Helena Riviére och försörjningen

Den 28:e februari fick vi det tveksamma nöjet att läsa en debattartikel av Helena Riviére. Riviére är en av de före detta moderatpolitiker som utformat socialförsäkringarna genom sitt arbete i socialförsäkringsutskottet och riksdagsledamot för (M). Den text hon skrev speglar en del av det tänk som Moderaterna propagerar för och du kan ta del av texten genom att klicka här. Nu riktar hon kritik mot Mp men det är ett slag mot alla som inte går med på devisen: ”sköt dig själv och skit i andra”. Jag kände mig helt enkelt tvungen att svara henne. Texten är inskickad till SvD men jag har inte hört ett pip och chansen att få den publicerad där ligger väl mellan ”låg” och ”obefintlig”. Tur att jag har en blogg då…

Mitt svar:

Det finns många som uttrycker sig kring medborgarlön/basinkomst och diskussionerna börjar väga över till det positiva för reformen. Vad som förvånar är att en person som Helena Riviére får plats att skriva om (eller ner) socialförsäkringar i en av de största morgontidningarna.

Nu riktar sig Riviére mot Mp, som inte har medborgarlön/basinkomst på agendan, men ger i samma andetag en känga åt alla som arbetar för att införa basinkomst på nationell nivå.  Problemet enligt Riviére verkar vara att människor skall kunna få trygghet utan att ha gett tillbaks en motprestation i form av arbete. Något som går i linje med nuvarande regeringspolitik men som för den delen inte är synonym med ett fungerande (eller humant) samhällssystem. Inom basinkomströrelsen är det just en ovillkorad basinkomst som är nyckeln till en öppnare arbetsmarknad och ett jämnare samhälle, men det kanske är tanken på ett jämnare samhälle som ogillas av Riviére? Det sticker i ögonen när en högerpolitiker får chansen att lufta värderingarna att vi inte skall erbjuda en grundläggande trygghet till våra medborgare.

Just medborgarfrågan är något som Riviére också tar upp. En ”pull-effekt” som skulle locka människor från hela världen för att ta sig till Sverige för att få grundtrygghet från dag 1. Förslaget som kallas medborgarlön brukar regleras till landets medborgare (vilket då är kravet). Det finns många förslag på utformning av grundtrygghet, basinkomst är en av dem – vilken i sin tur rymmer en stor mängd varierade utformningar.

En av utformningarna, vilket vi i Gröna partiet stödjer, är basinkomst i kombination med en skatteväxling. Det går ut på att vi minskar skattetrycket på arbete och ökar skattetrycket på konsumtion – du kan helt enkelt välja hur du betalar skatt beroende på vad och hur mycket du konsumerar. Samhället får med andra ord tillbaks pengar via skattsedeln och det bekostas inte av dem som arbetar, detta kan låta skrämmande och utopiskt för alla som tror att arbetslinjen är det enda sättet att klara av vår ekonomi. Högern reflekterar sällan över ökad effektivisering, vinstmaximering (personal kostar pengar) eller begränsade naturresurser – faktorer som bör finnas med även i den moderata ekonomiska beräkningen.

I dagsläget ges bidrag till nyanlända och de kan även få socialbidrag. Helene Riviére kanske inte har haft så omfattande kontakt med papperslösa men det är sällan de står som hyrestagare för en bostad utan de lever ofta på det de får av människor som hjälper dem. Den som inte är registrerad kan svårligen få medborgarlön/basinkomst/grundinkomst vilket gör detta ”motargument” helt befängt.

När det gäller Riviéres kritik mot Mp:s budget så får de svara på den frågan. De flesta som diskuterar basinkomst gör det utifrån ett helt förändrat system och helt förändrade förutsättningar. Det är dock modigt av Riviére att stå upp för nuvarande välfärdssystem samtidigt som kopplingen till Moderaterna görs – riktigt modigt då det är valår. Vi har ju sett hur välfärdsstaten och välfärdssystemet ser ut efter snart 8 år av borgerligt styre. Utgår vi från ”Bidragskulturen” (Riviére 1998) eller ”Det sovande folket” (Reinfeldt 1993) så förstår vi varför. Utgår vi från samhällets behov och konsekvenserna av dagens fördelningspolitik så kan vi fråga oss hur länge privata investerare ska få stoppa våra skattepengar i sina knökfulla fickor?

Andreas Meijer, en av talespersonerna för Gröna partiet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s