Ett skepp kommer lastat…

Historiskt sett har stora maffiga civilisationer gått i stöpet. Det finns ingen kvar av de gamla klassiska civilisationerna, med undantag kanske för Kina som har varit en konstant maktfaktor väldigt länge. De blev omsprungna när Europa industrialiserades men har inte kollapsat. Nu säger jag inte att totalitär diktatur är det bästa sättet när det gäller hållbara civilisationer men det är något att tänka på.

Människan verkar vara inställd på att förgöra sin egen omgivning. Girighet och maktbegär kantar vår historia, precis som för många andra djur. Skillnaden är att vi bör kunna se konsekvenserna av vårt handlande. De med makt vill ha mer makt, så länge det inte drabbar en själv så kan makten användas för att få den egna näromgivningen (familj, samhällsklass, företag etc.) att blomstra. Vi har en historia av att använda slavar, förr och idag. Allt för att girigheten och habegäret ska få sitt.

Vi kan se på varje civilisation som ett skepp. Skeppet drivs framåt genom att några ror eller sliter med segel. En eller ett par personer sätter kursen och styr mot egna mål, vart skeppet ska är inget som arbetarna behöver bry sig om, så länge de sköter sitt jobb. De som inte kan jobba kan sättas i sysselsättning så att de i alla fall får mat på bordet. När kaptenen vill ha mer whisky så minskas rättigheterna för de som inte kan ro eller rodda tampar. Mellan kaptenen och arbetarna finns några styrmän och andra administratörer som ser till att arbetarna gör sitt jobb.

Administratörerna blir fler och håller med kaptenen om att detta är rätt sätt att segla båten på. Den fasta tron är att alla som kan skall ställa sig på höger sida. På höger sida finns allt vi behöver. Den högra sidan av skeppet är kantat med mat och förnödenheter. Med skatter och guld. Skulle de gå över till vänster så skulle de vara tvungna att beblanda sig med roddarna, som har sina sovplatser till vänster.

Det är dock dyrt att hålla skeppet med personal. De börjar hiva de svagaste överbord. De starka kan få komma över till högersidan en stund, för att smaka på härligheterna. De som ror blir färre och färre. Skeppet går långsammare än beräknat. Lösningen är självfallet att hålla allt mer till höger. Skeppet står nu still.

I desperation får nu de som tidigare rott (de är inte så många kvar nu) släpa saker att ställa på höger sida. Det ska ju funka! Skeppet håller på att kantra. Mitt ute i oceanen. Röster inom roddargruppen börjar höras om att det kanske skulle vara bra att jämna ut vikten och att alla skulle hjälpa till för att få skeppet framåt. De okunniga roddarna får en avhyvling! Höger är alltid rätt, det är de som är lata, de kan inte få ett skepp som är så fint lastat att susa fram på havet. Roddarna börjar röra sig mot högersidan. Inte för att ansluta till kaptenen, styrmännen och administratörerna utan för att försöka få dem att lyssna. De måste gå dit eftersom de styrande vägrar att ta ett enda steg till vänster.

Utbyggnader har gjorts på skeppet för att kunna lägga mer tyngd på höger sida. Skeppet lutar nu farligt mycket åt höger, det går inte fortare framåt men riskerna att alla hamnar i vattnet, kapten som roddare, är överhängande. Roddarna ber och hotar, argumenterar och förklarar. Kaptenen inser att det kan bli problematiskt att få roddarna att jobba med denna stämning på skeppet. Kaptenen säger till roddarna att de kan få låna förnödenheter och skatter så att de kan känna sig som en av dem. De behöver inte ens betala tillbaks, bara lite ränta på sakerna. Alla är nu med på skeppet och stämningen är god.

Alla sitter nu längst ute till höger. Ingen ror. Skeppet kantrar. Skeppet sjunker. Skeppet finns bara kvar för eftervärlden att läsa om i historieböckerna. Där framtidens människor kan läsa om utvecklingen och hur det kom sig att girigheten och maktbegäret sänkt ännu ett skepp. Där framtidens människor kan ta till sig och bearbeta informationen, för att inte upprepa samma misstag.

Men det är ju trevligt att få mer pengar i plånboken. Att kunna smida sin egen lycka. Att inte se till samhällets bästa. Att slippa ro.

Historien upprepar sig…

Kontenta: Hur kommer det sig att vi rör oss mer till höger? Att vi välkomnar ett samhälle som går ut på att slå sig fram med armbågarna? Att vi hellre delar upp människor efter kön/klass/etnicitet och anser att alla ska hålla sig på sin plats? Har vi inte kommit längre än så?

Det finns inte ett exempel på när överheten har stått kvar. Sedan historien har skrivits ner så har alla maktstinna elitklasser störtats eller fallit av egen tyngd. Från antika Grekland till Romarriket. Mesopotamien och Frankrike. Det Brittiska imperiet och Sovjet. Den lilla klick människor som överutnyttjar sin makt över andra kommer att falla. Antingen genom våld eller genom att samhället imploderar. Är vi inte smartare än så? Kan vi inte bättre än så? Är det för mycket begärt att fördela det överflöd av resurser vi har så att alla kan leva drägliga liv?

 

Annonser

2 thoughts on “Ett skepp kommer lastat…

 1. Mycket målande beskrivning.
  Finns bara en lösning…..Kamrat 🙂

  Vill tillägga att kommunism inte är en statisk filosofi som de flesta tycks tro utan väldigt anpassningsbar.
  Det som passar i Venezuela kanske inte passar i Danmark,men underbyggnaden måste utgå ur socialism och kommunism.

  • Hej Håkan,

   Ja, det handlar förmodligen om värden och tolkningar. Det är begrepp, vilka får sitt värde i och med hur de tolkas, förstås och används. Jag har tex. skrivit om begrepp som ”PK, kulturmarxism” etc. vilka inte är negativa för mig, men som kan fyllas med negativ innebörd. Innan begreppet fått en bred betydelse så går det att forma, efter det så är det riktigt svårt att ta tillbaks.

   Men du har rätt i att viss resilisens (och till viss del pragmatism) är nödvändigt då vi kommer att ha olika förutsättningar att jobba med, beroende på var och med vilka vi agerar.

   Vänligen
   Andreas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s