Vad innebär 100g kött?

En kort inlägg då jag är på väg ut i solskenet med mina barn. En tanke slog mig, som jag ville dela med mig av:

Om vi ponerar att alla människor i Sverige äter 100 g kött till lunch och 100 g kött till middag (det som tillkommer vid andra måltider är inberäknat), som ett snitt. Ur den utgångspunkten kan vi säga att alla människor kan minska sin köttkonsumtion med 200 g per vecka om två av köttmåltiderna inte innehåller kött (blir vegetariska).

Vi fortsätter med snitten… Om 8 miljoner människor räknas till dessa (vissa äter inte kött, anda mer kött vissa mindre etc.) så kan vi räkna såhär:

var 5:e person står för 1 kg per vecka (200 g x 5 personer). 8 000 000/5 = 1 600 000 kg kött per vecka i minskad konsumtion… Bara i Sverige.

Än en gång. 1 600 000 kg kött i veckan kan plockas ur systemet genom att ersätta två måltider med vegetarisk kost (premisserna ovan).

Ett stort nötdjur väger (högt räknad slaktvikt och att allt skulle bli matkött, vilket det inte blir – typ ben och blod) ca 500 kg. Så 3200 djur i veckan. Väger djuren mindre, som kycklingar gör, eller fiskar, eller får, grisar etc. så blir det fler djur som behövs, det är ganska många fler i verkligheten men jag väljer att underdriva detta. Per vecka. Två måltider per person.

En rätt liten och överkomlig förändring som inte spelar så stor roll i gemene persons vardag men som får goda konekvenser för djur och miljö.

Bara en tanke…

Trevligt dag!

Annonser

2 thoughts on “Vad innebär 100g kött?

  1. Så om alla skippade leverpastejen eller skinkan på mackan, åt falafel istället för köttbullar och tog grönsaker istället för köttfärs i pastasåsen skulle det alltså vara bättre för miljön och djuren!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s