Arbetsmarknadens brister

Arbetslösheten är hög i Sverige. Den öppna arbetslösheten ligger på 8.2 % och den totala runt 15 % (arbetsmarknadsåtgärder inkluderat, hittade inte länken på det men hinner kanske leta fram den inom kort).

Vi har ett problem med arbetsmarknadsåtgärderna. Jag vet att de är tänkta att få in människor i arbete, vilket de kanske också gör till en viss del. Utformningen för flertalet är dock sådan att arbetsgivaren får en viss summa istället för att betala lön. Lönen kommer från staten (oss) genom a-kassa etc. Det som ges till arbetsgivaren kommer också från oss. Den som tjänar påd et hela är arbetsgivaren som kan (nu säger jag inte att alla göra det) byta ut praktikanterna så att de alltid får betalt för sin arbetskraft.

ArbeteVilka jobb gäller detta då? Jo arbeten som inte kräver någon direkt utbildning. Främst inom städ, butik etc. Den arbetsmarknad som tidigare varit öppen för unga, oerfarna eller nyanlända personer. Nu ska de inte bara konkurrera med varandra utan med människor i arbetsmarknadsåtgärder – som dessutom är vinstgivande att anställa. Inte konstigt att det inte finns arbeten som lämpar sig för unga som behöver arbete.

Att basera ekonomin på lönearbetarnas axlar är, i grunden, fel. Speciellt när vi på detta sätt hämmar arbetsmarknaden genom att betala för att företag får perfekta instegsjobb betalda, instegsjobb som ger den erfarenhet och fot in på arbetsmarknaden som många behöver.

Varför ska ett företag anställa någon utan erfarenhet och betala lön till denne, när de som varit i systemet lite längre kommer och jobbar gratis och bidrar med en liten slant? Alla incitament för riktig anställning försvinner inom arbetsmarknaden där specifika kunskaper inte behövs.

Arbetsmarknadens brister är självklara och logiska.

Läs gärna om basinkomst och ett möjligt omformande av det svenska samhällssystemet.

Annonser

5 thoughts on “Arbetsmarknadens brister

  1. Ping: Fredrik Lindström kritiserar marknadsekonomin | Världen, politiken och miljön

  2. Ping: Världen, politiken och miljön

  3. Ping: Det går inte att ”skapa” jobb! | Världen, politiken och miljön

  4. Ping: Varför jag inte kan rösta blått. | Världen, politiken och miljön

  5. Ping: Äcklad av en viss typ av politik | Världen, politiken och miljön

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s