EU = ja till abortmotstånd…?

 

 

 

Idag är det den internationella kvinnodagen. En dag som många inte anser har något syfte eller mening. En dag som går obemärkt förbi. En dag för de som orkar gnälla. En dag för… dem.

 

Att det ska behövas en kamp för kvinnor är, 2013, en skandal. Att det enda som skiljer mellan de som får lön hela dagen och de som slutar få betalt 15:52 är vad som finns mellan personens ben är en skandal. Det är i Sverige, ”världens mest jämställda land”. Det ser dock inte bättre ut i framtiden. Mörka krafter hotar från främmande länder. Vi vet detta, de vet detta och de gör allt för att ta över vårt samhälle med sin konstiga normer och kvinno-, och homofientliga regler.

feminism

Hur ska vi ställa oss till ledare som vill göra skilsmässor olagliga? Som har infört fängelsestraff för abort och vill införa reseförbud för gravida (så att de inte reser någon annanstans och gör abort)? Som anser att homosexualitet skall vara olagligt? Vill vi ha dessa i vårt samhälle? Jag vill inte det.

Men de kommer. De blir fler och arbetar aktivt för att ta över vårt styrelseskick. Med förlegade normer och en konservativ syn på maktförhållandet mellan män och kvinnor. De inte bara kommer, de är här.

Tonio Borg är Maltas utrikesminister. Han är även EU-kommissionär. För hälsa. Han står för de saker jag nämnde ovan. Han är en notorisk abortmotståndare, anser att det inte skall vara lagligt att skiljas och står för att homosexualitet skall vara olagligt.

Men hur har han kunnat komma in i EU-parlamentet? Har vi inte länder som emotsätter sig sådant? Har vi inte kommit så långt att vi inte har dessa människor på någon maktposition, i det demokratiska Europa. Svaret är nej. Vår svenska regering har gett honom sitt stöd. Nej du läste inte fel – han har fått stöd för sin post i EU av vår svenska regering.

”– Vi kommer inte att rösta nej i frågan och det kommer enligt vad vi förstår inget annat land heller att göra, säger Europaminister Birgitta Ohlsson.” – länk

Idag är dagen då vi kan uppmärksamma dessa snedsteg i vår ”demokrati”. Att det är kutym att inte rösta emot vilka de enskilda länderna tagit fram som kommissionärer är det som styr vad som händer i vår Europeiska union. Finns det några problem med att Tonio Borg är hälsokommissionär då? Om den som står för dessa åsikter skall vara ansvarig för att en jämlik och jämställd hälsovård så kan vissa intressekonflikter uppstå… Speciellt för kvinnor. Det är inget som vår regering kan bry sig om, det är inte kutym att bry sig om sådant…

Dagen till ära skall jag länka till en kampanj som bör uppmärksammas en dag som denna:

Sveriges kvinnolobby har en kampanj som går ut på att kräva lön för hela arbetsdagen. Den heter 15:52-rörelsen och verkar för att kvinnor skall få betalt för hela dagen och inte som idag, fram till 15:52 (för att sedan arbeta gratis). Det är snittlöner och i jämförelse med den manliga lönen som ligger till grund för beräkningen.

Det finns många kvinnojourer och tjejjourer och en som agerar i Sundbyberg är denna:

Stjärnjouren är en tjejjour som finns för tjejer som behöver stöd eller någon att prata med.

RFSU anordnar en barnvagnsmarsch under dagen med parollen ”minska mödradödligheten” – länk till marschen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s