Den långsamma vårdskandalen

Jag var just nere i Malmö. Förmodligen ser det likadant ut på många ställen runt om i Sverige men nu var det här jag var och det var dessa förutsättningar jag hörde om. Förutsättningar som gör att jag tycker att vår värld blivit ännu mer skrämmande än den var innan jag åkte ner. Nu kan det vara någon som tror att jag blev skrämd under färden till Rosengård eller att jag tyckte att det var en våldsam stad med tanke på det våld som finns i och med de kriminella falanger som härjar i Malmö. Men, nej. Det handlar om vården. Om den vårt som inte bara kan, utan gör skillnad för människor varje dag. Skillnaden mellan liv och död.

Jag talade med en person som arbetar inom vården och som beskriver hur det ser ut för de som arbetar där. Hur det ser ut för de som arbetar på akutmottagningen på nätterna. Jag frågade skämtsamt om det är gott att ha lunchrast mitt i natten (hur smakar varm mat klockan 4 på morgonen, utan alkoholintag…). Hen tittade på mig och svarade, ”Lunchrast? Jag hann gå på toa en gång under passet ”. Arbetspasset var på 16 timmar. Det finns mycket att anmärka på när det gäller lön för sjukhuspersonal. Det som är akut och helt nödvändigt är dock arbetsmiljön. Villkor, arbetstider och möjligheten att kunna utföra sitt arbete på ett bra sätt. Detta är självfallet viktigt för personalen eftersom det är orimligt att behöva arbeta under orimliga förhållanden.

Men det är minst lika viktigt, om inte än viktigare, för samhället. Vi som behöver den vård som vi bör kunna förvänta oss i Sverige bör inte bli behandlade av läkare som har arbetat i 15 timmar utan rast. Det är människor som skall behandlas och inte saker. Vi skulle aldrig ha regler för elektriker att, under kaotiska förhållanden, dra kabel och göra installationer i 16 timmar (vilka förvisso kan rättas till om det blir fel). Gör läkaren fel så kan det innebära att en patient dör. Något som kan blossa upp i media med fokus på läkarens inkompetens när det gäller att utföra sitt arbete. Ett dåligt sytt ögonbryn kan innebära skadestånd till den som blir sydd. Vi som patienter kan, och bör, inte ta hänsyn till sjukhuspersonalens arbetsförhållanden. Det är inte vår sak.

Däremot bör vi inte välja de politiker som prioriterar bilars framkomlighet, sänkt restaurangmoms, ökade naturresursuttag (ökad produktion), skattereduktioner och jobbskatteavdrag framför att vård, skola och omsorg fungerar så att människor inte behöver lida på grund av nedskärningar. Jag vill inte att jag, mina barn eller någon helt främmande människa förlorar sitt liv på grund av att prioriteringarna ligger någon annanstans. För att det inte finns tid, ork eller personal som kan hjälpa till där det behövs. De som idag arbetar inom vården går på knäna som det är och med den rådande politiken verkar det inte som att det kommer att ljusna inom kort.

Pengarna finns. Det är inte där skon klämmer. Prioriteringarna finns inte. Valen har kunnat vinnas med hjälp av att erbjuda någon tusenlapp extra i plånboken för den som arbetar och ytterligare lite skatteavdrag för den som lånar till sig en bostad eller utnyttjar lite hushållsnära tjänster. Prioriteringarna att skapa förutsättningarna som behövs för att rädda liv, säkra utbildningsnivån eller ta hand om de som inte är förmögna att ta hand om sig själva har lagts åt sidan. Det är viktigare att det finns en möjlighet att bli rik, riktigt rik. För den som är rik kan köpa dessa tjänster själv. Den behöver inte ha styrkan i kollektivet. Ensam är stark – på bekostnad av alla andra.

Annonser

4 thoughts on “Den långsamma vårdskandalen

 1. Håller helt med dig Andreas. Kan själv bekräfta den bilden du målar upp och som också vi kan läsa om i alla stora medier. Känner flera sjuksköterskor som säger att de inte hinner gå på toaletten, än mindre sitta ner för att äta lunch. Det är nästan alltid överbeläggningar och personalen räcker inte till. De säger att de ständigt har dåligt samvete för att de inte hinner med att sitta ner och prata med patienten, ge dem ordentlig omvårdnad.

  Personalen i vården går på knäna och bränner ut sig för att vi väljer att lägga pengar på statushöjande privat konsumtion istället för att lägga pengarna på vård och omsorg. Fortsätter det så här så kommer hela vården att gå på knäna och det drabbar oss alla.

  Lösningen på problemet är den samma som många av våra andra samhällsproblem. Mindre privat konsumtion! Skapa utrymme och resurser för mer vårdplaster och kollegor till alla de människor som valt att hjälpa oss när vi blir sjuka. Lägre arbetstid så man har energi både för sitt arbete och sin fritid.

  • Hej David och tack för din kommentar,

   Jag håller med om att många av de problem vi har i samhället kan spåras till överkonsumtion. Dock tror jag att överkonsumtionen är ett symptom på vårt moderna tankesätt. Att bara stoppa konsumtionen kan komma att lösa många problem men problemet är ju inte pengarna i sig. Uttag av naturresurser, minskad tid för saker som skapar verklig lycka och investeringar i sådant som ger ekonomisk avkastning (vilket inte innefattar välfärden) skapar ett samhälle där valet kan vinnas på att ge möjligheten till ökat konsumtionsutrymme till förmån för en upprätthållen välfärd.

   Jag är övertygad om att de ekonomiska resurserna finns och att det främst är en prioriteringsfråga. Som jag skrev så prioriteras inte välfärden av våra sittande makthavare och de får stöd för den politik som förs (skrev om det för ett tag sedan: https://andreasmeijer.wordpress.com/2012/09/04/svenska-folket-har-rostat-pa-detta/).

   Skulle jag hårddra det hela så skulle vi kunna spara väldigt mycket pengar inom vården om vi förbjöd alkohol och cigaretter… Ett förbud rimmar dock illa och kan få motsatt effekt. Jag tror att det är lite samma sak med konsumtion. Det går att göra en del genom ekonomisk styrning men innan mjuka värden trumfar hårda så kommer vi att fortsätta vår ändlösa jakt på materiell lycka. Förhoppningsvis vaknar såpass många att förändringen får politiskt stöd, innan vi inte längre har något val… Vi lånar av en framtid som kommer att få betala ett mycket högt pris. Vi kommer att få bära hundhuvudet och skämmas inför våra efterkommande generationer. OM vi inte lyckas förändra tankebanor och den generella uppfattningen om vår omvärld och våra värderingar.

   Tror jag i alla fall =)

   Vänligen
   Andreas

 2. Den långsamma vårdskandalen

  Bra artikel om läget inom sjukvården!

  Inför varje val brukar politiker upprepa sitt mantra om att vård, skola och omsorg är det viktigaste inslaget i valrörelsen.

  Det har skett ett ideologiskt systemskifte inom sjukvården. I systemskiftet ingår ett skiftande av fokus, från läkekonst till bokföring. Man har infört ”New public management”.

  Patienten har blivit en ekonomisk faktor, som man skall tjäna pengar på.

  Tyvärr använder landstingen, den offentligt drivna sjukvården sig av denna princip.

  Journalisten M Zaremba gör i DN reportage om det stora systemskiftet inom sjukvården. Del 2 av reportaget finns i tidningen idag(20 februari). Del 1 fanns för en vecka sedan och två st reportage återstår. Det är skrämmande läsning! Läs artiklarna och få ny insikt!

  Mot bakgrund av läget inom akutsjukvården i Västerbottens län har människor där lyckats samla in erforderligt antal namnunderskrifter för att en folkomröstning skall genomföras om förändring. Landstingsfullmäktige har fattat detta beslut.

  Det räcker inte bara att lägga en röst i valet vart fjärde år.

 3. Ping: Om vinster i välfärden | Världen, politiken och miljön

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s