Meh, sopa!

OBS: Du som stött på detta utan att jag diskuterat med dig, kolla längst ner och kommentarerna. Detsamma gäller dig som fått detta i mailen, det gäller såklart inte dig =).

Hej,

Du har fått detta inlägg inklistrat av en eller flera anledningar. De möjligheter som finns är:

 • Du har en otrevlig eller arrogant samtalston
 • Du kommer med kritik som inte går att bemöta (i stil med: ”kasst, sämst, dåliga argument, idiot” eller liknande)
 • Du håller dig inte till sakfrågan utan angriper mig som person eller svävar iväg till helt andra diskussioner
 • Du använder dig av det retoriska irritationsmomentet Halmdocka, och fortsätter med det trots att jag bett dig avbryta den retoriken

Följande svar ger jag:

Du har en otrevlig eller arrogant samtalston

Har du en otrevlig samtalston så kommer jag att ha påpekat det och bett dig hålla dig till sak, även om vi är oense. Fortsätter du på samma sätt så kommer jag att avbryta diskussionen. Skälet är helt enkelt att det är ett slöseri med tid och kraft att diskutera med otrevliga människor. Har du en arrogant samtalston så kommer jag att ha påpekat även det. Jag ger mig sällan in i debatter jag inte känner mig trygg i. Förutsätter du att du kan fnysa åt det jag skriver så bör du hoppa ner från din gigantiska käpphäst och diskutera som vettigt folk gör – med respekt för personen, även om åsikten är helt åt skogen.

Du kommer med kritik som inte går att bemöta (i stil med: ”kasst, sämst, dåliga argument, idiot” eller liknande)

Du har uppenbarligen något att invända. Vad det är framgår inte eftersom du inte väljer att utveckla vad det är som är dåligt/inte håller/är fel/är dåliga argument. När du väljer att synliggöra detta så kan vi diskutera. I annat fall är det bara en ogrundad åsikt som jag inte kan, vill eller tänker bemöda mig med att bemöta. Du är dock välkommen till diskussion när du har något eget att tillägga.

Du håller dig inte till sakfrågan utan angriper mig som person eller svävar iväg till helt andra diskussioner

Angriper du mig som person så blir det rätt otrevligt (se punkt 1). Vem jag är privat är helt irrelevant eftersom den enda relation du och jag har är att vi möts i en diskussion. Det centrala och relevanta är sakfrågan, vilken vi kan hålla oss till oavsett vår bakgrund. Svävar du iväg i helt andra resonemang så kommer jag försöka styra tillbaks samtalet. Går inte det så ser jag det som menlöst att fortsätta, då du uppenbarligen inte har argument för huvudfrågan eller för den sakfråga vi för närvarande diskuterar. Samma sak gäller om du väljer att göra absurda liknelser som ska ”spegla” min ståndpunkt (se även ”halmdocka”).

Du använder dig av det retoriska irritationsmomentet Halmdocka, och fortsätter med det trots att jag bett dig avbryta den retoriken

Jag menar det jag säger, inte det du säger att jag menar. Bemöt mina argument istället för att tillskriva mig åsikter och argument som är lättare för dig att bemöta. Jag kommer försöka förstå vad du säger för att vi ska kunna förstå varandra och vilka olikheter det egentligen är mellan våra åsikter. Låt mig tala/skriva själv, så låter jag dig tala/skriva själv.

Detta inlägg kommer jag kopiera in när jag blir bemött av personer som faller under någon av ovanstående kategorier. Har du fått detta inklistrat i en debatt så kan du alltid fråga varför, så länge du håller dig borta från att vara otrevlig – då kommer jag inte svara. Har du inte fått detta inklistrat så får du se det som ett tips på hur jag kommer bemöta människor som trollar/jävlas eller helt enkelt är otrevliga/oresonliga.

Annonser

9 thoughts on “Meh, sopa!

  • Hej Sven,

   Jag insåg att jag kanske behövde förtydliga lite, vilket jag nu gjort…

   Så här kommer jag göra i fortsättningen då vissa diskussioner blir långa, dryga och helt oväsentliga. Jag har inte använt det än (5 min efter att det skrevs) så jag är övertygad om att det inte är riktat till dig. Lite som ”ett brev till trollet” =).

   Vänligen
   Andreas

   • Hej Andreas!
    När jag av Roger fick veta om din blogg och sedan hade läst dina intentioner med den, så tänkte jag att detta med att vi under ett halvsekel vilseletts av Livsmedelsverket och nästan alla läkare – beträffande kostrekommendationer, så att övervikt och diabetes formligen exploderat de gånga åren – kanske du skulle bedöma detta som en så viktig angelägenhet att du var beredd att ta upp detta i din blogg. Men jag har sedan inte gjort något enda inlägg efter ”debuten” – så därför blir jag nu minst sagt förvånad över ditt (automatiska?) meddelande!

   • Hahaha,

    Jag förstår det. Denna blogg är ganska sammankopplad med mitt ”andra liv” där jag debatterar friskt på nätet. Inlägget kommer att riktas till människor men för den som läser bloggen så kan det fungera som en tankeställare om de också kan välja att ingå i vissa debatter eller om det är bättre att avstå…? Jag ville också visa vilken typ av argumentation som är riktigt irriterande att möta.

    Vad jag glömde var att vissa får uppdateringar om nya inlägg i sin mail, vilket kan leda till vissa missförstånd =).

    Jag hoppas du förstår vad jag ville åstadkomma.

    Ett inlägg om kostrekommendationer. Jag har en del, med de är mest riktade mot köttindustrin (som ett svar på att en vegetarisk kost ”aldrig kan vara bra”, om en frågar Mödravårdcentral eller BVC). Det är dock ett intressant ämne som jag ska ha kvar i bakhuvudet.

    Vänligen
    Andreas

   • Nu skall jag inte starta någon ”privat” debatt i detta ämne. Det kan vara möjligt att köttindustrin (med djurhållning som verkligen är fruktansvärd) har intressen t.ex. i LCHF-tanken. Men jag försäkrar att det är en droppe i havet jämfört med ”sockermaffian”. Du har säkert – som de flesta – missat SBU:s rapport här om veckan. Dess slutsatser var intressanta! Jag har ägnat all ledig tid de senaste 4 åren åt att studera förhållandet kost-hälsa, och jag tror jag vet vad jag talar om. Intressant är t.ex. att cancerceller är helt beroende av socker – vilket man visste redan på 1920-talet. Om du trots allt skulle vara intresserad av det här, så kan du googla på mitt namn, så hittar du säkert en del av mina artiklar i ämnet. För övrigt kan jag berätta, att jag sedan jag våren 2009 gick över till LCHF har jag inte ens varit förkyld en enda dag. Jag har ätit mig mätt hela tiden – och nu väger jag exakt lika mycket som när jag var 20 år. Det betyder 84 kg – alltså en viktminskning på 18 kg, helt ”smärtfritt”. Om man lever helt vegetariskt – som jag antar att du gör – så kan rejäla doser av ekologisk kokosolja vara en god idé. LCHF behöver inte betyda att man frossar i kött och animaliskt fett!
    Ber om ursäkt för min mångordighet, men jag ser varje dag hur människor i min omgivning följer sina läkares och dietisters kostråd och äter sig feta och sjuka och dör i förtid. Det gör att jag är konstant frustrerad över läkarnas närmast kriminella okunskap om kostens betydelse. De söker bara kortaste vägen mellan symtom och piller.
    Nu skall du få ha din blogg ”ifred” fortsättningsvis. Lycka till med den!

   • Vill bara klargöra att jag inte är intresserad av att ha min blogg ifred =). Då skulle jag ha skrivit det jag skriver och sparat i en mapp på min dator…

    Det låter jätteintressant!

    Jag inser att jag inte skulle göra ämnet rättvisa utan erbjuder dig att skriva något om det, om du vill. Du får gärna publicera här som ett gästinlägg (även om jag inte håller med dig, vilket jag inte vet än, så är intressanta ämnen alltid bra att synliggöra).

    Jag kan inte erbjuda så många läsare, det är ett hundratal per dag, men kanske att det väcker någon form av intresse och får dig att i alla fall få utlopp för lite frustration…

    Du är som sagt välkommen som gästskribent. Skicka isf ett mail (meijer@grona-partiet.se). Jag kan redigera, sätta rubriker och länkar.

    Vänligen
    Andreas

   • Låter mycket generöst. Återkommer snart!

    Skickat från min iPhone

    > 5 okt 2013 kl. 14:45 skrev ”Världen, politiken och miljön” : > > >

 1. Haha , fick detta mail men kan inte placera in mej i något av dessa ”fack” .
  Kan du hjälpa mej Andreas ?

  Dina snustips var F.ö helt suveräna , kanonsnus nu, ot här men ändå 🙂
  Må väl !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s