Halalslaktad mat i skolan

Jag har nåtts av ett upplopp. Föräldrar till elever i Svedala, Skåne, har anmält en skola för att de serverar halalslaktad kyckling. Anledningen ska vara att skolan är icke-konfessionell och detta strider mot detta.

Det är i stort sett bara trams och nu ska jag berätta varför.

Jag börjar med ett litet sidospår. Jag har tidigare skrivit om halalslaktat kött i Sverige. Det finns ingen etisk skillnad när det gäller svensk halalslakt. Dock är jag emot köttkonsumtion överlag, än mer konsumtion av importerat kött – inklusive halalslaktat kött.

Nu till skolmaten.

Det kan verka som om halalmaten är det som gäller i skolan, vilket det inte är. Den ”vanliga” skolmaten kan innehålla halalslaktat kött, men likväl vara uppblandat i en baconsås. Det är helt enkelt pengarna som styr. Det billigaste, inom ramarna för kraven, är det som köps in – halal eller inte. Det handlar med andra ord inte om religion, utan om ekonomi (pengar kan väl förvisso ses som religion).

Dock finns halalmat i skolan men den går under specialkost. Då är det ett aktivt val, vilket inte är en del av normen utan någon som de troende själva måste ta ansvar över. Detta ligger med andra ord under religionsfriheten (att alternativ finns för de som har en annan religion) och inte under en vilja att infoga den svenska skolan i en islamistisk värld (som vissa verkar tro, eller få andra att tro). Precis på samma sätt som specialkost finns för de som inte äter kött alls eller är allergiska.

Maten kan med andra ord innehålla halalslaktat kött, vilket inte handlar om tro utan om pengar. De som vill äta halalmat måste ta eget ansvar och säga till bespisningen så att de kan laga specialkost, liksom vegetarianer eller allergiker måste göra. Detta har inget med en icke-konfessionell skola att göra. Det verkar vara lika delar islamofobi/rasism/dumhet/okunskap/upmärksamhetssökande. Djungeltrumman har dock gått och artikeln har spridits flitigt i SD-vänlig media och hos dess bloggkompisar. Dock helt oreflekterat och med en uppmaning att anmäla skolor som har halalmat…

OBS! Det är stor skillnad om en skola skulle bestämma att all mat skulle vara halaslaktad mat. Så är det inte, men det kan uppfattas som att det är så. Finns dessa skolor (utanför de som har muslimsk profil) så kan en fråga väckas om skolans förhållningssätt till en icke-konfessionell skola.

Annonser

11 thoughts on “Halalslaktad mat i skolan

 1. Förbjud halaslaktat kött öht ,förbjud halaslakt !

  Finns absolut ingen anledning att religion ska stå över t.ex djurskydd. Religion ska ALDRIG få stå över någon som helst lag,regel eller norm.

  Kosher,halal eller vad nu de religiösa påfunden är ska vara underordnat djurskydd,gamla galna påfund som är grymma mot djur ska förbjudas.
  Så även våra köttfabriker,förbjud skiten,vansinne att behandla levande varelser så.
  Må väl !

 2. Ok,förbjud slakt! 🙂

  Om vi måste äta kött så äter vi bara självdöda djur 🙂

  Nä,jag är ingen vegetarian tyvärr,min moral säger att jag borde vara det,min prägling o min lättja gör att jag inte är det.
  Jag är dock en stor djurvän (kanske lite hycklare med då då ) och vill inte se djur lida i onödan.vilket jag anser både djurfabriker och onödigt brutalt uppfödande och slaktande är.

  Jag är rätt stressad nu så det blir bara korta blickar o hastigt ögnande av dina bloggar för tillfället men det rättar jag snart till.
  Må väl

  • Hej Håkan,

   Vi måste inte äta kött :). Det är det enskilt bästa vi kan göra för miljön (sluta äta kött om vi faktiskt kan välja, vilket de flesta i Sverige kan).

   Hetsen mot svenskt halalkött grundar sig i islamofobi och en ovillig inställning till islam. Djuretiskt och miljömässigt är det lika vidrigt som övrig industriuppfödning… Vi bör inte tillåta importerat kött överlag.

   Vänligen
   Andreas

 3. Nej Andreas,min ”hets” mot halalslakt grundar sej inte på islamofobi då jag inte betraktar mej som sådan.
  Dock anser jag islam vara lika korkat som kristendom,buddhism o alla andra religioner. Ogillar inte specifikt islam eller muslimer,ogillar religion och religiösa utövare som sätter religion högst på agendan.
  Jag gillar helt enkelt inte sättet man skär halsen av oftast obedövade djur på.
  Då föredrar jag slaktmask.
  Helst föredrar jag djur som fått gå ute,bökat,betat och sprungit och som slaktas i lugn o ro,bedövas innan så att lidandet uteblir.
  Ja,det är ett sällsynt scenario i dessa köttfabrikers dagar,jag vet.
  Nä,vi måste inte äta kött,helt enig med dej. Men det krävs en ansträngning att sluta och ett brytande av livsstil som är svårt för många,b.la för mej.
  Så tills världen kommer ikapp er som av etiska och pragmatiska skäl slutat äta kött önskar jag att krutet lades på att bekämpa svinerierna inom köttindustrin,oavsett om de är av ekonomiska eller religiösa skäl.
  Må väl min gröne kamrat 🙂

  • Hej Håkan,

   En lösning är ju att höja skatten avsevärt på importerat kött så att de inte kan konkurrera med det Svenska köttet. Samtidigt bör hårdare krav för svensk djurhållning införas (slakt utan bedövning är inte tillåtet men djurhållningen kan bli mycket bättre)..

   Om det inte vore billigare att köpa kött från utlandet så försvinner incitamentet att handla med importkött inom offentliga upphandlingar (ex. skola).

   Utanför Sveriges gränser har vi inte någon som helst koll på djurhållning, slakt, antibiotika och foder (gifter). De som nu väljer att äta kött skall i alla fall ha tillgång till kött som kommer från djur som har ett visst skydd. Samtidigt främjar det en svensk produktion och förbättrar villkor inom landet.

   Minskar kravet på hög produktion så kan vi också se till att vår egen djurhållning blir mycket bättre, med öppna landskap och friströvande djur.

   Vänligen
   Andreas

 4. Hejsan!

  Undrar om du har någon länk till forskning som stödjer argumentet om att det enskilt viktigaste vi kan göra för miljön? För att kunna använda argumentet själv skulle jag gärna veta vad det grundar sig i.

  • Hej Hanna,

   Det var rätt länge sedan jag läste om ämnet men om du söker på ”kött” på min blogg så får du fram en del.

   Kolla gärna Global Footprint så ser du annat.

   Främst är det energianvändning men växthusgaser och flyttande av sk. ”virtuellt vatten” är också viktiga aspekter.

   Hör gärna av dig om sammanhanget (argumentera med vänner eller uppsats) så kan jag skaka fram bra källor 🙂

   Vänligen
   Andreas

   • Tack för tipsen!

    Global Footprint var nytt för mig, ska läsa mer. Har även hittat en del information på livsmedelsverket om klimatpåverkan av olika livsmedel.

    För tillfället handlar det mest om att kunna argumentera för mina egna val men känner även ett behov av att öka min kunskap inom området. Vi hade ett seminarium om hållbar utveckling i slutet av terminen och argumentet ”det är dyrt att äta ekologiskt” kom upp, som det ofta gör, och eftersom det var ett examinerande moment kände jag att det inte gick att ta upp att minskad köttkonsumtion både skulle minska kostnaderna och miljöpåverkan, eftersom jag inte kunde styrka argumentet. Nästa gång någon liknande situation uppstår vill jag kunna argumentera och försöker därför läsa mer om ämnet.

    Och tack för erbjudandet om att hitta några bra källor men eftersom mitt syfte för tillfället mest är att öka min egen kunskap vill jag inte låta någon annan lägga ner jobb för den skull, frågade mest om det skulle råka vara så att du hade något till hands! Tack igen för svaret, fick lite nytt att läsa om. 🙂

   • Hahaha,

    Min blogg går ut på att öka folks medvetenhet och kunskap. Jag ska kolla om jag har kvar de källor jag hade till min uppsats i geografi. Den handlade om djurfoder och djurindustrins globala miljöpåverkan.

    Sök ”livsval” i min blogg så hittar du min text om när jag blev vegetarian 🙂

    Vänligen
    Andreas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s