Är SD rasistiska?

Den frågan fick jag på ett forum för en tid sedan och jag väljer att göra ett inlägg av mitt svar:

”Jag ska försöka vara lite halvsnabb och tog fram ett dokument (gammalt med tydligt) som sammanfattar en del av de tankar jag delar (lägger texten sist). Sen kan jag inte undgå att ta med en överrepresentation för SD-politiker när det gäller deras utspel. Alla partiet har stollar men inom SD gäller de flesta fall rasistiska kränkningar (vi har ju sett en hel del avhopp där en mer pragmatisk ledning försöker jobba med att tvätta bort BSS, tyvärr återfinns precis samma sak inom samma ledning… Det blir inte nolltolerans mot rasism utan nepotism), misogyni, muslimkritik (till skillnad från islamism som politiskt styre) och kränkningar av HBTQ-personer. Det är så långt från min värdegrund det går att komma.”

”Du skriver om värnandet om Sverige och kulturen, vilket är vad människor som jag värnar om. Ett reellt hot är ökad segregering, rasism och skapande av (chimären) ”en homogen kultur”. Utan resiliens, förståelse, empati och solidaritet så kommer Sverige att blöda än mer än det gör. Som jag skrev i inlägget på min privata blogg så är det den individualiserade och kapitalistiska tillväxtekonomin som är den egentliga boven. De problem som uppstår när en sådan politik får råda är ökade klyftor (för hög plasticitet) och lägre socialt skyddsnät. Syndabocken är symptomen och budbärarna är (den här gången) rasisterna (där PI-media har en stor roll).

Den text jag hänvisar till:

”Rasistisk politik innebär att man bedömer och behandlar människor olika utifrån etnisk bakgrund, religion och språk.
Detta i syfte att splittra och spela ut olika grupper mot varandra. Sverigedemokraterna pratar inte lägre om ”ras” utan om ”kultur”. Den ”ariska rasen” hotas inte längre av ”rasblandning” utan det är den svenska kulturen som hotas av ”mångkultur”. Vi har listat några exempel på SD:s rasistiska politik:

* ”Invandringsbroms före pensionsbroms”
I SD:s TV-reklam från valrörelsen sinar pengarna i statsbudgeten. En pensionär med rullator tävlar med burka-klädda kvinnor med barnvagnar för att komma åt de sista pengarna som finns kvar. Speakerrösten talar om att den 19 september kan tittaren välja ”invandringsbroms före pensionsbroms”. Detta är ett ovanligt naket exempel på hur SD ställer olika grupper mot varandra, i det här fallet pensionärer mot invandrare. Det är klassisk rasistisk politik.

* ”Snattar en 15-åring så ska hela familjen utvisas”
Dessa ord fälldes av SD-ledaren Jimmie Åkesson i tidningen Expressen år 2006, som en kommentar till en punkt i partiets invandringspolitiska program. Svenskar och invandrare ska, enligt Åkesson, behandlas olika av rättssystemet – även detta rasistisk politik.

* Obligatoriska HIV-tester av asylsökande
I några av världens fattigaste delar finns det stora problem med HIV. SD vill tvinga de männi- skor som flyr från dessa områden att göra HIV-test. Men om SD på allvar var oroliga över spridningen av HIV skulle de kräva att de svenskar som rest i samma områden också ska tvingas testa sig. Men det kräver de inte. Istället handlar det om att misstänkliggöra och utmåla invandrare som smittospridare. Rasism!
Falsk jobbpolitik

SD försöker att spela på den oro som många känner inför nedskärningar och ökande arbetslöshet.
SD säger sig försvara arbetarnas intressen och jobben. Men det märks varken i SD:s program eller praktiska politik. Tvärt om. Ett av huvudkraven i partiets arbetsmarknadspolitiska program är en förändring av lagen om anställningsskydd, LAS, så att företag ska få lättare att sparka folk. Men SD har dessutom själva bidragit till att göra folk arbetslösa. I Höganäs röstade SD för att ge 16 lärare sparken! Bakom SD:s snack om att ”försvara arbetarnas intressen” döljer sig alltså traditionell arbetarfientlig högerpolitik. SD drömmer om att få ingå i Reinfeldt-regeringen.

Tre myter om invandringen

”Det pågår en massinvandring”
År 2009 invandrade 102 000 människor till Sverige. 39 000 människor utvandrade. Den största andelen kom till Sverige för att arbeta eller studera (45 %). Ungefär hälften var fråneuropeiska länder, varav 22 000 var återvändande svenskar eller nordiska medborgare. Drygt en femtedel av invandrarna är flyktingar eller anhöriga till flyktingar. Utan invandringen skulle Sveriges befolkning minska.
Översvämmas just Sverige av flyktingar? 16 miljoner människor befinner sig på flykt utan- för sitt eget hemland. De länder som tar emot flest flyktingar är Pakistan, Iran och Syrien (47 % av alla flyktingar). Bara en liten rännil kommer till Sverige. Och trots att Sverige tar emot fler flyktingar än många andra länder i Europa så är det ändå bara en av tio asylsökande som får stanna i Sverige. Det behövs fler jobb. Att jobben försvinner trots att banker och stor- företag går med miljardvinster är det som är skrämmande.
(Källa: SCB, Migrationsverket, UNHCR)

”Invandrarna är kriminella”
Nästan 80 % av alla brottsmisstänka personer är födda i Sverige. Av de utrikes födda har 95 % aldrig misstänkts för något brott. Det är 2,1 gånger vanligare att invandrare misstänks för brott än svenskar. Kön och social bakgrund spelar dock en mycket större roll än etnicitet när det gäller brottsbenägenhet. Det är 3,5 gånger vanligare att män misstänks för brott än kvinnor. Jämför man personer med olika ekonomiska förhållanden är skillnaden ännu större – det är 6,1 gånger vanligare att personer som går på socialbidrag misstänks för brott än de som har jobb.
(Källa: Brottsförebyggande rådet, BRÅ)

”Invandrarna tar jobben”
Faktum är att invandrare oftare diskrimineras på arbetsmarknaden. En studie från 2007 visar att det är 50 % vanligare att personer med svenskklingande namn kallas till jobbintervju än personer med arabiskklingande namn. Enligt FN utmärker sig Sverige på just denna punkt i en internationell jämförelse.
27 000 personer kom till Sverige som arbetskraftsinvandrare år 2009 – en fördubbling jämfört med för fem år sedan. Arbetskraftsinvandringen måste dock jämföras med att över en miljon människor står utanför arbetsmarknaden. Invandrare har också ofta de sämsta jobben med usla löner och villkor, som t ex bärplockarna i Västerbotten.”

Konkret så finns en del motioner som direkt gör negativ generalisering av människor pga etnicitet (då gällande mänskligt värde) som, flyktingförvaring, kriminalisering av att vårda papperslösa, förbud mot tiggeri/gatusittning, gradering av det svenska medborgarskapet etc.

Vill någon läsa hela konversationen så lägger jag länken här.

7 tankar om “Är SD rasistiska?

  1. Viktigt att den här typen av fakta kommer fram. Och viktigt att klargöra vad som finns bakom den ”anständiga” fasad Jimmy Åkesson visar fram för att ge en mer ”normal” bild av det ur en nynazistisk grupp framsprungna partiet!

  2. Ping: En rasistisk koalition (eller kollision) | Motargument.se

  3. Ping: När normaliserades intolerans? | Världen, politiken och miljön

  4. Ping: När normaliserades intolerans? | Motargument.se

  5. Ping: Legitimera inte terrorn! | Världen, politiken och miljön

  6. Ping: Legitimera inte terrorn! | Motargument

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s