Hon, han och hen

I debatten om ordet hen så brukar en del missförstånd få en del utrymme och tas för sanning. En av dessa är att de som förespråkar hen är för ett könlöst samhälle.  Så är inte fallet (det kan finnas vissa som vill ha det så men de är få och kan inte tillskrivas representativa). Det finns goda poänger med att använda hen som personligt pronomen i vissa sammanhang vilka jag skall försöka visa.

Tänk efter vad som är typiskt för ”han” och vad som är typiskt för ”hon”.

Klar?

Då ser du att det finns väldigt mycket i de orden som inte har med det fysiska könet att göra. Kläder, uppförande, attityder etc. är inte medfödda. Dina val där skapas efterhand som du växer upp och kommer att skilja sig beroende på om du har penis eller om du har vagina. Så är det. Det kallas för att socialt konstruera könet. Alltså allt som inte är biologiskt (för det finns biologiska skillnader, det är nog väldigt få som motsätter sig det).

Vill du inte att att detta bihang skall följa med när du beskriver någon så kan du använda ordet hen för att tala om personen.

”Hon i kassan var flamsig” – typiskt kvinnligt drag?

”Han i kassan var flamsig” – homosexuell?

”Hen i kassan var flamsig” – personalen bör fokusera på kunden!

Vi definieras enligt vårt kön som en motsats till det kön vi inte tillhör. Det vi är ställs i kontrast till det vi inte är. En social man är inte känslig, en social kvinna är inte burdus osv. En känslig man kan behålla sitt kön, men då beskrivas som mindre manlig, eller fjollig (eftersom denne då har sociala likheter med den kvinnliga normen).

Det handlar alltså inte om att ta bort manligt och kvinnligt. Det handlar om att få bort de fördomar som ligger till grunden för hur vi tänker och behandlar våra medmänniskor. Vi är biologisk olika. De olikheter och förutsättningar och vi har i samhället är dock skapade av oss själva. Vill vi inte få med hela det sociala paket som könet innebär så används med fördel hen – istället för hans/hennes etc.

Hen används alltså när:

 • En beskrivning görs av en person där det inte är viktigt att mottagaren vet vilket kön den som beskrivs har, ex barn.
 • En person inte vill tillskriva sig en social könstillhörighet och det bagage som det innebär.
 • Vi inte vet vilket kön personen som beskrivs, eller menas, har.

Det är alltså oartigt att kalla en person för hen när vi talar till någon. Är det någon vi känner så är det heller inte helt tillbörligt när vi talar om denne, om det inte är så att personen vill vara hen. Grunden är alltså vilken information du vill ge den som tar emot det du skriver eller säger. Är det viktigt att personen får ett kön. med alla sociala fördomar det innebär, eller räcker det med att det är en person – som inte är könlös i sig men där könet inte uttalas eftersom innebörden kan ta bort fokus från sakinnehållet?

Detta är en sammanfattning och hela inlägget finns här: Hela inlägget. ”Hon, han och hen”

4 thoughts on “Hon, han och hen

 1. Bra inlägg! Som vanligt. 🙂

  Däremot är det väl i stort sett alltid oartigt att använda tredje person singular gentemot någon direkt?

 2. Tron att ett könsneutralt pronomen skulle luckra upp könsroller och bidra till ett mer jämställt samhälle är just en tro och inget annat. Det finns ingen empirisk forskning som stödjer den ståndpunkten, säkerligen finns det en massa postmodernistiskt flum som gör det men som vi alla vet så är det knappast att likställa med riktig forskning.

  All empiri visar att länder där språken har könsneutrala pronomen på inget sätt är mer jämställda och har färre könsroller än länder utan.

  • Hej Jonte och tack för din kommentar.

   Jag är heller inte av uppfattningen att svaret enskilt ligger i huruvida vi använder könsneutralt pronomen eller inte. Däremot kan det vara ett steg och ett uppmärksammande av könsnormer och maktstrukturer som vi tar för ”normala”.

   Sen är det så, jag kan förvisso bara tala för mig själv, att vi lägger värderingar i vilken kön en person har. Talar vi om någon så finns det förklaringar och invanda mönster som gör att vi uppfattar personer olika beroende på vilket kön denne har.

   Jag får erkänna att jag har dålig koll på empirisk forskning rörande övergång från könsbestämda pronomen till könsneutralt. Det finns en början inom vissa förskolor och det ska bli intressant att följa den utvecklingen.

   Vänliga hälsningar
   Andreas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s