Framtidens masskonsumtion?

Som de flesta räknat ut vid det här laget så ställer jag mig frågande till om vi kan fortsätta med den masskonsumtion vi har? Det är väl någon som bör tas med i den politiska debatten, men som verkar lysa med sin frånvaro.

Det finns dock hopp för både konsumenter, företag och miljö. Ett hopp som gör att företag kan tjäna pengar, vi kan byta varor relativt fritt (kanske inte lika ofta) och uttaget av naturresurser kan begränsas. Jag talar om en god masskonsumtion.

Hur skulle detta gå till?

Det finns en konspirationsteori som går ut på att produkter är tillverkade för att hålla en viss tid. Det är inte helt orimligt eftersom den som tillverkar saker som håller för evigt inte kommer att kunna sälja så många, när alla köpt det de ska ha så behövs ingen ytterligare tillverkning, alltså ser producenten till att sakerna går sönder efter ett tag. Detta gör att vi hela tiden måste köpa nya saker för att producenterna ska kunna överleva/göra vinst.

Om vi inför ett helt annat system, som går ut på att vi hyr våra produkter (i alla fall saker som elektronik och annat som förväntas hålla länge) så skulle vi skapa incitament för hållbara produkter. Det skulle kunna gå till såhär (vi tar mobiltelefoner som exempel):

1. Vi hyr en mobiltelefon för en viss månadskostnad, säg 200:- per månad. Det blir 2400: per år. Tillverkaren tjänar in tillverkningskostnaden ganska snart men fortsätter få in pengar så länge kunden har kvar den telefonen. I gengäld får kunden fri garanti, som säkerställer att telefonen fungerar som den ska. Efter en viss tid (kanske 3 år) så kan priset gå ner eftersom det enbart är vinst och reparationer som skall betalas. De som vill ha en billigare telefon kan hoppa på ett abonnemang som innefattar äldre telefoner (där tillverkningskostnaden redan är betald).

2. Nu skapas incitament för att företaget ska producera hållbara telefoner. Håller telefonen så behöver de inte göra något utan tjänar pengar hela tiden som telefonen är problemfri. Till detta kan kunden teckna (eller ha via hemförsäkring) försäkring vid skada/olycka. Desto längre telefonen håller, desto mer tjänar företaget per produkt.

3. Incitament för att upprätta en standard skapas också eftersom de uttjänta telefonerna skall returneras för att avsluta abonnemanget (borttappad telefon skall innefattas av försäkring eller straffavgift). De telefoner som inte fungerar skulle kunna användas som reservdelslager till de nyare telefonerna, eller till telefoner som fortfarande fungerar – även det tjänar företagen på.

4. Konsumenterna behöver inte vara oroliga för att deras produkter går sönder, de kan behålla sina telefoner (eller motsvarande modell) så länge de vill utan att behöva styras av marknad eller ”påtvingad” konsumtionslust (vem bestämmer vad vi längtar efter…?).

5. Vi får en större rotation på befintliga naturresurser, vilket gör att vi kan minska naturresursuttaget utan att för den delen hämma marknaden.

Det vara bara en idé. Jag ska försöka göra den mer omfattande, men kanske inte till bloggen.

Annonser

4 thoughts on “Framtidens masskonsumtion?

  1. Fantastiskt bra idé och inlägg! Behovet utav att forma konstruktiva idéer för alternativa marknadsmodeller är oumbärligt viktigt för jakten på en hållbar framtid, utöver att enbart identifiera den uppenbara problematik som är inbyggd i vårt nuvarande system. Detta är varför vi behöver gröna partier, utöver den av ålder präglade vänster-oppositionen. Någon måste också våga tänka nytt, och leda vägen för ett en -utveckling- emot ett bättre samhälle!

  2. Ping: Att påverka åt rätt håll | Världen, politiken och miljön

  3. Ping: Genusmedvetet föräldraskap | Världen, politiken och miljön

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s