Lisa Magnusson och påhoppen

Jag blev uppmärksammad om en krönika av Lisa Magnusson. Hennes texter brukar dyka upp i Metro och kommenteras i diverse sammanhang. Jag håller inte med henne i allt det hon skriver främst det hon skriver om RUT-avdraget (som de som läser denna blogg nog förstår. Däremot är jag starkt emot de trakasserier hon får utstå av människor som inte ens verkar ha läst det hon skriver. Eller som tolkar texten mycket fritt. Jag kommer bryta ner den krönika jag läst för att visa hur jag tolkar texten. Kommentarerna kan ni läsa i orginalinlägget, jag kommer inte att skriva ut dessa i min blogg. Orginaltexten hittar du även här.

Stycke 1

Nästan alla tycker att män och kvinnor är lika mycket värda nuförtiden. Det är helt och hållet feminismens förtjänst, men det finns förstås de som inte vill erkänna detta. De menar att de är för jämställdhet, att det är självklart, att det är onödigt att blanda in feminismen i det.

– Hon definierar skillnaden mellan att aktivt arbeta för ett jämställt samhälle och att nu i efterhand tro att det är en naturlig process som har skett.

Stycke 2

”Men om inte feministerna hade funnits där och kämpat för kvinnors rösträtt, arvsrätt, arbetsrätt och en massa annat som fortfarande behövs göras, då hade inte de där som är för-jämställdhet-men-inte-feminism lyft ett finger, det är då ett som är säkert! Då hade kvinnor fortfarande varit livegna. För motsvarigheten till att vara för-jämställdhet-men-inte-feminism för hundra år sedan – år 1912 – var inte att vara för alla de rättigheter som kvinnor har nu, utan tvärtom att vara för alla rättigheter som kvinnor hade då. Det vill säga ingen rösträtt, ingen allmän behörighet till universitetsutbildning, ingen rätt att arbeta med vad de ville, ingen rätt att neka sin make sex, ingen rätt till preventivmedel, ingen rätt till abort. Till exempel.”

– Hon visar vad den feministiska kampen har gjort för den jämställdhet som vi i Sverige nu stoltserar med. Det var inget naturligt utan en kamp. En kamp som förutom det hon tar upp även har lett till barnomsorg, föräldrapeng etc. detta infördes för att inte kvinnan skulle vara låst i hemmet.

Stycke 3

Det hela påminner lite om när Moderaterna skrev i sitt idéprogram förra året att partiet alltid ”varit en stark drivkraft för rösträtt, mot apartheid, för jämställdhet, mot diskriminering och för rättsstat”, haha, det var så gulligt. Kära Moderaterna, ni är inte, och har aldrig någonsin varit, ”en stark drivkraft” för mänskliga rättigheter, och det har inte heller ni som är för-jämställdhet-men-inte-feminism.

– För att stödja det hon skriver så finns rätt många exempel på det: Här eller här, samt en massa raljerande texter på internet.

Stycke 4

Vet ni vad ni är? Ni är personerna som står vid sidan av slagfältet och ser striden utkämpas medan ni halvhjärtat hejar på den rådande regenten, och när rebellen väl har vunnit står ni kvar en stund och väntar till krutröken har lagt sig och liken är undanstädade. Först då, när ni är riktigt säkra, agerar ni. Då plockar ni upp den nya flaggan och lommar över den tomma krigsskådeplatsen.

– Detta är riktat till de som inte arbetar för ett jämställt samhälle. För de som är nöjda med orättvisorna. Inte mot någon specifik grupp, utan alla som ”inte är chauvinist men…”.

Stycke 5

Vinnaren skriver historien, säger talesättet, och det är sant. Kvinnor, judar, svarta, homosexuella, muslimer, listan kan göras lång över alla som inte är vita, kristna, heterosexuella män och som därför diskrimineras. Det är så ologiskt, så absurt, att människors yttre skal skall definiera hela deras väsen och vilken plats de får ta på jorden. Jag bara kan föreställa mig att utvecklingen kommer kunna gå åt rätt håll”

– Här verkar det hetta till i kommentarerna. Visst kan det ses som ett raljerande uttalande men det är ju inte felaktigt för det. Jag har själv skrivit om samhällsuppbyggnaden från kolonialtiden där uppbyggandet av den västerländska makten berörts. Kvinnan har ju inte varit en självklart jämställd del i samhället, är inte det idag heller men det är fel att påpeka detta. För att andra ska kunna få makt i samhället så behöver de som har makt avsäga sig en del av sin makt, för att balans och jämlikhet ska kunna råda – de med mest makt (om vi kan tala om homogena grupper, vilket jag faktiskt tycker att vi kan, det är inte nedvärderande utan analytiskt för hur det globala samhället är uppbyggt) är vita, medelålders män. De som menar att detta är fel får ju gärna dela med sig av sina tankar.

Stycke 6

Och nej, man behöver inte viga sitt liv åt att kämpa för allas lika värde, man behöver inte ens sympatisera med den kampen. Men stå då för det! Stå för att ni är riktiga jävla fega får som skiter i mänskliga rättigheter, att ni bara kommer att skriva under på det allmänt vedertagna och sedan efteråt låtsas att ni tyckt just precis så hela tiden.”

– Detta verkar rikta sig till de som ”kanske på något sätt ändå möjligen tycker att jämlikhet kan ha en viss poäng men inte orkar/vill/kan/bryr sig om att stå på den sida som kämpar för jämlikheten/jämställdheten”. Inte specifikt till de vita män som har makten. Det är en skillnad. Det är till de som påstår att de hela tiden har varit förkämpar för rättvisa för att på samhällspoäng, trots att de inte brytt sig förrän slaget är vunnet. Det finns ju också de som aktivt arbetar emot jämställdheten, de har jag skrivit om tidigare.

Kommentarerna till denna text är skrämmande. Jag vet inte vad det är som upprör ”vanliga” medborgare till detta hat. Till de som hasplar ur sig kommentarer till höger och vänster utan eftertanke: läs, begrunda och förstå. Förstår du inte så fråga. Går det att feltolka så är det inte feltolkningen som skall ses som ”sanning”, be då om ytterligare förklaring.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s