När bostadsbubblan spricker

Jag vet inte om vi fortfarande kan tala om ”om” utan vi bör kanske mer tala om ”när”. Att bostadspriserna och lånekarusellen är ett problem kan nog de flesta skriva under på. Att jag vill införa ett ekonomiskt system som innefattar Basinkomst kan de som läst denna blogg några gånger inse. Däremot finns ett glapp mellan ett reellt införande av basinkomst och den haussade bostadsmarknad (vill inte skriva bostadspolitik då vi inte har en politik inom detta – marknaden har fått löpa amok rätt länge nu).

Hur ska vi kunna klara oss på basinkomst om vi hamnar i skuldfällor som får bostadskraschen på 90-talet att verka som ett tillplattat farthinder? Vi är belånade upp över öronen, dock till oss själva. Jag ska komma med ett förslag i all sin enkelhet. Ett förslag som verkar galet nu när det är standard att tjäna ett par hundratusen varje gång en flytt genomförs (inga konstigheter…). Jag är dock av uppfattningen att detta inte kan hålla för evigt. Det räcker med att marknaden stagnerar, sen finns bara en väg och det är fritt fall.

För att vi inte ska få en skuldsatt befolkning, likt mångas öde på 90-talet, men med lån som inte ens kan betalas genom livstid hos Kronofogden så krävs en annan lösning. En lösning som helt enkelt går ut på att du inte får ut marknadsvärdet för ditt hus. Som går ut på att staten tar över ditt lån under amorteringstiden och plockar bort räntan. Lånen skall återbetalas över tid men staten äger och bostaden blir ett hyreskontrakt. Låt mig förklara:

Vi leker med tanken på att en bostad har belånats till 2 000 000 kronor. En rimlig summa enligt många. Det enda som upprätthåller detta är att låntagaren ska kunna betala räntan på lånet, det andra är inte så viktigt. Premissen för lånet är räntan, så länge värdet upprätthålls av en marknad. Ponera nu att marknaden inte alls värderar bostaden till 2 000 000 kronor utan kanske 1 500 000 kronor. Ingen större skillnad tänker du? Förutom att den som nu skulle vilja flytta får en skuld på 500 000 kronor. Det är inte småpotatis.

Det kommer innebära att folk inte har råd att flytta. Om det inte är så att ränta går upp. Då har de inte råd att bo kvar. Men har inte råd att sälja, men kan ju inte bo kvar… Ja, ni fattar.

När tiden är mogen så kan vi genomföra en reform. En reform som går ut på att ägaren/ägarna till bostaden skriver över sitt lån på staten. Lånet är bara en kredit som (oftast) har skapats av en bank, där den enda grunden är att banken har en liten del av den utlånade summan (ca 10 %). För varje 1000-lapp som banken får in i ränta så kan de alltså låna ut ca 10 000 (i krediter) och få in mer i ränta. Staten (det vi säga vi väljare) kör över de privata bankerna och deklarerar att deras glansdagar är över (de går rätt bra i denna lånekarusell). Staten tar över lånen och skriver av en del, medan en del skall återbetalas. Jag vet inte om detta är möjligt utan skulle till och med kunna tänka mig att vi kvittar ut skulder så långt det går och minimerar de befintliga krediterna (här kan ju någon som är mer kunnig dra i nödbromsen för mitt resonemang).

Om vi nu kommer till ett stadium där de som skulle ha försatts i svår ekonomisk skuld för resten av sitt liv istället kan fortsätta bo där de bor och betalar hyra + räntefri återbetalning till staten så kommer bostadsbubblan inte att bli värre än att bankerna förlorar ett par miljarder (snyft) och att möjligheten att göra ”bostadsklipp” försvinner (vilket redan har hänt vid det här laget).

Alla bostäder måste hållas efter, ett ansvar som ligger på staten (som hyresvärd) men som kan utformas av de boende. En viss summa subventioneras som rent underhåll och tillägg för bekvämt boende får den boende stå för (dock ska en trevlig boendemiljö säkerställas). Att byta ut fullt fungerande kök av ”estetiska skäl” etc. är inget som ingår i underhållet. Vid flytt fungerar det som vid flytt mellan hyresrätter i dag. Ingen vinst men ingen förlust. Våra bostäder blir just det BOstäder och inte potentiella kassakor.

Då jag inte är ekonom så har jag med största sannolikhet missat något vitalt, vilket ni gärna får upplysa mig om. Denna text kommer förmodligen att förändras efterhand.

One thought on “När bostadsbubblan spricker

  1. Hej!

    Jag läste ditt inlägg angående bostadsbubblan (intressant) och kom till delen där staten skulle betala av lånen och göra alla till hyresgäster med skulder till staten. Problemet med det är att alla pengar som skapas av banker är en skuld med ränta och eftersom banker skapar mer skuld än vad det finns valuta betyder en skuldsanering av riket en deflationär kollaps av det monetära systemet då bolånen står för majoriteten av BNPn. Så skuldsanering är inte ett alternativ dessvärre. Titta istället historiskt hur vårt monetära system såg ut innan 1971 och titta på vad det står på gamla sedlar från 40-talet och bakåt så får du en hint om vad man kan göra för att skapa restriktion i bankvärlden. Ta bort evig tillväxt och satsa på en ekonomi som andas istället.

    Intressant läsning! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s