Ekonomin kring basinkomst

Basinkomst, eller medborgarlön (eller till och med negativ inkomstskatt). Jag har berört ämnet vid flera tillfällen:

Debattartikel i Fria

Tillväxt och medborgarlön – valfrågor 2014?

Medborgarlön – vad är det?

En våg av entusiasm kring Basinkomst sveper genom Europa och vi behöver få in 1 miljon underskrifter för att basinkomst ska komma med på agendan inom EU. Sverige är långt ifrån ett föregångsland, kanske eftersom vi är vana vid en ”fungerande” (*hostar märkbart*) välfärd och tar den för given. Den börjar krackelera och vi måste också delta i ett globalt arbete för en tryggare ekonomisk värld.

Skriv under medborgarinitiativet här.

I mina länka ovan får du ta del av vad basinkomst är (”Medborgarlön – vad är det?”) och vilka fördelar detta kan ge (”Debattartikel i Fria”). Innan jag går in på lite beräkningar (vilket jag egentligen är emot) så ska jag länka till en liten film om basinkomst:

Nå. Jag skrev att jag var emot beräkningar om BI, vilket jag är av en enda anledning. Det går inte att spå framtiden. Vi måste vara öppna för olika förslag och forma basinkomsten efter den verklighet vi har runt om oss. Sätter vi upp en budget redan nu och menar att vi måste hålla oss till den så riskerar vi att hamna snett gällande nivåer och att fastna i ovidkommande diskussioner om basinkomstens nivåer, istället för att diskutera dess möjligheter. Med det sagt (jag kopierar in en text jag skrev i halt andra syften än att ligga på min blogg):

Vi måste få fram ett seriöst samtal om basinkomst, dess utformning och verkan i samhället. Jag har dock märkt att det är svårt att diskutera utan att ha någon som helst grund för hur ekonomin kring basinkomst kan se ut. Därför gör jag en schablonberäkning som är mycket öppen för utveckling och förändring.

Basinkomsten skall täcka mat, boende och möjligtvis lite kläder. Det är grunden för alla i samhället och skall vara en självklarhet. För att detta skall fungera så krävs en skattefinansierad och fungerande välfärd, samt gratis kollektivtrafik (se transport). En föreslagen summa är 8000:- per månad för en vuxen, 1000:- per månad för ett barn och 12 000:- per månad för en pensionär. Enligt SCB bor ca 5,8 miljoner vuxna (18-64 år) i Sverige, 1,9 miljoner barn (0-17 år) och 1,8 miljoner pensionärer (65- år).

För varje vuxen individ innebär basinkomsten en kostnad på 96 000:- per år (8000 x 12).

Det ger den totala kostnaden (för 5,8 miljoner vuxna): 556,8 miljarder kronor.

För varje barn innebär basinkomsten en kostnad på 12 000:- per år (1000 x 12).

Det ger den totala kostnaden (för 1,9 miljoner barn): 22,8 miljarder kronor.

För varje pensionär innebär basinkomsten en kostnad på 144 000:- (12 000 x 12).

Det ger den totala kostnaden (för 1,8 miljoner pensionärer): 259,2 miljarder kronor.

Den sammanlagda kostnaden för basinkomst, enligt denna beräkning, blir då: 838,8 miljarder kronor. En mycket stor summa pengar.

Var ska dessa pengar komma ifrån? Vi kan se på de faktiska kostnader vi har idag.

Studiestödet ligger på 22 miljarder. De kan tas bort.

Vi köper också tjänster från privata företag för en summa på ca 800 miljarder per år (inkluderat välfärden). Svinnet inom detta (det som inte återinvesteras i verksamheten) är ca 10-15 %, Vilket ger oss ytterligare 100 miljarder, vid ett förbud för vinstuttag för skattefinansierad verksamhet.

Vi betalar idag sociala avgifter på vår inkomst (2010 var den 1788 miljarder). Det ger ca 536 miljarder årligen som kan plockas in i basinkomsten, eftersom denna kommer att täcka det sociala skyddet.

Totalt kan 636 miljarder överföras direkt till BI.

Detta skulle räcka långt. Lägg också till en breddad skattebas där konsumtionsvaror beskattas hårdare och där höginkomsttagare betalar en högre inkomstskatt på belopp över en viss summa (med start vid medianlönen). En marginalskatt kan också läggas på, för inkomster som överstiger 60 000 kronor (720 000/år). Även ROT/RUT kan tas bort, samt jobbskatteavdrag och skattereduktion på lån.

Det vi måste ha pengar till är en statligt finansierad välfärd, som styrs av det faktiska behovet – inte av potentiell vinstmarginal. Därav måste vi ta in mer skatter än vad om ryms inom basinkomstsystemet.

Självfallet är basinkomst en del av Gröna partiets ekonomiska politik.

Annonser

7 thoughts on “Ekonomin kring basinkomst

  • Hej Maria,

   Nej det är inte min tanke. Tanken är en ersättning av nuvarande system.

   Det är mao en sänkning med 50:- per månad (samt borttag av flerbarnstillägget).

   Dock försvinner måste alla kostnader inom välfärd och kollektivtrafik försvinna (inkl. förskoleavgift som ligger på ca 800-1100 per månad).

   Vänligen
   Andreas

 1. Ping: Fredrik Lindström kritiserar marknadsekonomin | Världen, politiken och miljön

 2. Ping: Världen, politiken och miljön

 3. Ping: Det går inte att ”skapa” jobb! | Världen, politiken och miljön

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s