Privatekonomi, skatter och Carolina Gynning

Igår satt jag och lyssnade till Carolina Gynnings sommarprat. Intressant prat av en intressant person. Under pratet berättar hon att hon börjar inse att hon är ett produkt av sitt samhälle och att konsumtionen inte gör henne lycklig. Hon kan inte sluta konsumera onödiga saker men har börjat reflektera över det hela. Bra! Däremot gör hon inte riktigt samma koppling när det kommer till att spara pengar till ett hus.

Hon vill köpa ett hus på Ibiza i framtiden men det är så svårt att spara pengar i Sverige, allt går till skatt.

Det är ju en helt personlig uppfattning och hon har rätt i att vi har haft ett högt skattetryck (nu finns det så många olika subventioner att få, för den som vet hur en gör, att skatten börjar försvinna) och att en del av våra pengar går till skatt. Vi får fortfarande ganska mycket i det svenska samhället, som denna skatt betalar. Självfallet går det att använda våra skattepengar på ett bättre sätt men det är få länder som kan erbjuda sjukvård, skola, omsorg, renhållning, kollektivtrafik, vägnät, kommunikationer etc. (eller har kunnat erbjuda i alla fall) på ett sätt som Sverige har kunnat. Vi är så vana vid att se det dåliga med vårt land att vi gärna glömmer bort detta. Slösar vi inte bort pengarna och slutar tillåta undantag i skattebetalning (som främst medelklassen och uppåt kan ta del av) så kommer vi att kunna ha ett fungerande samhälle där skattepengarna kommer till än bättre nytta där de behövs.

Att uttala en vilja att sänka skatten för tankarna till den politik som förs idag. Jag kan tycker att det blå styret inte kan ta slut fort nog. Fortsätter vi med Alliansens politik så har vi snart ingen välfärd kvar.

Och när det gäller att spara, detta gäller alla Gynnigar där ute, så är det inte skattetrycket som är det stora problemet. Det är vad du lägger pengarna på. Vad du konsumerar. Vill du köpa ett hus så kan du lägga undan de pengar som du tänkt köpa de där dyra skorna för, varje gång. Eller vad det nu är du konsumerar utan att känna att du behöver det, vill ha det, eller ens hade tänkt köpa. Det kan bli ganska många kronor. Den som inte konsumerar i onödan gör ofta inte det för att denna inte har råd att konsumera (då är knappast sänkta skatter ett bra sätt att få mer pengar…) eller så har personen blivit rik.

Vi kan skylla mycket på våra politiker. Många beslut är väldigt konstiga och den värld som håller på att skapas är en ohållbar apparat. Att samhället behöver stödjas genom utjämnande faktorer är dock inget som bör tas bort, inte enligt mig. Skattesystemet är en del i att utjämna klyftor – något som är helt nödvändigt om medborgarna ska kunna leva drägliga liv trots att de inte har gastronomiska inkomster och kan köpa skor som bara kan stå och damma i en garderob.

Det du inte slösar kan du spara. Skyll inte din egen lyxkonsumtion på skattetrycket, det är inte rätt problem och kommer inte vara rätt lösning. Skyll din oförmåga att skapa kapital på dig själv och att du väljer att köpa onödiga prylar – svårare än så är det inte. Har du inte råd att lyxkonsumera så vinner du förmodligen inte något på att skatterna minskar ner – då får du betala allt själv utan hjälp av oss andra.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s