluderar romer (https://andreasmeijer.wordpress.com/2014/03/13/att-flytta-runt-rumanska-romer/). Det är det enda sättet att ”få bukt” med tiggeriet på gatorna… Vilket mest är ett problem för oss – vi som ser dem… De är lika fattiga även när vi inte ser dem…

Tidigare inlägg om romer (https://andreasmeijer.wordpress.com/2014/07/21/organiserat-tiggeri/)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s