Att påverka åt rätt håll

När jag var ute och promenerade i stan så kom jag på mig själv med att jag var ganska selektiv med hur jag delar ut pengar till hemlösa och tiggare. Det var en sida jag inte gillade med mig själv, varför ska jag göra ett strikt urval? Finns det en hierarki eller är det mina förutfattade meningar (fördomar) som gör att jag väljer att inte ge en krona till en nedgången person som ser ut att ta droger, medan jag gav en hög mynt till en relativt proper person (15 minuter senare).

Denna tanke fortsatte till en fråga till ett företag på Facebook. Jag valde att skriva ett meddelande på Pressbyråns Facebooksida:

Hej,

En tanke. Jag vet att ni är franchiseföretag men går det inte att ordna presentkort som gäller alla PB? Det finns många hemlösa i Stockholm, där jag bor, och jag är inte så sugen på att ge pengar. Dock skulle jag kunna köpa presentkort på typ kaffe/macka och dela ut. Då kan personen själv välja när den vill plocka ut detta och kan faktiskt köpa sitt kaffe precis som alla andra (lite värdighet). Bra för de stackare som inte har någonstans att bo under den kalla vintern. Mycket annat behövs men det skulle kunna vara PB:s bidrag till ett bättre samhälle (som kan öka förtjänsten på samma gång).

Vänligen
Andreas” – länk

Här bör flera företag infogas i detta, alla som är ganska stora och finns på flera platser är rimliga. Pressbyrån råkade vara det jag gick förbi just då, vilket gjorde att jag tänkte att jag skulle gå in och fråga om de hade presentkort till sina egna butiker, vilket de inte har. Det kan vara ett sätt att hjälpa till, för de som inte vill ge pengar direkt i handen till folk som tigger/behöver mat husrum etc. Självfallet går det att ge till organisationer, kyrkor eller andra frivilliga för att stödja deras arbete i samhället.

I detta kommer också en del problem. Det första är självfallet att vi inte bör tolerera ett samhälle som låter människor svälta. På gatan och i vårt rika land. Att lösa detta är en politisk fråga om resurser och fördelning. Att diskutera den frågan kan, och bör, göras. Dock hjälper den debatten inte så mycket för de som behöver hjälp och stöd nu. Idag. Här.

I tråden jag länkade till (efter citatet – gå gärna in och klicka ”gilla” om ni vill skicka ett meddelande till PB) kom några andra frågor upp. En del handlar om Sveriges roll i världen och att vi inte kan ta hand om ”världens hemlösa”, att pengar också behövs eller att det går att skänka rikskuponger etc. istället för pengar.

Dessa saker stämmer också (diskussionen om att ta hand om världens hemlösa är en annan fråga, som också ligger under fördelningspolitik och hur global rättvisa kan se ut). Dock insåg jag att det finns ett stort problem när det gäller att ta initiativ. Det finns alltid människor som fokuserar på det negativa. Jag säger inte att det negativa inte skall tas upp, självfallet ska vi ta tag i att hemlösa behöver hjälp på bredare front, att alternativ hjälp finns eller att vi behöver arbeta för en mer rättvis global fördelningspolitik. Dock finns en tid och plats för allt…

Min tanke kring detta är att vi kan arbeta genom de frågor vi brinner för och uppmärksamma problem på vägen. Dock kan vi inte vara problemfokuserade utan lösningsfokuserade. Den lilla förändring som jag ville på PB att genomföra gör att vi (folket) tänker lite mer på de behövande. Vi ser också att vi kan göra något nu (inte genom att rösta var fjärde år, eller att lägga 12:- i Frälsis grytor en gång per år etc.). Vi kan också visa att vi stödjer handlingar som går mot en mer solidarisk värld. Det finns en mängd problem med att stödja stora företag, de är dock stora för att de har stora marknadsandelar. De som har stora marknadsandelar kan faktiskt påverka marknaden och gå i bräschen för en mer hållbar och god framtid.

Det går att kritisera PB, Reitan, franchise, arbetsförhållanden, marknadsandelar, produktion, transporter, etik etc. när det gäller detta och andra företag. Det är saker också skall tas upp. Men om vi inte visar hur vi vill att företag skall agera, utan väljer att inte engagera oss och ge företagen det bäst fungerande incitamentet för förändring: ekonomisk vinst, så kommer vi heller inte att se någon förändring. Detta är  ett sätt för PB att skapa en lite bättre värld. De kommer dock inte göra det om de gör förlust. Vi kan önska och drömma hur mycket vi vill men vi kommer inte att få särskilt många företag som går med på att göra förlust ev etiska skäl. Vi måste visa att vi vill ha goda företag, detta gör vi genom att komma med förslag på lösningar och sedan konsumera enligt detta när företagen visar att de är villiga att förändras. För drygt ett år sedan skrev jag om medveten konsumtion, vilket hänger ihop med detta.

Den som vill läsa mer i ämnet kan klicka nedan:

Traditionell miljöpolitik eller ekologisk modernisering

Allt är bra – fortsätt shoppa

Framtidens masskonsumtion

Annonser

3 thoughts on “Att påverka åt rätt håll

 1. Hej Andreas,

  Jag har också funderat i banor som dina. Men är det inte i grunden nedvärderande att jag skall bestämma vilka behov hos tiggaren som skall bli tillfredsställda (typ macka på PB). Signalen man sänder ut är ju att man utgår från att personen ifråga inte har förmågan att själv avgöra vad pengarna skall gå till.

  Fast jag håller helt med dig om att man ofta förundras över sitt eget inre resonemang vad gäller urval vilka tiggare man ger till och inte. I många fall är kanske en ännu värdefullare gåva att prata med personen i fråga och visa lite mänsklig värme. Tyvärr har jag bara gjort det en gång, men det slutade med att jag gav hen en ganska ansenlig summa pengar för att jag blev berörd av hens livsöde. Kanske var det en påhittad historia, men isåfall var hen väldigt duktig på historier. Nu blev jag inspirerad att göra det på nytt, hoppas jag kommer till skott.

  • Hej Twilfy,

   Det finns en aspekt jag inte heller berört men som är övervägande när det gäller mitt beslut. Organiserat tiggeri (ligor, slavar etc.).

   Skulle det vara så att det är vad som ligger bakom så skulle jag inte stödja detta genom att fe något till personen framför mig. Denne behöver förmodligen hjälp men pengar kan inverka negativt. Mat/fika/kläder/kaffe etc. kan tillkomma den jag har framför mig, direkt. Värdet finns inte i en summa utan i medmänskligheten.

   Så ser jag på det i alla fall.

   Långt bättre än att tigga bort…

   Vänligen
   Andreas

 2. Det är klart att man har ett dåligt samvete, när man passera personer som sträcker efter en slant
  När vi får problem, med vår ekonomi, då uppsöker vi socialtjänsten.
  Vi har inte den inställningen, att vi går ut och sätter oss på gatan och tigger.
  Ska man ge något till de här människor, då är det mat. inte pengar.

  Nästa gång du passera en tiggare, ta reda på vilket land personen kommer ifrån, sedan kontakta du ambassaden. Där ta du reda varför de kommer hit och tigger samt vilket ansvar de har för sina medborgare. Och påtala att de ska hjälpa sina medborgare

  Där har de mediala en stor makt att kunna påverka. De vill inte ha någon negativ publicitet, om sitt land.

  Pengar ska ges till olika hjälporganisationer, de är vi svenskar duktiga på.

  I dag skänker två av tre svenskar pengar till hjälporganisationer. Varje familj skänker i genomsnitt cirka 1 500 kronor per år. cirka 4 miljarder kronor/år.
  Svenska företagen är snåla, de ge cirka 3% medan privatpersoner ge de resterande.
  .
  Hushållssällskapet i Halland, har en sida om hur svenska hushåll kasta bort 2,3 miljoner ton mat varje år.

  hs-n.hush.se/dotnet/GetAttachment.aspx?siteid=82&id=3382‎
  2.3 miljoner ton. Så mycket mat kastar svenska hushåll i soporna varje år. Om denna mat istället konsumerades, skulle miljöpåverkan från hela livsmedelskedjan minska.
  Konsumentföreningen i Stockholm, visar att svenska hushåll kastar bort 2.3 miljoner ton mat varje år. När oätliga sopor som ben och skal räknas bort, återstår 40 procent vilket motsvarar 900 000 ton mat av god kvalitet.
  Som utsläppen från 700 000 bilar Produktion av livsmedel står för nästan 25 procent av den totala klimatpåverkan. Att producera den mat vi kastar bidrar med 1.9 miljoner ton koldioxid per år till atmosfären, lika mycket som utsläppen från 700 000 bilar. Dessa utsläpp påverkar både miljö och hushållens ekonomi. Ett stort resursslöseri – helt i onödan.
  Vad är det för mat vi kastar? Kastar du mjölk som just passerat bäst före-datum och morötter som blivit mjuka? Varje svensk kastar 100 kilo fullt ätlig mat i soporna varje år. Eller hela 27 procent av den mat vi bär hem, varav 18 procent går att äta visar en annan rapport.
  Vi kastar främst: • Mat med utgången bäst före-märkning. • Överbliven mat för att vi lagar för mycket. • Frukt och grönsaker, främst potatis. • Pasta och ris, mjölk, fil och yoghurt.
  Lukta och smaka Frågan är om vi inte är lite väl styrda av bäst före-märkningen. Maten håller ofta mycket längre än vad som anges, och maten kan vara utmärkt även då datumet gått ut. Vi måste lita till våra sinnen och lukta och smaka på maten. Ägg håller i regel två månader i kylen men märks endast med tre veckors hållbarhet. Många barn och ungdomar häller ut mjölken och vill inte äta flingor samma dag som bäst före-datum går ut. Singelhushåll slänger mest mat per person, hushåll med många personer slänger minst per person. Mest slänger personer mellan 55-64 år, de som är äldre än så har upplevt brist på mat och kastar inte något i onödan.

  Hur ska vi som nation, agera. När människor från andra länder, kommer hit och tigger.
  Vi ska bygga upp en hjälporganisation, som staten ska ansvara över. Pengar ska samlas in från privatpersoner och svenska företag.

  Där ska man ta vara på mat från hemmen ,restauranger, i storhushåll, på skolor, inom vården och i livsmedelsbutiker. Tillagar maträtter som går till de behövande och människor med små ekonomiska möjligheter.
  I år säljes omkring 300 nya kokböcker samt att vi har TV-program, där privatpersoner får uttrycka sin glädje, att utöva sina matkonster. Så de finns personer som har förmågan att hjälpa till, att få en god mathållning.
  Sedan ska det finnas en möjlighet, att hjälpa till mot en ersättning. De personer , som berörs. Det är bättre att de bli aktiva , än att sitta ute på gatorna och tigger.
  Varför ska vi göra så här? Vi har idag omkring 3000- 4000 personer som kommer från andra länder, för att skapa en bättre tillvaro, som hamnar ute på gatan. Inom en period av 5- 10 år har vi ökning med cirka 40 000 personer.
  Vi ska tar vara på maten som kastas , det gör att vi förbättra vår miljö.

  Vi lever i en tidevarv, med mörka moln i horisonten. En bostadsbubblan som kan spricka, när som helst och skapar oro och osäkerhet, hur vi ska kunna klara, den krisen. I början av 1990 talet, när bostadsbubblan ,sprack. Då hade vi en del vassa verktyg i verktygslådan, att förhindra en härdsmälta. Nu ser det mycket mörkare ut, Vi har ett vass verktyg att tillämpa, att sänka styrräntan(riksbanken) mot noll och hoppas att det vänder. Med andra ord ,vi är mycket sårbara nu.

  Konjunkturläget är dåligt och det spås ingen tvär vändning inom den närmaste tiden. Det är hushållen som håller uppe den inhemska efterfrågan och det förutspås bli underskott i den offentliga sektor ett par år framåt. Även Riksbanken gör en bedömning av en kommande svag tillväxt i ekonomin. Sverige har stått sig relativt bra i krisen hittills men samtidigt hänger vår ekonomi på en skör tråd. Vi är ett litet exportberoende land och en fortsatt fördjupning av eurokrisen och en nedgång i Tyskland kommer slå hårt mot Sverige. Vår export uppgår till 50 procent av vår BNP. Vi exporterar framförallt till Europa och Tyskland.

  Många av svenskarna saknar en fullgod skyddsnät att landa mjukt i.(som har försämras genom åren)
  De innebär att många kommer att besöka matköer, där man kan få ett gratis mål, för dagen.
  Då finns den här hjälporganisation, som är i drift och fungera.

  Jag runda av med episod.
  Jag har en episod i början på 90 talet. En arla sommarlördag satt jag ute vid en gatukök och inmundiga en nyköpt grillad korv med bröd samt en oläst morgontidning.
  Vid min sida fanns en papperskorg, på en metallstolpe. Under de 10 minuter, jag satt och av smakade min grillade korv samt ögna genom min morgontidning , besökte tre medelålders personer(propert klädda) och letade efter flaskor och burkar, för att panta.
  Då tänkte jag i min goda ro, det här är början på ett samhällsklimat ,där människor söker sin försörjning, för att kunna förbättra sin svaga ekonomi. Vad ser vi idag i Sverige ,människor som sitter på gator och tigger.
  Vad ska det sluta?

  Lennart.W

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s