Allt är bra – fortsätt shoppa

Jag tror att en del av er har sett denna bild:

Ta en sekund och tänk på vad bilden innebär.

Vi befinner oss i en finanskris (eller har vi kommit ur den?). Det är lågkonjunktur och många ekonomier går dåligt. Expert och On Off har fått kasta in handduken. Spekulationer om Siba och Media Markt florerar. Ericsson och Volvo varslar. Det är en tuff marknad. Samtidigt ska vi komma ihåg att handeln överlag har ökat sedan vi började tala om handel. Förra året handlade vi alltså för mer pengar än vi någonsin gjort tidigare. Ändå går ekonomin inte ihop.

Som reklamen visar (det är en sk. spoof ad från Adbusters) så kommer allt att lösa sig så länge vi konsumerar. Vi ska inte bry oss om småsaker som ekonomi, det sköter de stora bolagen – de har ju allas vårt intresse i första rummet. Politiken ska inte inskränka på handelsfriheten (om den gör det så ska undantag gälla för en del, väl valda företag eller länder). Vi ska inte uppmärksamma företag som är etiskt och miljöetiskt vidriga (tänk om de flyttar sitt huvudkontor, tänk alla miljarder vi förlorar – låt dem sköta sitt) och hur de hanterar sin produktion. Vi ska inte fundera över varför det är billigare att köpa nya prylar istället för att laga de gamla. Vi ska inte ifrågasätta våra konsumtionsvanor.

Det är intressant att se hur vissa (exempelvis Svenskt Näringsliv) menar att vi, genom arbete och jobb kan få en fungerande kreditmarknad (??) igen. De har fokus på företagen och det är dessa som kommer att lösa oss alla ur krisen, som de änglar de är.

Sen finns det andra, som anti-socialisttidningen Contra som menar att en sådan lösning är att hälla bensin på elden.

Vad som är gemensamt för de flesta analytiker (proffs eller amatörer) är att finanskriser uppstår då vi har levt över våra tillgångar. Vi har skapat pengar som inte finns. Vi har fyllt behov som vi inte visste att vi hade. Jag skrev för ett tag sedan om samhället i Lyxfällan (och då menar jag faktiskt tv-programmet). Om det inte går att leva över sina tillgångar som privatperson, varför skulle det gå bättre bara för att summorna är större?

Men var lugn. Allt är bra – fortsätt shoppa.

 

Annonser

One thought on “Allt är bra – fortsätt shoppa

  1. Ping: Att påverka åt rätt håll | Världen, politiken och miljön

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s