Troll spricker i solljuset

Lena Andersson har gjort ett mycket intressant vinterprat om hur vår hjärna fungerar. Om hur föreställningar och fantasier ofta spricker när de börjar synas i sömmarna. Om vad som ligger bakom talesättet: Troll finns inte. Troll spricker i solljus”. Det vill säga: det som anses vara troll finns egentligen inte, när du tittar på det ordentligt så visar det sig att det inte var ett troll – det har spruckit. För att kunna ha någon uppfattning om någonting så krävs referenspunkter. Dessa referenspunkter har hamnat i medvetandet på ett eller annat sätt.

Hela programmet är intressant att lyssna till men för den som inte klarar av att ta in långa stycken om hjärnans funktion och hur vi faktiskt hanterar intryck, erfarenheter och vår omgivning så går det att spola till 32:23 in i programmet. När upplevelsen av att födas beskrivs så har du kommit rätt.

Finns det verkligen 33 ord för snö på Grönland? Det är ju väldigt exotiskt, då vi bara har ett ord. Snö. Eller har vi det…? Har indianer en utvecklad hörsel och kan höra tramp av mockasiner på en kilometers avstånd? Eller är detta hörsägen för att skapa något exotiskt, om dem?

36:58 in i programmet:

”Främlingen skapas av framhävda skillnader. Gränser mot andra kommer ur uppförstorade likheter och förbisedda skillnader inom den egna gruppen och uppförstorade skillnader och förbisedda likheter utanför gruppen. När skillnader etablerats i medvetandet spelar det ingen roll om det skett i välvilja eller motvilja, förr eller senare utnyttjas skillnaderna i motviljans syften.”

Det betyder helt enkelt att vi (den egna gruppen) väljer att framhäva skillnader mellan oss och dem. Däremot ser vi bortom skillnaderna inom den egna gruppen och riktar in oss på likheterna. Tvärtom ser vi bortom likheterna mellan oss och dem för att fokusera på olikheterna. Vi lyckas skapa oss en främling. En sådan som äter små barn till frukost. En sådan som luktar äcklig mat. En sådan som skriker och gapar. En sådan som ”inte är som vi”.

Genom att få förutfattade meningar skapade för oss, av andra, så kommer vi inte kunna vandra i världen med helt öppna sinnen utan förutfattade meningar. De förutfattade meningarna är referenspunkter. Dock kan det vara rimligt att vara kritisk till det som hörs och sägs, speciellt när en agenda ligger bakom. Att värdera den information som når oss och att faktiskt tänka tanken: ”är detta rimligt?”. Det är ett helt mänskligt drag att avgränsa sin begreppsvärld. Att ta in alltet är svårt och jobbigt. Det gäller såklart även mig.

Men om du får reda på något som anses stå för en hel grupp människor, gärna en grupp människor som inte är en del av den egna gruppen, så kan det vara bra att vara lite kritisk till informationen. Stämmer det verkligen att det går runt isbjörnar på gatorna, att alla svenskar nakenbadar överallt eller att svensken enbart är glad och uppsluppen om hen fått ett par glas innanför västen…?

 

Annonser

One thought on “Troll spricker i solljuset

  1. En annan spännande sak med våra hjärnor är att de fungerar alldeles utmärkt på bränslet ketoner eller ketonkroppar – vilket blir fallet om man minimerar intaget av kolhydrater och lever på en stor andel fett. Den myndighet som främst skulle värna om vår hälsa – Livsmedelsverket – hävdar felaktigt att vår hjärna endast kan fungera på bränslet glukos, och att vi därför behöver minst 100 g glukos per dag! Detta är en av de helt felaktiga uppgifter som SLV sprider. Men det värsta är kanske myten om att vi blir feta av naturligt fett! I själva verket är det precis tvärt om. Det är socker och stärkelse (d.v.s. kolhydrater) vi blir feta och får diabetes och andra allvarliga sjukdomar av. Den säkraste vägen för att bli överviktiga och sjuka är att äta margariner och andra ”lättprodukter” med minimalt innehåll av fett. I USA har man drivit fettskräcken till ytterlighet – och vi ser resultatet. Majoriteten av amerikanerna är överviktiga, och många av dem otroligt feta. Och ändå tycks man inte fatta sammanhanget!
    Läs t.ex.
    http://www.newsmill.se/artikel/2009/04/16/livsmedelsverket-avslojat-och-pressen-tiger-6

    Om man läser hjärnspecialisten Martin Ingvars bok ”Hjärnkoll på vikten”, så får man också veta hur allt detta hänger ihop med hjärnan…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s