Helt pantat

En av de viktigaste frågorna vi just nu behöver ta tag i, politiskt, samhälleligt och privat, är miljön och klimatet. Det finns en sak som sätter käppar i hjulet för att det ska fungera smidigt, det känner jag också, som inbillar mig att jag bryr mig om miljön. ”Jag känner inte för att källsortera”, ”jag hinner inte engagera mig i miljöfrågor”. Så kan det låta och det är inte något fel med det. Förslag som gör att vår frihet kan riskeras är inte populära, som miljöskatter och trängselavgifter (nu är det inte någon miljövinning i det längre, med så var ju tanken). Det finns en sak so har verkar i samhället i över 25 år, som är en del av samhället och som styr våra vanor utan att det är jobbigt. Pant.

Vi har haft pant på burkar i över 25 år. När vi köper burkar och flaskor så tänker vi inte ens på den, det är en naturlig del och inget vi längre upprörs över. Vi skiljer på ”pant” och på”sopor”. De som inte orkar panta kan slänga sina burkar och flaskor, för att någon annan sedan tar tag i det och pantar. Har miljön något med detta att göra…? Knappast. Inte för de som pantar. Det handlar naturligtvis om att det går att tjäna pengar på andras lathet.

Det finns många saker som är skadliga för naturen och som skulle behöva separeras på samma sätt som pantflaskor/burkar. Elektronik, plast, metall och annat miljöfarligt gift skulle kunna pantas. Panten kan läggas på priset på samma sätt som för burkar, men baseras på vikt. En relativt hög summa, som gör att det faktiskt finns intresse att ta hand som sina ”sopor”. Väl separerade går det att ta tag i materialet för att återvinna det. De som inte orkar kan slänga osorterat, men de förlorar sin pant. Finns incitament så kommer människor att samla andras skrot för att sortera och panta. 5 kronor kilot för hårdplast skulle kanske inte få alla att börja panta plast, men det skulle få många att samla plast på gatan, renhållning och återvinning i ett slag. Samtidigt som kostnaderna för renhållning minskar för samhället.

Då är det inte miljösamvetet som får jobba utan ekonomin. Vi kan ta hand om material på ett sätt som vi inte tidigare gjort utan att det faktiskt innebär en ökad kostnad. Pengarna kommer ju att återgå till konsumenterna vid pant. Detta borde vara självklart 2013, fritt för politiker och näringsliv att samverka kring, utan att pengar behöver tas från samhällsnyttan.

Att låta miljön hamna i fritt fall för att det är ”lite obekvämt” att ta tag i problemet är helt pantat. Våra pengar är vad som driver oss. Det behöver inte vara straff och skatter som ligger bakom förändringen, uppmuntran kan ju också funka – rätt välbeprövat.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s