Den förbannade privatiseringen

Jag valde att titta på Aktuellt. Det var dumt. Kvällens facepalm (att sätta handen för ansiktet i ren uppgivenhet) kom, inte helt oväntat, från skolans värld. Ett reportage om hur en frisörskola läggs ner. Så kan det ju vara i den fria marknaden… Det som svenska folket tyckte var så underbart vid valet 2006 och senare i valet 2010. Denna skola lades dock ner innan eleverna får chansen att gå ut. Ingen student och ingen gymnasiekompetens. Företaget som ägde (eller vem det nu är som äger med riskkapitalbolag och andra ägarformer) gick med drygt 100 miljoner i vinst för ett par år sedan (skolan startade 2009) men nu är pengarna slut. Tufft skit. Nu ska jag berätta vad jag tycker om detta…

För det första är jag så trött på att neoliberalismen ska vara norm. Trygghet och säkerhet får stryka på foten för att marknaden och näringslivet ska få sitt. Marknaden kanske är självreglerande (det är väl det som är tanken) vilket spelar mindre roll när det gäller konsumtionsvaror. Jag var inte särskilt upprörd när OnOff lade näsan i vädret. Lite mer synd när Expert gjorde det (bara för att jag skulle ha fått Med Mera-poäng) men inte så att det spelade så stor roll. Vad vi har valt in är dock ett marknadsstyre för vår välfärd. Företagande inom de saker som krävs för att samhället ska fungera. Vård. Skola. Omsorg. Skall. Alltid. Fungera.

Länk till nyhetssändningen.

Björklund intervjuas och säger att det är skolans ansvar. Att skolor som inte är villiga att ta ett långsiktigt åtagande inte ska driva skola. No fucking shit Sherlock. Det är den rådande politiken som har banat väg för att riskkapitalbolag och deras vinstuttag skall få styra över vår välfärd. Självfallet är det synd om ägare som behöver stänga sin verksamhet, det är inget jag önskar någon men det finns olika samhällsvärden för olika branscher. Framtiden för barn som får sin skola stängd, för att den inte går med beräknad vinst, får sitt liv förstört. I alla fall när de inte får chans att gå klart sin utbildning.

Ska lagen ändras? Ska vinstuttag förbjudas? Ska vi garantera våra unga, gamla och sjuka att deras säkerhet och liv kan levas på ett respektabelt sätt? Björklund ska kolla på det… Något sådant går inte att lova…

Jag blir alltför ofta påmind om hur rösterna har gått de senaste valen. Vilka incitament ligger bakom att rösta på Alliansen? Sköt dig själv och skit i andra? Ensam är stark? Trampa på den som ligger?

Ta bort all privatisering inom välfärden. Nu.

Lagstifta bort möjligheten att göra vinstuttag i välfärden. Nu.

Prioritera de delar i samhället som faktiskt spelar roll, för de som inte spekulerar med pengar. Nu.

Personalbristen är, tack vare en snedvriden åtstramningspolitik, gigantisk inom vård, skola och omsorg. Arbetslösheten är hög. Vad gör regeringen? Skickar ännu mer pengar till näringslivet – de som gynnats under tre decennium. Tips från coachen, och läs långsamt nu. Investera i välfärden så att fler kan anställas. Vi behöver inte skapa arbete inom näringslivets produktion, arbeten finns. Se till att det arbete som behöver göras får bli gjort. Det företag som gjort vinst med ca 200 miljoner (på att driva skolor, det är våra pengar…. som i för stor utsträckning tas ut ur verksamheten) under 3 år ska inte kunna gå i konkurs bara för att vinsten uteblir ett år.

Björklund: Ta dig i kragen och avgå.

Alliansen: Ta er i kragen och avgå.

Sossarna: Ta er i kragen och värna om socialistiska frågor.

Mp: Ta er i kragen och värna om miljön.

Sverige: Ta er i kragen och rösta inte fram en social osäkerhet, med ledare som inte ser längre än till nästa kvartalsrapport.

Annonser

7 thoughts on “Den förbannade privatiseringen

 1. Så sant, det råder haveri inom de flesta viktiga samhällssektorer.

  Och någon förbättring är inte att vänta med nuvarande regering och opposition.

 2. När det gäller skolpolitiken i dag, ”skjuter man från höften”.
  Utan vetenskapliga kunskaper.
  När man införde enhetsskola(9år) år 1962.
  Då hade man försöksskolor, som testade enhetsskolan, redan år 1949.

  Det måste bli sämre, innan det blir bättre..
  Vi kan inte gnälla på att vi har en inkompetent regering, med en kapten (major Björklund) på en Atlantångare, vid rodret.Man har problem att gira babord, med andra ord att vända fartyget, på rätt kurs.(180 grader)
  Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet står på land och skriker ” att båten är på väg mot en grundstötning”Det saknas en lots, på båten.Den går vind för våg.

  När man införde friskolereformen, var syfte att lärarna hade möjligheter, att ta och driva skolor.
  Det är viktig att det finns en kontrollapparat(huvud´man)som kan och har kompetens, att efterfölja avtal och utförande.

  Att ta ett beslut, krävs att se vilka konsekvenser, det blir av beslutet.

  Där kommer praktisk erfarenhet till sin betydelse.
  De saknas i samhället ,personer med välgrundade praktiskt erfarenhet.
  De är för många teoretiker ,som ska ta beslut i vårt samhälle ,då blir man förvånade att kunde blir ,så här.
  Ut i verkligheten och se hur dåligt samhället fungera.
  .

  Då förstår du varför vi har släpat efter, när det gäller skolresultaten i skolan..

  Friskolan är ett misslyckande, lärarna har lägre löner inom friskolorna samt att eleverna har glädjebetyg, för att kunna få elever, till sina skolor
  De lockar inga välutbildade lärare att söka till sådan skolor.

  Skolpolitiken har misslyckas,
  Men sådan är verkligheten.

  Vi måste höja nivån på utbildning i Sverige.
  Personer mellan 25 år och 35 år, har 42% akademisk utbildning.i Sverige
  Norge ha 48%.
  Mest ha Sydkorea 63% och sedan Kanada 60%.

  Sverige ska ha en målsättning, att cirka 60% av personer mellan 25 år och 35 år, ska ha en akademisk utbildning.
  Då får vi ett välutvecklat samhälle med personer med insikt, hur vi ska lösa framtidens behov och brister.

  Sverige har varit framstående, när man satsa på skolutbildningen på 60-talet.
  Lärarna hade likvärdiga löner som riksdagsmän och -kvinnor.( på 60- talet)
  Därför ska man börja att förbereda barn som är 2år ,att få en pedagogisk förberedande förskola till den skola som de ska börja när de fyller 7 år (det ska vara obligatorisk)

  Politikerna tar beslut, utan att se vilka konsekvenserna,de kommer att bli.
  Sedan har de svårt att backa, om de blir fel:

  Tyvärr är de för många inkompetenta personer, som är inblanda i den här processen, som gör att man kan ta ut,övervinster på de här verksamheterna.
  De behöver ändras på hela strukturer.

  Mitt förslag är att ta bort Landstingen(där sitter politiker med höga löner och låg kompetens) inrätta en statlig myndighet, som ansvara över sjukvård,skolan,och äldrevården
  Där ska vara forskare och välutbildade personer, som arbetar och ta fram välgenomtänkta förslag,som går att genomföra, till rimliga kostnader.
  Skatten ska var öronmärkt till de här verksamheterna.
  Sedan vem som driver verksamheterna ,ute på fältet , om de är den offentliga sektorn eller de privata (entreprenörer)
  Det har inge betydelse, bara man har höga och goda kvalitetskrav.som gör att verksamheten tillfredsställer alla berörda parter.

  Som läget är nu , är vi på väg att bli ett U-land (skolan, sjukvärden och äldreomsorg)
  De skarpaste hjärnorna söker inte till politiken, de se problemen. men de saknar lösningar
  De har inge betydelse vilken politiks färg , man inneha.
  De saknas versioner om framtiden, hur vi ska möta och ta tag i framtida frågor(energi, skolan, skapa företagande(jobben), äldrevården ,invandring och sjukvården)
  Ingen konkret förslag finns,(sänka matmomsen ,hyra i andrahand, arbeta till blir man blir 75 -år och rusta upp Harpsund)
  Som sagt var det ska blir sämre innan det blir bättre,
  Om det är till någon tröst, för en tigerhjärta

  Lennart W

  • Hej Lennart och tack för kommentaren.

   Det lösningar som finns kommer ofta från spridda håll och inte, som du säger, från någon politisk makt.

   Håller helt med i att statens skall ha kvar huvudansvaret och att det inte spelar någon roll vilka som driver verksamheten, så långe kraven efterföljs. Jag tar det gärna lite längre med ett förbud av vinstuttag inom välfärden. Vinst kan göras, efter att löner etc. är betalt, men vinsten måste stanna inom verksamheten och föra den framåt. Förvisso försvinner investeringsviljan från riskkapitalbolagen, men det är trots allt våra pengar (skatterna) så pengarna kommer att finnas där.

   Frågan är hur mycket sämre det måste bli innan folk vaknar. Frågan är också vart de riktar sitt missnöje…? Sällan mot de som faktiskt är ansvariga utan hellre mot andra utsatta grupper i samhället (det är de utsatta som märker försämringen först).

   En lyckad parasit är den som får fortsätta leva på sin värd samtidigt som värden tror att parasiten är värdefull… I detta fall neoliberalismen, investmentbolag och politiker som bara ser till marknadens vilja…

   Vänligen
   Andreas

 3. Hej
  Henri Lepage, född 1941, är en fransk nyliberal ekonom. Han har skrivit boken Demain le Capitalisme (I morgon kapitalism, ).
  Väckte ett intresse i Sverige efter vänstervågen( i slutet på -60 talet och -70 talet)

  I morgon kapitalism gavs ut på svenska år 1980. Översättningen av ”le nouveau libéralisme” till nyliberalism anses ha påverkat termens användning i Sverige. Boken anses även viktig för nyliberalismens tidiga spridning i Sverige.

  De är få länder i världen som har privatisera välfärd, med skattemedel,
  Likväl är de ”flum”, när man tillämpa vänsterpolitik(socialist), högerpolitik(nyliberalism), när man ska driva samhällsfrågor.
  Staten ska ansvara över välfärden.
  Överpriser i välfärden, ska regleras och efterföljas, så att skattemedel blir effektiva och kommer till godo inom verksamheterna,
  Då krävs det att man har vakna och pålästa personer som bevakar verksamheterna(Skriva avtal, där inte övervinster få tas ut och uppföljning av att avtalen tillämpas, på rätt sätt.
  Det blir så här när marknaden får bestämma, då kommer girighetens tryne fram.
  Nu är det svårt för Alliansen att erkänna att det har blivit fel.

  Alliansens politik(när man gick till val år 2006) är som ett paket med ett omslagspapper, som tilltala ögat(skattesänkning). men saknar innehåll.

  Lennart W

  • Tack för kommentaren.

   Ja det blir problem när ideologin trumfar förstånd. Sakfrågan och visionen är en sak men när en sätter ideologiska käppar i det egna hjulet blir det fel.

   Vänligen
   Andreas

 4. Ping: Fredrik Lindström kritiserar marknadsekonomin | Världen, politiken och miljön

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s