Konspirationsteori om konspirationsteorier

Jag har den senaste tiden sett en del konspirationsteorier florera på Facebook. När det kommer till FB så brukar jag inte dela så mycket av det som kommer imitt flöde, mest för att jag gillar så många sidor som kommer med väldigt mycket info. Däremot läser jag en del av det som finns. Just nu är det Boston som ligger i fokus och det jämförs med 11:e september 2001. Jag ska börja med några exempel på konspirationsteorier för att sedan göra en liten analys av läget, ur konspirationsteoretisk synvinkel. Nu börjar vi.

Boston

Konsp1

Jag såg en bild på en kvinna som skall ha avlidit i ”The Sandy Hook Attack” men som nu var rapporterad som en av de som var nära bomben i Boston.

Detta skall vara ett av de bevis på att media kommer med falska uppgifter om bomben och att det är något lurt på gång.

Det finns även en youtubefilm med en person som går igenom nyheter och pratar om hur han ser på vad som hänt:

Energikrisen

Vi har även fått ta del av något som kan ses som konspirationsteorier om oljan, energi och en eventuell kollaps av vårt nuvarande samhällssystem. Även om forskare som Karl-Erik Perhans, Björn Forsberg och Richard Milburn (och många fler, men jag ville ge några namn) är överens om att oljan kommer att ta slut så finns de som menar (här menar Vattenfall att olja ständigt bildas, vilket inte är fel, däremot känns det långt att vänta några miljoner år på att lagren ska fyllas upp igen) att det endast kommer att vara frågan om värdet av av utvinna oljan, inte mängden olja. Det tolkar dock jag som att oljan håller på att ta slut och det blir dyrt att ta vara på och köpa de sista dropparna, men i alla fall. Några menar också att vi kan ersätta oljan med el/kol/kärnkraft/vindkraft etc. Testa att hålla alla flygplan i luften på den typen av energi… Jag ser vissa svårigheter.

Nå det var inte det jag skulle ta upp utan: Om det nu är så att oljan inte är ett problem och att vi inte behöver ställa om alls. Hur kommer det sig att den minst gröna på planeten (typ), den förre presidenten George W. Bush, satsar på att utveckla sin gård till ett av de mest anpassade husen för en framtid med alternativ energi? Kan det vara så att det faktiskt finns en kunskap om den faktiska oljenivån, men som inte bör tillkomma alla – för att inte orsaka panik?

The world is much closer to running out of oil than official estimates admit, according to a whistleblower at the International Energy Agency who claims it has been deliberately underplaying a looming shortage for fear of triggering panic buying.” – Länk

Konspirationsteorierna

Nå, tillbaks till rubriken för detta inlägg.

Vi blir ständigt matade med information som antingen är sann, innehåller sanning eller är helt osanna. Informationen ser lika trovärdig ut (kanske) oberoende av vem som lägger ut den. Däremot litar vi mer på ”officiella” kanaler än på inofficiella. Vi i Sverige kan vara skeptiska till att Palmemordet faktiskt utreddes/utreds med utgångspunkt att lösa det.

Eller att Estonia faktiskt var en olycka och att allt gjorts för de anhöriga:

Ingvar Carlsson 29:e september 1994:

Jag anser att alla ansträngningar måste göras för att få upp fartyget, av hänsyn till människor som redan drabbats hårt. Det är en oerhört svår upplevelse för hela vårt land, och allt vi kan göra för att minska påfrestningarna bör vi göra.

Trots brev till honom som.

Täck inte över min pappa med betong” – det enda som stod i brevet. Så var det just det som hände.

Mer info om dessa konspirationsteorier finns i boken I Nationens intresse  av Lars Borgnäs eller denna inskannade bokTysta Leken av Knut Carlquist.

Genom att det blir så upplandat så är det mycket svårt att avgöra vad som är sant och vad som är helt galet. Även för den som söker sanningen så kommer det att finnas saker som talar för att det är falsk information. För den som inte vill tro så kommer det att finnas saker som inte går att bortse från.

Här kommer min konspirationsteori:

Genom att pumpa media, sociala media och andra kommunikationsvägar fulla med information. Sann, falsk, uppblandad och svårbegriplig så kommer sanningen aldrig att tas på allvar. Om det är någon som har obestridliga bevis för att något är allvarligt fel med vår omvärld så kan detta läggas till högen av ”tvivelaktiga konspirationsteorier” som vi kan välja sanningshalt i. Ligger det något i att media förvanskar bilden av verkligheten? Förmodligen. Det finns många som vinner på att vi inte blir informerade om hur världen är beskaffad. De som har makt över samhället har insett att det inte går att ljuga eller dölja sanningen. Alternativet blir då att blanda upp den. Att blanda upp den med så mycket tokigheter att det som är sant inte längre kommer att ha någon bäring. Att den gnutta av sanning som vi ansett har funnits i alla konspirationsteorier försvinner. Att vi tröttnar på flödet om hur märklig världen är och vad vi människor gör mot varandra. Att vi vaggas in i en falsk trygghet som säger att vi inte kan lite på alla tokiga personer som anklagar myndigheter och makthavare för att ha en dold agenda.

Att dölja sanningen genom att överdriva den. Om det finns småsaker som inte stämmer med informationen så är det, enligt vårt logiska sätt att tänka, troligt att det finns fler saker som inte stämmer angående det vi läser om/ser på/hör och uppfattar.

Jag säger inte att det är dags att tro på alla konspirationsteorier. Däremot kan det vara rimligt att ställa några frågor till det vi ser:

  • För vem är informationen obekväm?
  • Vem är det som vill att vi ska se informationen?
  • Vem tjänar på att informationen är sann?
  • Vem tjänar på att sanningshalten i informationen förkastas?
  • Om vi bortser från de uppenbara galenskaperna, kan det ligga något i det vi får reda på?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s