Hur viktiga är polarisarna?

Det kan vara så att någon inte har hört att polarisarna riskerar att smälta, eller det är att uttrycka mig försiktigt. De smälter och det är en gigantisk katastrof som bör överskugga all rapportering från obetydligheter (som det amerikanska presidentvalet och andra chimärer som vill få oss att tro att allt är som det ska). Jag kommer att återkoppla en del vartefter delen Klimatskolan bli färdig. Än så länge finns det rätt spridda uppgifter på internet där läsaren får tro vad den vill. Jag ska försöka hålla mig till det jag vet och kommer behöva backa upp det jag skriver löpande…

För det första har ett rekord uppmätts på Grönland. Isen smälter i stor sett bort. Men var lugna. Det bör hända var 150:e år så det är ingen fara.

Sen växer ju isen på Antarktis, så det kan ju inte vara någon större fara.”

Jag raljerar. Självfallet är det väldigt allvarligt. Utvecklingen på Grönland måste följas samt de rapporter från smältningen av isar som har fortgått under ett antal år, pö om pö… Att den smälter bort är ett faktum. Denna artikel menar att sommarisen är hälften så stor som den var på 70-talet.

Nu till lite av de konsekvenser som detta kan innebära:

  • Djuphavsstömmarna kan avstanna
  • Den metangas som ligger bunden i isar och permafrost kan frigöras
  • Salthalten i haven kan minska
  • Större andel fukt kan hamna i atmosfären
  • Och mycket mycket mer

Kort om dessa.

Djuphavsströmmarna förflyttar vatten i haven. Vatten tillförs energi på vissa ställen (mat för djur och växter samt värme/kyla). Motorerna i dessa störmmar är värmeväxlingar och skillnader i salthalt (salinitet). Stannar dessa kommer vi att få en värld där det klimat och naturgivna förutsättningar vi känner är allvarligt rubbade.’

Metangas är en av de mest potenta växthusgaserna som finns. Det finns massor av metangas. Den är dock bunden i isar och permafrost. Här är en kort (1:55 min) video där vi ser hur några tänder eld på metanfylld is.

Förutom problemet med djuphavsströmmarna (och förvisso ytvattenstömmarna) så kan problem i biosfären uppstå när havens salthalt ändras i stor skala.

Mer fukt i atmosfären innebär ökad växthuseffekt (vattenånga är en anledning till att vi har någon växthuseffekt. Det är helt nödvändigt att det effekten finns, annars skulle det vara för kallt för oss att leva. När vi talar om människans påverkan på växthuseffekten så är det den förstärkta växthuseffekten – antropogen global uppvärmning) och större nederbördsmängder.

Nå. Vi har alla anledning att oroa oss. Vi kommer förmodligen bara starta snöbollen, men vi har inte en chans att stoppa den. Vilken ideologi som råder eller vilka ekonomiska intressen som ska försvara vad kan komma att bli rätt irrelevant. I värsta fall.

Och det var bara isen. Sen finns det en hel del andra läskiga saker som kan hända om vi fortsätter att sätta på skygglapparna och köra på som vi gjort i 100 år (det har inte tagit så lång tid att påverka vår omgivning och miljö i den omfattning vi har gjort – finns det någonstans på jorden en plats som är helt opåverkad av människan?). Det gäller tyvärr alla. Bara för att någon inte bryr sig så kommer denne inte bli opåverkad.

Som sagt kommer återkopplingar och vetenskapliga förklaringar för olika saker i Klimatskolan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s