Lite om vår julmat

Jag hoppas att alla har haft en god jul och att ett spännande nyår väntar. Traditionen kring den här högtiden kretsar kring mat. Det gör den för mig i alla fall. För närvarande skriver jag på en uppsats om foder och import av denna till våra kreatur i Sverige. Det mesta kommer att hamna här när det är färdigt och godkänt. Tills vidare kan jag hålla mig inom en annan del av jul-, och nyårstraditionen. Skinkan, räkorna och laxen.

Vi är ofta måna om att äta svensk mat så långt det går. De första sakerna, skinkan och räkorna har inte kravet på sig att vara ursprungsmärkta. Det kravet finns för fisk. Det brukar stå vart de är uppfödda och uppfiskade (eller odlade) och det kan även stå var det är förpackade, vilket kan vara någon helt annanstans – som i Thailand. Fodret till grisarna är nödvändigtvis inte svenskt och räkorna skalas runt om i världen innan de återvänder till våra svenska munnar. Förutom att vi ger bort arbetskraft så tär vi onödigt mycket på jordens resurser, när det gäller transport.

Åter till köttet. Den som läste länken om ursprungsmärkning kan ju se att vi har en del regler som gäller i Sverige när vi talar om ursprungsmärkning, vill någon ha mer information om vad som gäller för de svenska djuren så hittar du en länk till Jordbruksverket här, på sidan 8 finns en tabell över hur djur skall förvaras i väntan på slakt, baserat på vikt om om de ska stå över natten. Ett exempel är en tjur som väger 700 kg. Den skall vid nattförvaring ha 2,34 kvadratmeter att sova på… Och då har vi världens bästa djurlagstiftning. Mycket foder, ekologiskt eller inte, kommer från importerat kraftfoder. En del genom att skövla regnskog, en del från annat håll. Jag vet att jag läste en artikel (vetenskaplig) som hade siffror som visade att snittet svenskt grovfoder/kraftfoder endast låg på ca 40-50 %. Det innebär att hälften av allt foder är importerat. Samtidigt lägger vi ner jordbruk i Sverige… Effektivt och vinsmaximerat var det ju…

När vi pratar om grisarna så säger vi att vi inte behöver ha ursprungsmärkning på dem. I vissa länder knipsas knorrarna av, vilket inte sker i Sverige. Med det sagt så kan vi knappast säga att allt är guld och gröna skogar. För några år sedan så gjordes en film som visade hur några aktivister bröt sig in på en grisfabrik för att filma hur grisarna hade det. Länken finns här (obs. otäcka bilder). Vad hände med den ansvariga för grisfabriken? Ingenting, förundersökningen lades ner… Vad hände med de som filmade? De åtalades… Hur kan livet se ut för våra djur i Sverige? Detta är en bild.

Det är livet för djuren. När det gäller slakt så finns många bestämmelser. Att det ska vara ”humant” eller ”utan plåga” är ju rätt löjeväckande.

Slakt innebär för alla djurslag att halsen skärs upp och blodet tappas av. Innan det sker ska djuren bedövas, det vill säga göras medvetslösa (5). Detta kan ske till exempel genom kraftigt våld mot huvudet, el genom hjärnan eller inandning av gas (3).” 

KRAV-slakt:

De mest plågsamma bedövningsmetoderna levande upphängning av fåglar och koldioxidbedövning av grisar, används även inom KRAV-slakt (8).länk till dessa citat

Det har kastats sten mot muslimer för att de har halalslakt. Det innebär att dessa 11 regler skall följas:

1. Djuret ska vara friskt och utan skador. 
2. Djuret ska ha behandlats med medlidande och vänlighet. 
3. Djuret ska få mat och vatten och lugnas innan det dödas. 
4. Slakten skall utföras av en tränad muslim. Slaktaren skall hela tiden ha ögonkontakt med djuret. 
5. Både djur och slaktare är vända i Qibla (mot Mecka). 
6. Före slakt reciteras orden ”Bismillah, Allahu Akbar” (I Guds namn, Gud är större). Det innebär att muslimerna inte tar djurens liv på eget bevåg utan med skaparens auktoritet. 
7. Man ska vässa slaktkniven. Kniven måste undersökas och slipas före och efter varje djur som slaktas. 
8. Slaktkniven skall föras i en enda obruten rörelse. 
9. Matstrupen, luftstrupen och halspulsådrorna skärs av utan att ryggmärgen skadas. 
10. Blodet måste helt avtappas. 
11. Ett djur få inte se ett annat djur dö. För lamm och får skall all slakt utföras utan föregående bedövning, och man skall slakta ett djur i taget och under förhållanden som säkrar att det enstaka djuret hanteras så skonsamt och omsorgsfull som möjligt.” – länk

Anledningen till att de inte bedövar djuret är att det då anses skadat. I Sverige sker halalslakt med elchocker (ett av de godkända bedövningsmedlen) eftersom det innebär att djuret skulle kunna bli helt återställt och inte är så skadat att det skulle dö även om det inte avblodades. Mer om slakt utan bedövning här. Bedövningen är inte så trevlig, däremot anser jag att det är än värre om djuret är vid fullt medvetande när halsen skärs av. Att slakta utan bedövning bör förbjudas, om det gäller religiösa eller ekonomiska skäl spelar ingen roll.

När det gäller miljöaspekten så kommer jag som sagt att återkomma i den uppsats jag håller på med. Den kommer inte att analysera etik på detta sätt utan vara mer övergripande. Däremot kommer det att kopplas till djurindustrin.

Vi må ha en lagstiftning som ska säkra den svenska kvaliteten och se till att vi inte systematiserar djurmisshandel. Tyvärr händer det inte så mycket om de som producerar kött bryter mot lagar och regler. Inte ens i landet med världens bästa djurhållning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s