EU + fredspriset = sant!

Jag ber om ursäkt om detta inlägg är lite slarvigt. Det skrevs i alla hast eftersom jag ville få ut det idag – smida medan järnet är varmt så att säga.

EU har då fått Nobels Fredspris. Mycket märkligt kan vi tycka. Helt rätt kan andra tycka.

Anledningarna till att just EU har fått priset är många men kan kokas ihop till att de hjälp till med:

” [att] förändra större delen av Europa, från en krigshärjad kontinent till en kontinent präglad av fred”.

Personligen tror jag knappast att det är institutionen EU som har sett till att vi har gått från krig till fred i (vissa valda delar av) Europa. Allt är inte Tyskland och Frankrike, men det verkar inte vara så viktigt…

Det Nobel ville med priset var ju att: ”den som har verkat mest eller best för folkens förbrödrande och afskaffande eller minskning af stående arméer samt bildande och spridande af fredskongresser”, ska ha fredspriset.

Sedan 1979 vet vi ju att kontinenten (politiska regionen) Europa inte har haft några krig. Vi har inte haft krig i Jugoslavien eller vilja att bryta sig ur nationsgreppet i Baskien eller Nordirland. Kosovo är lika problemfritt som den svenska skärgården…

Nej så är det ju inte. Konflikterna är i full gång. Vi kan med säkerhet säga att EU knappast ägnar sig åt att nedrusta sina arméer för att skapa fred (kriterie enl. Nobel). Utanförskapet för länder som inte får vara med i Unionen är total. De får inte vara med i de fördelaktiga handelsavtal som bildats inom EU (som en del i den ekonomiska Triaden jag tidigare talat om). Nationella variationer är inget som främjas, se exempelvis det eventuella snusförbud som EU vill införa. Där finns ingen hänsyn till de lokala variationer eller respekt för olikheter.

Varför har så detta pris gått till EU?

Det finns alltid krafter som inte vill tillhöra det stora. Som tror att de klarar sig bättre utan storebror. Det kan vara viljan att bryta sig ur nationer (Baskien, Nordirland) eller länder som vill träda ur ett internationellt samarbete. Ingen nation har ännu trätt ur EU…

Däremot börjar en vilja visa sig. Dessa splittrande, eller centrifugala, krafter har vuxit sig starkare under senare år. Tilltron till EU som institution har minskat i vissa delar. Den ohotade ställning som exempelvis USA har som union har aldrig kommit till stånd och nu börjar kritik synas mot EU.

Det var tvunget att visa vad EU gjort. Att EU är svaret. EU har skapat fred. Fred i Europa (om vi räknar bort det fattiga Östeuropa eller de ”terrorgrupper” som inte tycker om EU). Det skall hyllas… Även om EU inte gjort något faktiskt så kan det vara bra med lite positiv uppmärksamhet. Sagan om ”Riddar EU” tar sin början… Kan detta bita dem i baken…? Jag tror det.

Fredspriset och EU kommer att få svårt att förklara detta. Debatten kommer nog att bli väldigt märklig och jag tror att vi kommer att få se kritik mot en fredspristagare av mått som inte tidigare skådats!

För den som vill veta mer om EU och dynamik inom regionen så tipsar jag om denna bok:

De Blij, Harm J. & Muller, Peter O., Geography: realms, regions, and concepts, 14. ed., John Wiley, Hoboken, N.J., 2010

Annonser

3 thoughts on “EU + fredspriset = sant!

 1. Freden under efterkrigstiden beror i stor utsträckning på den s k terrorbalansen. Europas stater hölls i herrans tukt och förmaning av Sovjet och USA (Warzawapakten och Nato). Ingen vågade börja krig eftersom det skulle utlösa ett kärnvapenkrig och detta vore förödande för mänskligheten. Kärnvapnen var fredsbefrämjande och är orsaken till att det varit fred under efterkrigstiden, ingen vågade börja krig.

  Sovjets sammanbrott innebar att Warzawa- pakten föll ihop. Det blev ett instabilt läge som orsakade bl a Jugoslaviens sönderfall och där Serbien under lång tid bombades av Nato. EU var oförmögen att stoppa krigshandlingarna på Balkan. EU:s taktik för att stoppa konflikter är prat och samverkan och eftersom man inte hade några divisioner bakom sig så misslyckades man med att mäkla fred.

  På sista tiden innebär EU:s politik att tvinga på vissa länder drakoniska besparingar vilket orsakar misär i medlemsländerna , främst i södra Europa.
  Detta orsakar social oro och framväxten av ytterlighetspartier av olika schatteringar. Läget i EU går mot ett tillstånd som närmar sig oroligheter istället för mera harmoni.

  EU är ingen värdig fredspristagare. Kärnvapen har haft större betydelse för freden i Europa än EU.
  Nämnas kan att EU nu är ett av de kärnvapentätaste områdena i världen.-

  • Hej RM,

   Nej det är väl ingen underdrift att EU inte är värdig mottagare av fredspriset. Det är dags att lägga ner det priset.

   Det är som att tacka Hitler för att han startade krig, så att den teknologiska utvecklingen kunde intensifieras.

   /
   Andreas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s