Samhället i ”Lyxfällan”

Vem bryr sig om framtiden? Egentligen? Hur ska vi på fullaste allvar kunna tro att vi kommer att kunna ordna en hållbar framtid för våra barn när vi inte ens kan planera för vad som ska hända nästa månad. Enligt en undersökning, presenterad i Svd, från tidigare i år så lever 43 % av svenskarna från lön till lön, det finns ingen buffert. Hur svarar det mot Maslows behovstrappa?

Vi har tidigare haft en av världens bäst fungerande välfärdsstater. Det har vi inte längre (läs gärna om vad de olika riksdagspartierna har för grundvärderingar) . De som sitter vi makten har inget intresse av att ta hand om dig. De är mer intresserade av att du får göra dina egna val, oavsett om du är kapabel till att göra dem eller inte. Somliga har inte råd att välja och andra prioriterar saker istället för stabilitet (senaste mobilen, platt-tv, snygga skor, dyra kläder, saker på blancolån etc.).

Ska en nyliberal ekonomi fungera så måste alla vara insatta i vad som är bäst för just dem. ”Vad händer om jag blir sjuk/arbetslös” etc. Det tror jag att det är få som vet. Eller som orkar tänka på – det kan helt enkelt vara för jobbigt eftersom vi vet att det förmodligen är kört. Vi vet det men väljer att blunda. Precis som i förnedringsprogrammet ”Lyxfällan”. Det är sorgligt att titta på och jag slits mellan att idiotförklara deltagarna och att tycka genuint synd om dem. Det finns människor som, på riktigt, knappt har pengar till mat och ändå har en bättre ekonomi än dessa skuldsatta själar

När det gäller miljö, framtid och ekonomi så ligger samma beteende till grund för hur vi ser på samhället. ”Någon annan” ska ta hand om problemen. ”Någon annan” kommer att lösa detta åt mig. ”Någon annan” får fundera på miljön. ”Någon annan” är ansvarig för att jag har det dåligt. ”Någon annan” får ta ansvar för framtiden. Det fungerar inte så. Ansvaret är ditt.

Jag lyssnade på Hans Rosling för inte så länge sedan och han sade (i detta inlägg, mot slutet) att vi tidigare varit oroliga för hur ekonomin påverkat miljön. Men nu börjar det bli dags att bli oroliga för hur miljön påverkar ekonomin…

Vi kan inte längre lägga ansvaret på någon annan. Det är ditt ansvar och det är mitt ansvar. Skulden ligger hos oss nu. Men också hoppet och byggandet av framtiden!

Detta är en sammanfattning och hela inlägget finns här: ”Samhället i ‘lyxfällan'” – hela inlägget

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s