Halalslakt, Sverige och lagstiftning

Jag fick höra att en person skulle rösta på SD av en enda anledning. Att SD var det enda parti som var emot halalslakt. Nu är ju inte SD emot halalslakt utan emot slakt utan bedövning. Sådant får inte ske i Sverige som det är, vilket gör att det inte är inrikespolitik som det talas om. Så den som tror att SD kommer att förändra något när det gäller halalslakt i Sverige får tänka om, det sker ingen laglig slakt utan bedövning i Sverige – därför att det redan finns en lag mot detta. Däremot kan vi se hur det ser ut i Sverige, och några ställen inom EU. Jag förespråkar inte slakt alls, däremot vill jag visa på ett hyckleri när det gäller inställningen till halalslakt. 

 

Slakt i Sverige

Djurens rätt skriver:

” Halalslakt i Sverige skiljer sig alltså inte djurskyddsmässigt från hur andra djur i Sverige slaktas.”

”Den enda skillnaden mot vanlig slakt är då att en imam utför snittläggningen och säger orden ”I Guds namn”. – länk

Jordbruksverket:

”Övriga djurskyddsbestämmelser kring slakt om hur drivning, uppstallning, fixering och avblodning får gå till måste naturligtvis också följas vid halalslakt.” – länk

Så för att vara på det klara med det hela. Ingen djurskyddsmässig skillnad finns mellan konventionell slakt och halalslakt i Sverige. De som hävdar detta har fel och är oinformerade. Ser vi på slakt utanför Sverige så gäller andra regler (precis som det gör med allt, inklusive produktion av kläder, annat livsmedel, konsumtionsvaror etc. där det är människor som får lida…).

Slakt utanför Sverige

Förutom att köttproduktionen är en av de största enskilda miljöbovarna, förflyttar stora mängder virtuellt vatten och ödelägger regnskog, så lider djuren rätt mycket också. Jag skrev ett inlägg runt jul om det och ett annat om en billig karré. Det finns inte så mycket vi kan göra, om det nu är så att vi prompt skall äta kött. En sak är ju att äta svenskt kött, vilket har blivit en politiskt fråga.

SD likställer halalslaktat kött med kött från djur som slaktats utan bedövning. Vi vet nu att halalslaktat kött kan komma från djur som fått bedövning. När det sjunkit in så kanske vi kan ta till oss nästa brutala fakta. Omärkt kött kan komma från djur som inte blivit bedövade (precis det som var så vidrigt när det gällde halalslakt). Jag har dock inte hört så många protester om det (från SD-håll, djurrättsorganisationer är, överlag, emot all slakt så det ingår liksom).

Lite info:

”Slakt innebär att ett djur får strupen uppskuren och förblöder till döds. Det är alltså inte någonting som är unikt för så kallad religiös slakt, utan det är på det sättet som alla djur som blir till livsmedel möter döden.”

”Kött från djur som dödats utan bedövning kan vara märkt som ”halal” eller ”kosher” i butikerna, men kött från djur som inte bedövats före slakt kan också säljas omärkt. Samtidigt kan kött som är halalmärkt också komma från djur som har fått bedövning innan slakt.”

”I till exempel Belgien och Frankrike slaktas en mycket stor andel av alla får och nötdjur utan bedövning, och många av dem säljs omärkta till bl a Sverige. Grunden för denna obedövade slakt är rent ekonomisk och inte religiös, trots att det strider mot EU-lagstiftningen om slakt.”

Citaten är något ”snuttifierade”, hela texten hittar du här.

Vänta nu…? Stod det att grunden för den obedövade slakten var ekonomisk? Det kan väl aldrig stämma? Hur kan det vara så? Är inte allt kopplat till onda strukturer som någon annan är kopplad till, inte du och jag?

Så…

Den som brinner för att djur inte skall lida på grund av religiös slakt (gärna genom att rösta på SD) kan då göra lite andra saker:

1. Ingenting. Lagstiftning mot obedövad slakt finns i Sverige och en röst på SD kommer inte att förändra detta. Köper du svenskt kött så skall djuret inte ha blivit slaktat utan bedövning.

2. Verka genom en intresseorganisation som verkar för djurrätt (då går det inte att bara välja bort de djur som skall slaktas enligt religiösa normer). I förlängningen är det rimligt att sluta äta kött, det blir lite overksamt annars. Djurrättsalliansen och Djurens rätt är två men det finns fler.

Så när du hör/ser någon som propagerar för ett förbud mot halalslakt så kan du fråga om de tror att det är någon skillnad mellan halalslakt och konventionell slakt. Nu vet du att det inte är det i Sverige och att märkningen ”halal” inte innebär att djuren inte blivit bedövade innan slakt. Är det ett värnande av djuren som ligger bakom så finns det en enda sak: sluta. äta. kött. Det andra är bara populistiskt trams.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s