Stockholm brinner…

Stockholms förorter har blivit satta i brand, av de boende i områdena. Varför en väljer att bränna sin egen bakgård går över mitt förstånd, när jag blir arg börjar jag inte med att slå sönder min tv… Nu var det inte det jag ville säga, jag vill ge min syn på det hela.

 • Varför började upploppen?
 • Vem är ansvarig?
 • Hur reagerar de ansvariga/Husbyborna?
 • Vilka konsekvenser kan detta få?

Det är vad jag kommer att skriva om.

Varför började upploppen?

Det officiella är att en 69-årig man viftade med en machete (en väldigt stor kniv) i Husby. Han ska ha varit psykiskt sjuk (vi har ju ingen sjukvård kvar utan alla ska behandlas hemma – min kommentar). Polis tillkallas men mannen låser in sig i sin lägenhet. Efter att polisen kommit in gör mannen ett utfall med sin machete och polisen skjuter honom. Kritik har framförts mot polisen för att de inte tillkallat ambulans på en gång, att de bör ha mer kompetens än att behöva skjuta ihjäl en ensam man med kniv för att han är hotfull. En extern utredning (dvs en utredning som görs av någon annan än polisen) är begärd. Detta skall vara anledningen till de händelser som sker i Stockholm.

Vem är ansvarig?

För skjutandet av mannen är polisen ansvariga. De gjorde sitt jobb men insatsen kan naturligtvis kritiseras. Ansvarig för upploppet är de som utför dåden (bränner bilar etc.). Självfallet finns ytterligare en nyans, vilket är det intressanta. Hur kan det ha blivit såhär? De boende i området vittnar om hur de systematiskt har marginaliserats genom att samhällsfunktionerna i Husby har plockats bort succesivt.

”Många boende i Husby som SvD pratat med vittnar om samma sak: hur svårt det är att komma in i samhället, de känner en oro över barnen som kanske inte lär sig svenska ordentligt. Samtidigt berättar de om en stadsdel som till viss del övergetts, med mindre service och en närpolis som har öppet en eftermiddag i veckan.” – Länk

Det som framkommer är reaktioner på en segregerande (socioekonomiskt) politik som fortgått under väldigt lång tid. Husby är inte det enda området, Stockholm är inte den enda staden. Detta finns runt om i hela landet, landsbygd som stad. En missnöjd jordbrukare i Norrlands inland lär dock inte få så stora rubriker för att hen bränner ner sin egen gård… Överklassen och näringslivet tjänar pengar, det är härifrån pengarna kommer. De ansvariga för helheten är politikerna och de som stöttar den typen av politik som förs.

Hur reagerar de ansvariga/Husbyborna?

Reaktionerna från Reinfeldt och Ask är, inte helt oväntat, självkritiska. Eller vänta… Nej, just det… De ser inte sin del i det hela. De talar om att Husbyborna måste få tillbaka sitt område:

”Husbyborna måste få tillbaka sitt bostadsområde, sade statsminister Fredrik Reinfeldt när han vid en pressträff i riksdagen för första gången kommenterade oroligheterna i Husby.” – Länk

Ask väljer att inte dra några slutsatser om varför sådant händer, det är en gåta….

Även justitieminister Beatrice Ask (M) tycker att situationen är allvarlig, men menar att det måste bli lugnt i Husby. 

– Jag tror att man ska vara försiktig med att dra några enkla slutsatser varför sådant här uppstår, säger hon.” – Samma länk som ovan

Husbyborna har försökt tala med politiker, utan resultat:

Det är inte det att det saknats möjligheter till dialog. Förra året ockuperades Husby träff som en protest mot nedskärningarna av kulturverksamheten i Husby. De bjöd in till ett samtal om hur man skulle kunna utveckla området. Alliansen vägrade lyssna.” – Länk

Husbyborna vill inte heller ha detta tumult, självklart. Upplopp som startas, fortsätter och eskalerar genom unga mäns aktioner brukar falla från det syfte upploppen hade. Jag undrar vart kvinnorna är? Mödrarna, systrarna, döttrarna, vännerna? Jag har inte sett någon intervju med någon aktiv (i våldet) kvinna? De kvinnor som uttalar sig är de som vill stoppa vansinnet. De som brukar ha koll på läget är (fast det är Sverige 2013) mammorna till de barn och ungdomar som bor i ett område. Vad säger de:

”–Mammorna säger att de bott här i tjugo år och har bra koll, enligt dem är det många som kommit hit utifrån men vi vet inte om det stämmer.”Länk

Vänta nu. Är det så att det inte är Husbyborna som bränner sitt eget område…? Finns inget stöd från de boende när det gäller att förstöra sin egendom? Märkligt.

Politikerna sätter på sig skygglapparna och rapar floskler medan de boende i området får lida för politikers och våldsbrukares respektlöshet.

Vilka konsekvenser kan detta få?

Förhoppningsvis får detta några positiva konsekvenser. Att de sociala klyftorna blir ett hett samtalsämne igen (inte bara hur mycket pengar näringslivet skall få). Att kopplingen mellan den förda politiken och resultatet på landstings-, och kommunnivå (vård, skola, omsorg) faktiskt går hem i ”stugorna”. Att Svenska folket röstar fram ett parti som inte stödjer social marginalisering till förmån för ”snabba cash”.

Tyvärr tror jag inte att det är vad som kommer att hända.

Upploppen kommer stävjas. Konsekvenserna kommer att räknas i ytterligare kostnader. Främlingsfientliga krafter får ett smörgåsbord av argument för att skapa ett etniskt homogent samhälle och Svensken riktar sin ilska åt fel håll.

Om vi leker med tanken på att polisskjutningen av den 69-årige mannen var och är den egentliga anledningen till upploppet så kan jag tycka att reaktionen är lite väl tilltagen. Jag lutar mer åt förklaringen som ligger i ett missnöje med den sociala strukturen och skjutningen blev en symbol som plockades upp av våldsamma krafter. De sociala strukturerna MÅSTE diskuteras. Den strukturella marginaliseringen MÅSTE upphöra. Detta sker när klyftorna blir för stora. Vi kan se på England och Frankrike. Konsekvenserna blir också att hatiska krafter få vatten på sin kvarn.

Vilken väg finns då? Vägen genom våld är inte rätt väg. Att bruka våld för att ändra samhället leder till att den starkaste/våldsammaste får/tar makten. Där det sker skapas militärdiktatur och inre strider. Att ta till våld för att förändra kan inte accepteras så länge vi värnar om en demokratisk värld. De som brukar våld i Husby och på andra platser sparkar (bokstavligen) in egen dörr. Vi behöver uppmärksamma de sociala och socioekonomiska klyftorna. Vi måste visa vilka konsekvenser det får för de som utsätts för strukturellt förtryck men också hur det påverkar samhället i stort. Att föra en politik som inte lämnar andra alternativ än utanförskap och bidrag leder hit. Att föra en politik som tydligt visar vilka som har ett värde i samhället och vilka som inte har det leder hit. Att stötta den politiken leder hit.

Tala om problemen men också om hur de skulle kunna lösas. Det finns inga enkla lösningar. Bara för att människor på landsbygden, som blir lika marginaliserade, inte revolterar så innebär det inte att det är frid och fröjd i samhället. En förändring i Husby är en förändring i Norrlands inland, på skånska landsbygden, på Västgötaslätten och längs Höga kusten. Problemen i Husby är samma problem som hittas över hela landet. Olika anledningar och olika sociala grupper. De får dock lida till följd av samma politik.

EDIT: Jag har skrivit om våldet i nästa inlägg. Det är riktat mot våldet. Inte mot reaktion på segregering/marginalisering.

Annonser

2 thoughts on “Stockholm brinner…

  • Hej David,

   Tack =).

   Jag vet inte, det finns ju många forum men de flesta ger ju gråa hår…

   Vill du skriva själv så finns Newsmill. Jag skriver inte där själv. Det finns också Facebookgrupper där en del diskussion finns i kommentarsfälten (fördelen är att de flesta talar som sig själva och de som har falska användarnamn blir borttagna). Men det finns en uppsjö. Flashback är kanske inte så roligt och diskussioner i forum blir sällan särskilt konstruktiva.

   Vi har ju ett forum inom Gröna partiet (kolla vår hemsida) som modereras av oss. Det är dock mest politik och inte så mycket ”tyckande”.

   Vänligen
   Andreas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s