Att sparka in egen dörr

EDIT: Detta inlägg är riktat mot våldet och de som utför våldshandlingar (bränna bilar/skolor/hus, kasta sten etc.), inte mot att kämpa för social rättvisa. de bakomliggande orsakerna tar jag upp i mitt förra inlägg.

Det fortsätter. Tydligen. Våldet i Stockholms förorter. Den gnutta av förståelse som fanns, från min sida är slut. Förståelsen av en frustration så stor att den inte hittade några vägar ut. De som lever i dessa förorter är marginaliserade. Sant. De har inte tillträde till Sverige på samma sätt som de människor som har bott här länge, byggt upp ett socialt skyddsnät och interagerar med människor från olika samhällsklasser. Sant. Politiken under de senaste åren har inte förts till fördel för de som bor i dessa förorter. Sant. MEN

Nu räcker det. Det räckte när våldet påbörjades. Det räckte med att demonstrera. De enda som vill att detta skall fortsätta är de som håller på. Och rasisterna, för då kan de peka finger och säga ”vad var det jag sa”. Vi andra. Vi som jobbar, pluggar, sliter kämpar, njuter, skrattar, gråter , umgås och verkar för att få vår värld att bli lite bättre. Vi ser med fasa på det som händer. De som arbetar med att släcka bränder (metafor och defacto) har inte bett om att få komma till förorten för att bli stenade. De jobbar.

Visst är det problematiskt med en jargong som tillåter rasism inom polisen. Det är fel och måste föras fram i ljuset. Vad blir bättre av att öka på våldet? Att spä på fördomarna?

Är dialog målet så är det dags att lägga ner tändstickor och stenar, dra av maskeringen och börja prata. Inte bara om problem utan om vilka lösningar som måste till, och hur det skall fungera för samhället i stort. Det finns en gräns för hur länge förståelsen räcker. Det finns en gräns innan makten (för inbilla er in att det inte går att lösa detta med våld. Staten kan sätta in mer våld än vi trodde var möjligt) sätter ner foten på riktigt. Det finns en gräns innan befolkningen kräver detta av makten.

Ingen media rapporterar längre om övervåld från polisen i förorten. Snart kommer de rapporterna att drunkna i ”men skyll er själva som håller på på detta sätt”. Vill ni förändra? Vill ni skapa goda förutsättningar för era liv? Lägg ner stenarna. NU.

Det kommer en tid efter kravallerna. Det kommer en tid då detta skall analyseras. Analyserna som handlade om socioekonomiska skillnader har varit. De har emottagits och samhället öppnades ett tag upp för debatt. Nu börjar den dörren stängas. Följderna som skulle ge en positiv utveckling minskar, natt efter natt. Istället öppnas dörren till hårdare polisbevakning, ökad segregering och än mer marginaliserande politik. Jag hoppas att det inte är för sent att föra en dialog. Inte med er. Ingen vill föra en dialog med er som brände och kastade sten. Ingen vill ha något annat än en ursäkt. Dialogen förs med de som bor i området. De som faktiskt kan se problemen och de som kan berätta hur de skulle kunna få hjälp. Vilka insatser som behövs för att områden som Husby inte ska falla mellan stolarna.

För varje natt minskar chansen till dialog. För varje natt ökar risken för upptrappat våld. Att de sociala skillnaderna är stora och att det måste rättas till håller jag med om. Är de så stora att du som kastar är villig att dö för det. Är beredd på vad som händer när makten bestämmer sig för att avbryta kravallerna, med alla medel nödvändiga. När de boende börjar evakueras för att mer handgripliga insatser ska kunna sättas in. Är det värt att varje uns av förståelse och chans till positiv förändring bränns upp med nästa bil? Att skolan lider ännu mer, då ni bränner upp den. Är det värt det när främlingsfientliga krafter får vatten på sin kvarn och inte längre behöver hitta på vansinnigheter, ni serverar dem på silverfat. Är det värt det när de som vill förändra samhället på ett strukturellt plan vänder er ryggen?

Vad tror ni att ni tjänar på att sparka in egen dörr?

2 tankar om “Att sparka in egen dörr

  1. Ping: Legitimera inte terrorn! | Världen, politiken och miljön

  2. Ping: Legitimera inte terrorn! | Motargument

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s