Skiffergasen, finns det faror med det ”nya” guldet?

Nu har ledarna kommit på att det är dags att ta tag i de outnyttjade resurser som finns i allt skiffer som ligger inbäddat i berggrunden. På vissa ställen. Prospektering för, och investering i utvinningen av denna ”nya” gas är tydligen på gång att utformas i stor skala (sändes i Aktuellt 21:00, idag 2012-12-18 men ligger inte uppe vid skrivande tillfälle). USA är redan på gång, då måste det ju vara bra…? Nåväl. Det är inte bara nackdelar med detta. Det kan vara så att när gasen väl är utvunnen så kan den ge mindre utsläpp än vad olja gör. Det är ju bättre. Inte bra med bättre. Jag kommer att fokusera på det som är sämre…

För det första vill jag ha sagt att jag inte tror att vi kommer att stoppa oljekonsumtionen. Det kommer inte att gå. Vi kommer att köra den i botten tills oljan tar slut. Med vind i seglen kommer det ta ca 40 år (till den är helt slut, problemen har ju redan börjat, inte bara miljömässigt utan också ekonomiskt). En spännande aspekt i detta är att vi letar efter alternativa källor till energi eftersom den begränsade källan, som oljan är, håller på att sina. Görs det enorma insatser för att satsa på effektivare resursanvändning och förnybara energikällor? Javisst. Till viss del. Knappast så mycket som skulle behövas, men det gör det faktiskt. Där ligger Tyskland bra till.

Vad är det som sker nu då? Jo den energikälla som håller på att ta slut kan komma att ersättas. Av en annan begränsad energikälla! Genialt! Nu kan vi skjuta problemet på nästkommande generationer och fortsätta på samma sätt. Eller? På samma sätt…?

Nja… Det sätt som skall användas för att få fram energin kallas för frackingKortfattat går det ut på att pumpa in vatten och sand i skiffer för att under tryck tvinga ut den energirika gas som ligger lagrad där. För det första går det åt enorma mängder vatten. Jag har inte fått fram om det går att göra detta med havsvatten, vi kan anta det (sötvatten är liksom en rätt stor bristvara på jorden och mycket viktigare än olja och gas…) för att fortsätta diskussionen.

När vattnet har använts så pumpas det upp igen. Det använda vattnet pumpas sedan upp igen. Några problem med detta:

  • Skiffer är giftigt (i alla fall det skiffer som går att energiutvinna) vilket gör att grundvattentäkten riskerar att förorenas (ytterligare?).
  • Används saltvatten så kan saliniteten i grundvattentäkten öka (läs om saltvatteninträngning).
  • Används sötvatten så förorenas sötvatten som idag är en bristvara över hela jorden. Grundvatten förstörs och vi kommer att få brist på rent vatten, globalt.

Om det är någon som undrar om detta är ett nytt påfund så kan jag säga: nejdå! Detta har vi vetat länge och Sverige har också utvunnit skiffer (vi har väldigt stora mängder) från andra världskriget till mitten av 1960-talet. Det är dock vansinnigt giftigt. Då bröts skiffret och brändes för att få ut olja. Det var ineffektivt och dyrt (miljörörelsen började här men när jag läste om det så tror jag inte att vi kom fram till att den påverkade alltför mycket, främst var pris och arbetsinsats det viktiga när det gällde att sluta bryta skiffer). För det som vill läsa om problemen med Sveriges bränning av alunskiffer så finns en studie här. Området Kvarntorp i Närke har fortfarande problem med sitt grundvatten, det räknas som, om inte det, så ett av Sveriges mest förorenade områden. Tack skiffret!

Jag har tidigare tagit upp det men det tåls att upprepas. De lagerresurser (icke-förnybara resurser) vi har är inte så bra att bygga hela samhället på. En, enligt mig, bra bloggare har skrivit om både olja och skiffergas. Det verkar dock som att de problem som finns och verkligen påverkar vårt (mänsklighetens) vardagsliv går att blunda för. Till förmån för industri och den ohotade tillväxten…

Även gängse media har tagit upp skiffergasen, sök gärna själva på skiffergas för mer information.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s