Vansinnespolitik – på riktigt.

Det börjar (eller har gjort under en tid) höjas röster mot de vinster som görs inom välfärden. Nu är inte välfärden det enda som är en trevlig sak att göra vinst på, med våra skattepengar som grundinvestering. Det har höjts röster även för att de som är emot vinster inom välfärden är inkompetenta och okunniga om hur det ”egentligen ligger till”. En sak som en stark förespråkare (för vinst) säger är att det är en väldigt liten del av de 800 miljarder av våra skattepengar som går till välfärden. Ca 10 % av den summan. de andra 90 % är det ingen som gnäller om…

Att vi, skattebetalare, köper tjänster av vinstdrivande företag (vore de inte vinstdrivande så skulle de vara mindre lyckade) för 800 000 000 000 kronor är en rätt lustig tanke om det är liberala tankar som skall råda. Det mina skattepengar skall gå till bör, enligt mig, gå till de nödvändiga saker som krävs för att jag ska kunna leva mitt liv med relativt hög trygghet. Självfallet krävs arbeten som inte tillhör välfärden men som trots det skall betalas av skattepengarna, men jag vet inte om jag tycker att det är rimligt att någon ska kunna ta ut vinster för mina skattepengar alls, oavsett bransch.

Chefredaktören för tidningen Dagens Samhälle, Mats Edman, skriver detta inlägg i DN debatt.

Det är han som skriver siffran 800 miljarder, vilket är summan som vi (skattebetalarna) köper privata tjänster för. Han menar dock att den del som tas ut av vinsten landar på ca 2 %. Vilken är samma budgeterade överskott som kommuner bör budgetera för, i en ”god ekonomisk hushållning”. Kort sagt, han menar att det inte är någon skillnad om det är till privata ägare eller till kommunen som överskottet går, det är så lite vinst i alla fall. Nu finns det inte så många som propagerar för vinsten inom välfärden, eller inom hela samhället för den delen, så välformulerat och övertygande som Edman.

Att han stött på patrull är en underdrift. Jag saxar några citat:

Edman sysslar med sedvanligt siffertrixande, något som tycks krävas för att försvara vinstuttag ur välfärden. Den vinst han redogör för är den synliga vinsten efter att huvuddelen fintats bort med interräntor, hyresnivåer osv. Avkastningen på insatt kapital är 15% vilket berättar mer. Återinvesteringen Edman relaterar är till merparten expansion av verksamheten, dvs spekulation i framtida försäljningar. Bolaget tillför inte kapital – allt betalas av skattebetalarna den ena eller den andra vägen.” – En kommentar till krönikan Edman skrev.

Vad gäller driften så hotar Edman med att enbart välfärdens kärna kan kräva skattehöjningar på 10-15 kr framöver. Siffran kan diskuteras – men det kostar ju precis lika mycket för skattebetalarna (plus lite till för vinstmarginalen) om verksamheten drivs i privat regi! Det finns som bekant inte några gratisluncher.” – En annan krönika i Edmans tidning Dagens Samhälle. Den eventuella vinst som kan göras genom att hålla en privat regi för tjänster blir knappast en vinst eftersom det alltid (ja alltid) är skattebetalarna som tillför pengar – inte företag, även om kortsiktiga privata investeringar görs, men inte utan att vinst görs av den som investerar. De pengar som har tillkommit och är vinstpengarna kommer från… just det. Skattebetalarna.

För aldrig någonsin har Mats Edman tagit upp det enkla faktumet att ett vinstuttag som inte investeras tillbaka i vård och omsorgen är detsamma som mindre pengar till vård och omsorg. Tvärtom gör han alltid allt för att pladdra bort det.

Och aldrig någonsin tar Edman upp av vem och hur kontrollapparaten, som måste till för att kontrollera vård- och omsorgsföretagen, och som han förespråkar som lösning, skall betalas.

Är det ur det med skattemedel betalda vinstuttag, som idag inte investeras tillbaka inom vård och omsorg, pengarna skall tas?  Är det från skattebetalarna? Är det av både och?
Kostnaderna för en tillräckligt kraftig kontrollappat och avancerad avtalsskrivning samt eventuella processer vid avtalstvist, är ju utöver de pengar till vård och omsorg som Mats Edman menar måste till.” – Från ett intressant inlägg på bloggen Simsalablunder.

Nå, det är inte svårt att leta fram mer information i ämnet för den som vill så nu ska jag ägna resten av detta inlägg till lite egna tankar.

Om det är så att det är möjligt att göra vinst på våra skattepengar så är det väl att likställa med slöseri? Är det inte slöseri så är det väl i alla fall ”ofrihet” om det är så att vi ska få så mycket pengar som möjligt i plånboken? Det som går till skatter ska väl, till så stor del som möjligt gå till samhällsnyttig verksamhet? Om vi räknar på att 10 % av våra pengar, via investmentbolag, riskkapitalbolag och rena vnister utgår från verksamheten så är det en rätt stor summa. Ungefär 80 miljarder per år. Det är rätt mycket mer än vad invandringen beräknas kosta, vilken invandringskritisk beräkning som än görs (förutom de rent vansinniga).

Är det inom välfärden så är det 10 % av summan, det vill säga 8 miljarder som bara ”försvinner”. Vissa säger att det är mer (se ovan) men det är med största sannolikhet inte mindre. För mig är det obegripligt att rösta på partier som tillåter vinstmaximering och inte maximering av kvalitet för skattefinansierade verksamheter. Men det ingår ju i det det ekonomiska system vi känner som kapitalism.

Nu börjar till och med röster höras från nyliberalt håll att det kanske inte bara är bra med vinster inom välfärden – kanske, kanske borde det återinvesteras i verksamheten

Från socialistiskt håll är det inte så konstigt att vinsterna stöter på kritik.

Allt fler känner av privatiseringspolitiken i praktiken. Att riskkapitalbolagen ser välfärdmarknaden som ett Klondyke gör knappast nyliberalismens bärande idé populärare.” – Från Proletären. Men S står knappast enade bakom detta, vilket de självfallet skulle ha gjort om de varit ett socialistiskt parti helt och fullt. Enklaver är för, så många att de kanske bildar majoritet inom S. Trots det velar ledningen.

När ska vi få bort det ekonomiska system som gynnar de som skor sig på andra? I valet mellan att ha en skola som uppnår sina mål, en human äldrevård och en fungerande sjukvård, eller att privata företag ska kunna ta ut dina och mina skattepengar i kapitalvinster, så vet jag vart jag står. Jag betalar gärna en avsevärd summa i skatt, helst genom minskad inkomstskatt och ökad skatt på konsumtion (det, om något är väl liberalism?). Men varenda krona som staten tar av mig ska gå till något som förbättrar samhället. Inte nödvändigtvis för mig, privat, men för någon. Och för alla.

Det finns flera grupper och organisationer som arbetar för att få bort vinstuttagen inom välfärden. En som är politiskt oberoende och finns på Facebook är: Välfärd utan vinst

3 thoughts on “Vansinnespolitik – på riktigt.

  1. Mycket bra skrivet!! Pedagogiskt med användandet av logiken för att klä av det nya begreppet ”kvalitetssäkrare” som numera används om företag som dränerar välfärden. Jag kollade som hastigast på din profil och såg att du har nästan lika runda kinder som jag! he he

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s